Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.12.2002, 15:17   #1
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niesforny Teac

Witam wszystkich!

Proszę o pomoc w następującym problemie.
Skuszony możliwością dopasowania napędów w kolorze czarnym do koloru obudowy postanowiłem zakupić nagrywarkę Teac CDW-540E. Ze względu na jej parametry i przystępną cenę nie wahałem się nad wyborem zbyt długo (Plextor był niestety za drogi).
Po podłączeniu napędu do płyty głównej wypalał on bez problemu kazdą płytę. Coś pokusiło mnie by sprawdzić czy wszystko OK. Okazało się, że na nagranych płytach widać pliki, ale nie da się ich odczytać (system sypie rozmaitymi błędami - autostartujące płyty pokazują wyjątki krytyczne w kernelu, mp3 trzeszczą, DivX-ów nie da rady odczytać itp.). Płyt tych nie odczytuje również mój napęd DVD oraz inne różne napędy w innych komputerach.
Na drugi dzień podłączyłem napęd w innym komputerze. Nagrał prawidłowo kilka płyt bez żadnych oporów.
W kolejny dzień przeinstalowałem system "od zera" sądząc iż ostatnie dosyć spore modyfikacje bez reinstalu mogły źle na nagrywarkę podziałać i że niby to jest tym powodem (zmieniałem procek, płytę, grafikę, dźwiękówkę, pamięć). Po reinstalacji systemu problem pozostał zupełnie ten sam.
Podpinałem napęd w różne miejsca, Primary Slave, Secondary Master/Slave, z innym napędem, samotnie itp. Nie podziałało.
Zapodałem nowszy BIOS - 1.0h (był 1.0c). Też nie pomogło.
Nadmieniam raz jeszcze że sprzęt na innych komputerach w różnych konfiguracjach działa zupełnie bez zarzutu - odwiedziłem z nagrywarką już kilkanaście osób!
Pomożcie !!!
Poniżej podaję dokładną konfigurację sprzętową:

Procesor - Intel Pentium 2.4B GHz (FSB 533)
Płyta - Asus P4S8X (SiS648)
Pamięć - Corsair 512MB PC3200 (DDR400) CL2
Dysk systemowy - 120GB WD Caviar JB (na dodatkowym kanale kontrolera FastTrak376 zintegrowanego z płytą)
Dysk dodatkowy - 40GB Maxtor Fireball3 (Primary Master)
DVD-rom - Toshiba SD-1612 16x/48x (Primary Slave)
CD-RW - TEAC CDW-540E 40x/12x/48x (Secondary Master)
Napęd ZIP - Iomega ZIP100 ATAPI (Secondary Slave - wiem że to PIO3 ale nagrywarka również nie pracowała gdy na moment odpinałem ZIP-a)
Grafika - Sapphire Radeon 9000 Pro 64MB DDR TV-out
Dźwięk - SB Audigy Player
Tuner - AverMedia Phone98 TV/FM
i inne mniej istotne rzeczy zintegrowane z płytą (sieciówka, firewire, USB2.0)
Do portów podpięte są skaner USB, drukarka USB, kl+mysz PS/2, SDI na COM.
Całość pracuje bez zarzutu (poza wspiomnianym problemem) pod Windows XP Home Edition English.

Jeszcze raz bardzo proszę - pomóżcie!

GG: 349666
Tlen: dj_anion
GSM: 600 047 557
mail: dj_anion@o2.pl

Z góry dzięki za wszelkie okazane zainteresowanie.
dj_anion jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.12.2002, 15:42   #2
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dobry sprzęt masz i sporo się napisałeś

Mówisz, że masz win XP home? (pewnio oryginał)

Moim zdaniem wina nie leży po stronie sprzętu.
Coś w oprogramowaniu, ewentualnie jakieś ustawienia biiosu ?

MAsz zainstalowane sterowniki aspi ? najnowsze oczywiście...
Jakim programem nagrywasz ?
W jakim trybie, tzn.
kompilacje z hdd
cd-copy (mam nadzieję, że nie w on-the-fly)
spróbuj zrobić obraz płyty programem clonecd i zobaczyć czy da się ekstraktować z niego pliki za pomocą daemon tools

...
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline  
Stary 03.12.2002, 15:43   #3
miernik
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 16.06.2002
Posty: 203
miernik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niewiem moze tasma sypnieta
miernik jest offline  
Stary 03.12.2002, 15:55   #4
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cóż, pracuję od lat na montownii komputerowej i naprawdę uważam się za dobrego sprzętowca. Ten problem mnie już jednak przerasta.
Co do Twoich pytań to:
- XP oryginalny
- BIOS moim zdaniem OK (ale mogę się mylić)
- ASPI jak sprawdzałem w Nero Info Tool to wyświetla mi te Nero'wskie (2.1.0.50 bodajże, jestem teraz w pracy więc nie sprawdzę)
- nagrywanie różne, i w locie (teraz już testuję na CD-RW bo za dużo CD-R w kosz już poleciało niestety), również pojedyncze pliki z dysku (np filmy DivX, "empetrójki")
A używam obecnie Nero po upgrade do 5.5.9.17.

W tym momencie na montownii właśnie złożyłem sprzęt do którego podpiąłem tego swojego Teac'a.
Ma on konfig: Celeron 1.7 /płyta na ViaP4X266E /256MB SDR / HDD 40 GB Barracuda / DVD (Sec Master) / CD-RW Teac (na Sec Slave).
Win XP, Nero 5.5.9.17 - jak u mnie. I bez najmniejszych problemów płyta skopiowana i to w locie na jednym kanale IDE.

Co do tasiemek to mam takie okrągłe ATA133, ale zakładałem również zwykłe "makarony". Nie ma to znaczenia. I tak, i tak przysłowiowa "kupa" .

Myślcie razem ze mną.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
dj_anion jest offline  
Stary 03.12.2002, 15:59   #5
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mas zxp-ka
kolega ma teac w540e i działa mu zarówna na xp jak i 98
ale ja na Twoim miejscu zainstalowałbym np. 98se na inną partycję lub hdd (można ewentualnie obciąć trochę miejsca za pomocą pq 8.0) i spr. czy na nim chodzi

Aha!
jeszcze bym spróbował podpiąć nagrywarkę tylko z hdd i podpiąć
sam hdd na prim master
i na sec master nagrywarkę

Niezależnie z jaką prędkości nagrywasz to się sypie ?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline  
Stary 03.12.2002, 16:08   #6
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moja płyta ma takie rozwiązanie dla pamięci masowych.

Kontroler FastTrak376:
2x złącze SerialATA/150 - nie używam jednak bo nie mam dysku takowego
1x kontroler ATA133 - da się tam podłączyć tylko jedno masterowe urządzenie i tam właśnie jest 120-tka z systemem - tego nawet nie ma co zmieniać

Natomiast na standardowych kanałach obecnie mam tak:
Primary - dysk 40-tka ATA133 (master) i DVD (slave)
Secondary - nagrywarka (master) i ZIP100 (slave)

ZIP-a próbowałem całkiem odpinać bo to tylko PIO-3 więc podejrzewałem w tym problem, ale nawet jak nagrywarka zostaje na tym kanale samotnie to i tak nagrane przez nią płyty chociaż wyświetlają katalogi i pliki, to żaden napęd nie jest w stanie tego przeczytać

Prędkość nagrywania nie ma tu ŻADNEGO znaczenia (próbowałem 4x, 10x i 12x dla CD-RW, 8x do 40x dla CD-R i też nic)

Zapomniałem nadmienić, że wczoraj