Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Niesforny Teac (https://forum.cdrinfo.pl/f2/niesforny-teac-13481/)

Marius_The_Mad 06.12.2002 11:51

Fascynujący problem :) Dla Ciebie pewnie mniej, wiem ;)

Nie instaluj SP1, zainstaluj natomiast łatkę dla nagrywarek. Potem kliknij prawym na My Computer/Manage, wybierz Services i wyłącz windowsową usługę nagrywania w ogóle. Nazywa się chyba IMAPI (nie pamietam, jestem na uczelni i nie mają tu xp). Jeśli wtedy też nie podziała, ściągnij ForceASPI i użyj. Nowsze ASPI często powodują problemy, więc 4.60 z ForceASPI będzie najlepsze. Jeśli dalej nie podziała, wyłącz DMA na całym kanale IDE. Jeśli dalej nie... To będzie ciężkie, wiem, ale odepnij dysk od ata133 i podepnij pod zwykły ide, a tamten kontroler w ogóle wyłącz i pozbądź się sterownika z systemu.

Mam cichą nadzieję, że coś pomoże, bo są na to szanse. Chyba warto spróbować. :) Powodzenia :)

eureka ? Jeśli TEAC jest na taśmie ATA66, zmień na ATA33. Niejednemu to już pomogło.

sho 06.12.2002 10:24

Mialem podobny problem na Teacu 16 w XPku ze plytka wyjezdzala z nero jako blank CD. Pomogla reinstalacja NERO na jakas wczesna 5 + zmienione aspi na standardowe pod XPka tzn niby sa pod win2k ale swietnie chodza w xpku

Majonez 05.12.2002 04:21

hmmm tak czytam i czytam i cos mi przyszlo do glowy
a czy zainstalowales latke microsoftu dotyczaca problemow przy nagrywaniu wlasnie przy pomocy wbudowanej aplikacji
wiem ze to dziwnie brzmi ale zainstalowanie tej latki i wylaczenie wbudowanej funkcji nagrywania rozwiazyalo wiele problemow z roznymi nagrywarkami

tyle co mi do glowy przychodzi

PS cOrdat ty zyjesz ??? jej jak fajnie widziec ten twoj awatar gdzie ty sie ukrywasz hmmm

dj_anion 05.12.2002 01:36

Bojów z Teac'em dzień kolejny ...

Serdeczne dzięki ostatnim forumistom - c0rdat'owi i Kenjiro!

Wasze spostrzeżenia nasuwają mi kolejne pomysły, zwłaszcza z kwestią SP1 dla XP. To może być to, z tym że w sumie niekoniecznie.
Tam gdzie sprawdzałem u znajomych, którzy mieli XP, czy też na kompach w pracy (montownia) na których testowo instalowałem swoją nagrywarkę, nie było właśnie SP1.
Zaprzeczeniem tej tezy jest jednakże fakt, że dwie godziny temu postawiłem system XP HE ENG u siebie od podstaw, i nie dograłem ani pół jakiegokolwiek sterownika, nie mówiąc już o aktualizowaniu. I zgadnijcie ... ten sam problem!!! Zero zmian! :(
Czyli tak jakby nie było znaczenia czy SP1 zainstalowany już jest czy też jeszcze go nie ma, tak samo czy zainstalowane są wszystkie sterowniki czy też w ogóle ich nie ma - efekt ten sam czyli po prostu znowu punkt wyjścia. :(

Chcąc sprawdzić kolejną rzecz by zawęzić krąg podejrzanych, wyczyściłem drugiego specjalnie przygotowanego twardziela (na którym przed momentem był jeszcze na nowo postawiony XP HE ENG no-SP1) i zainstalowałem na próbę Windows 2000 Prof. PL. Najpierw oczywiście po skończonej instalacji systemu nie dograłem ŻADNEGO sterownika, jedynie zainstalowałem Nero 5.5.9.17 i zapuściłem nagrywanie.
I tu UWAGA - płytka się nagrała bezproblemowo!!!
Druga część tego testu polegała na załadowaniu kompletu sterowników i softu do obsługi całego hardware'u w moim kompie (patrz: mój pierwszy post w tym wątku). Po skończeniu tegoż działania ponownie otworzyłem Nero i zapuściłem nagrywanie.
Popełniłem błąd, gdyż skorzystałem z Nero Express i płytka wyjechała znowu jako ... czysta! Biorąc pod uwagę spostrzeżenia przedmówcy powtórzyłem próbę tym razem w klasycznym Nero. I .... szlag by to trafił! Bez względu na to czy to NeroEx czy zwykłe, płytki znowu wyjeżdżają jako puste. :(

Co do dysku SerialATA to jest mały problem. Wydzwania moja kobieta do swoich dostawców, ale jak na razie to mają jedynie w cennikach. :P
Czy jeżeli chodzi o usługę nagrywania wbudowaną w XP to wystarczy tylko odznaczyć we właściwościach nagrywarki na karcie "Recording" czy też może trzeba zrobić jeszcze coś więcej?

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam ...

P.S. Nadal proszę o pomoc i pomysły .... :(

Kenjiro 04.12.2002 13:44

@dj_anion: Może sprawiać tutaj problem kontroler SISa ATA133. Jeśli możesz to skombinuj dysk Serial ATA i wtedy spróbuj. Może SIS ma jakiś problem z poprawną obsługą na jednym kanale (nie pierwszy pewnie i nie ostatni - jak to SIS). Najlepiej wyłączyć też funkcję nagrywania XP, by nie kolidowała z innym softem do wypalania - ktoś się kiedyś skarżył, że nagrywało mu puste płyty jak miał włączoną obsługę XP. Pewnie mało pomogłem, ale jakby co to bywam na GG/Tlen.

c0rdat 04.12.2002 11:50

No tak... jestem niepozbierany...

Jeszcze jedno: dj_anion:
czy próbowałeś nagrywać płytki funkcją 'wbudowaną' w XP ?
chodzi ?
Wogóle masz to aktywne ?

Pzdro.

c0rdat 04.12.2002 11:37

Aaaa...

I jeszcze jedno: Z Nero Expres'a zrezygnowałem zupełnie (chociaż go lubiłem, bo o 3-ciej nad ranem ciężko myślę i zdarza mi się coś źle wybrać w Nero) po tym, jak:
- nagrałem w nim płytkę - przeszła OK
- zrobił WERYFIKACJĘ KOPILACJI - przeszła OK
- podziękował mi
- włożyłem płytkę do czytnika - nie było na niej plików

Zbadałem sprawę: sesja była, TOC był pusty... powiedzcie mi, jak on zrobił tą weryfikację ??? W Nero (pełnym) nigdy mi się to nie zdarzyło.
Nie rozumiem tego, tym bardziej że przecież Express to tylko jakby 'uproszczony interface' dla Nero.

Nara.

c0rdat 04.12.2002 11:20

Hej !

Miałem (chyba) to samo, chociaż na gorszym sprzęcie ;).
Moja konfiguracja:
Celeron 700, 256MB RAM
Dysk 30GB/ATA 100
CD: TEAC 40x
nagr: TEAC W58 (8x8x32)
system: Win XP Home PL + SP1 (legal)

Wszystko chodziło OK, ale coś mnie podkusiło i zamieniłem czytnik i nagrywarkę na:

CD: SONY DDU-163 (DVD 16x40x)
nagr. SONY 48x12x48

i... nie zgadniesz... Nagrywam płytkę pod Nero 5.5.9.17 (korzystam z expresa) i... płytka po nagraniu wyjeżdża jako czysta, chociaż Nero nie zgłaszał błędów.
Nie poddaję się, zmieniam prędkości, nośniki, wyłączam kreatory Nero, itd.itp., przeinstalowuję soft do nagrywania i... różnie - tzn. płytka wyjeżdża jako czysta, albo pliki się nie czytają, albo jest tylko TOC, albo wszystko niby OK, ale CRC plików jest nie_OK.
Wypróbowałem inne programy - to samo.
Sprawdziłem nagrę na innym kompie - tnie 40x na Akosach 24x bez pudła - wszystko chodzi. Trochę mnie to zastanowiło.
Poświęciłem się, zreinstalowałem system - myślę sobie -problem 'programowy'. Odpalam Nero - to samo (w dodatku za n-tą próbą nagrania program przestał odpowiadać).
Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem na kompie na którym nagrywarka działała ok doinstalować SP1 (nie miał) i... przestała działać !

Nie wiem jak u Ciebie (widzę z powyższego postu, że masz XP ENG) ale u mnie musiałem zrezygnować z SP1 i wszystko działa. Nota bene u mnie z SP1 pojawiają się również problemy z debuggerem (jestem programistą) - 'wybajcelowałem' kasę na NumegaDriver Studio dla XP - i też nie mogę pracować z SP1, ale na szczęście kupiłem go równolegle z napędami, więc nie zdążyłem jeszcze dostać białej gorączki.

Podsumowując - u mnie SP1 (pobrany z Microsoftu w wersji 'kompletnej' - około 140MB) jest 'źródłem wszelkiego zła'. Może u Ciebie jest tak samo.

Życzę powodzenia.
Pa!

dj_anion 03.12.2002 20:31

Mały update.

[19:30]

Przepiąłem miejscami DVD z nagrywarką.
Teraz jest tak:
Primary: wymienny HDD (master) + nagrywarka (slave)
Secondary: DVD (master) + ZIP (slave).

Sprawa ma się teraz inaczej.
Znowu nagrywanie przechodzi do końca z komunikatem pozytywnym.
Jednak płyta na końcu widziana jest jako czysta (!?!)
Tak ją przynajmniej identyfikuje Windows. Jednak chcąc ją ponownie nagrać Nero zgłasza że nośnik czysty nie jest i że proponuje jego wyczyszczenie.
Sprawdzałem i nie zaznaczyłem omyłkowo samej symulacji! Tylko zapis!

Teraz jestem już zupełnie skołowany. Czy zmiana układu urządzeń na kanałach może powodować aż tak skrajnie różne felerne przypadłości?
A może od tej sytuacji jest już prostsze wyjście niż od poprzedniej?

[21:30]

Jedyne zmiany jakich dokonałem to upgrade sterownika SiS ide z wersji 2.01.cośtam na 2.02.cośtam. Plik pobrałem z niniejszego serwisu.
Próbuję nagrywać w locie i z pośrednictwem HDD. Nadal po nagraniu Windows identyfikuje płytę jako "blank CD" :(
Co to tym razem może być?

[21:50]

Brakło mi cierpliwości z takimi ustawieniami. Powróciłem więc do:
Primary: wymienny HDD (master) + DVD (slave)
Secondary: nagrywarka (master) + ZIP (slave).
Ale już zupełnie nic nie rozumiem. Pomimo zmiany rozplanowania urządzeń EIDE i powrotu do pierwotnych ustawień, płyta po nagraniu nadal identyfikowana jest jako "blank CD".
Nikt nigdy nie miał podobnego problemu???

Proszę, pomóżcie ... ((

Neon 03.12.2002 18:16

Istotnie ciekawy problem. A probowales to bydle u kogos, kto ma taka sama plyte glowna? Moga sie wypalarka i plyta nie lubiec. Skoro montujesz kompy, to mysle ze wypalarke porzadnie przykreciles (zeby zadnych drgan nie bylo) w przewiewnym miejscu. Mozna jeszcze sprobowac wywalic wszystko niepotrzebne z kompa, poodpinac wszystko z wszystkich portow, zostawic tylko dysk systemowy podpiety i wypalarke (jesdno w FastTraka, a drugie w normalny kontroler). Sprobowac, a pozniej zamienic je miejscami i znowu sprobowac. Jesli to nie pomoze, to ja pokusilbym sie o pozyczenie innej plyty glownej (ale zeby nie byla na SIS'ie) i zamontowaniu reszty Twoich bebechow i wtedy poprobowac. Do wszelkich testow polecam zaladowac standartowe ustawienia BIOSU (wiem ze sie na tym znasz, ale jednak cos moze sie gryz i na standartowych moze pojsc). W akcie desperacji jeszcze pozyczylbym inna kostke RAMu, chociaz na tej LG dziala, ale ja juz widzialem rozne cuda u ludzi na kompach :) Zycze powodzenia!

zibix 03.12.2002 18:11

Re: Niesforny Teac

Spróbój innego softu do nagrywania!
i w XP wyłącz nagrywanie z systemu (ten program zintegrowany z winXP)

dj_anion 03.12.2002 17:34

Dobra ... jednak powiedziałem duąo ale nie wszystko.
Windoza jest u mnie aktualizowana na bieżąco.
Więc jest już po SP1 + inne łatki.
BIOS-ów nowych do Asus-a P4S8X niż oryginalny nie ma.
Sterowniki do płyty wszystkie w komplecie i najnowsze.
Również zamieniony BIOS w nagrywarce jak już wspomniałem z 1.0c na 1.0h.

Zauważcie że na komplecie tych samych sterowników (bo nic nie zmieniałem) chodzi mi przeciętnej jakości LG 48/16/48.
A przecież bądź co bądź TEAC nie dość że ma lepsze parametry, to i również marka chyba bardziej uznana.

Obiecuję ze swojej strony, że osobie która przyczyni się do rozwiązania mojego problemu na mojej obecnej konfiguracji sprzętowej (bo nie chciałbym już nic zmieniać - z wszystkiego jestem zadowolony tylko z tą jedną rzeczą nie mogę sobie poradzić dlatego proszę o pomoc) w jakiś sposób się zrewanżuję.
Sam pracuję w firmie komputerowej na terenie Rzeszowa, a ponadto dziewczyna prowadzi również swoją firmę. Myślę więc, że w ramach rewanżu za skuteczną pomoc razem sprezentujemy takiej osobie jakiś drobny, aczkolwiek przydatny upominek sprzętowy. :)

Pozdrawiam all

+++LeWaP+++ 03.12.2002 17:23

Wygląd ana to że ta nagrywarka nie działa pod XP home ??

a spróbuj zainstalować SP1 do XP-ka.

Może na str, asusa są jakieś nowe wersje biosu do Towjej płyty, może od razu zupdatuje się bios kontrolera :) może jakieś drivery pod xp są do twojej płyty... ASUS to dobra firma ale SIS dla mnie nie :(

dj_anion 03.12.2002 17:16

Niniejszą odpowiedź kieruję do Laser-a:

W pracy pożyczyłem nagrywarkę ludziom różnym. Wszystkie kompy tu są na 98SE. Nagrywarka pracowała aż miło.
Przez kilka dni krązyła nagrywarka po kilku zaufanych znajomych co też lamerami nie są - na różnych systemach: 98SE, Me, XP - też nagrywała.
Przed momentem zmontowałem w pracy komp na WinXP Pro PL. Nagrywarka również nagrała płytę i to w locie, z 2 urządzeń na jednym kanale - DVD (Sec master) i moja nagrywarka (Sec slave).

W menedżerze urządzeń u mnie brak jakichkolwiek konfliktów w IRQ na urządzeniach, jak również w zasobach DMA i adresów pamięci).

Poczytaj odpowiedzi wyżej, zobacz jak mam w tej chwili zorplanowane urządzenia ATA, zobacz co odpinałem a co zmieniałem i podpowiedz co byś jeszcze zmienił i popróbował ewentualnie.

Pozdrawiam i dzięki!

Laser 03.12.2002 17:11

Witam !

No komputer masz rakieta tylko gdyby nie ten feler.

Jedyne co mi się w oczy rzuciło to WinXp ..
Czy gdy sprawdzałeś tą nagrywarkę u loodzi to czy oni tesh mieli Xp czy moze 98, Me - sporo loodzi ma kłopoty z wypalaniem pod Xp więc jeśli nagrywarka chodziła sprawnie pod 98 to rozwiązanie jush masz.

Aha próbowałes poodpinac to wszystko i pozostawic tylko nagrywarkę na Primary Slave i wtedy coś nagrać ?

Moze winne sa przerwania sugeruje to bo ja miałem ostatnio woje z kartą sieciową włożyłem ją do slota po modemie który działał bez zarzutu a tu patrze jest sygnał ale zadna stronka nie chce sie ładowac .. .przeinstalowałem system a tu to samo.

Wreszcie zmieniłem slota dla karty tym samym zmieniły się przerwania i wszystko ruszyło - to takie moje małe spostrzezenie

Pozdrawiam

RESPECT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.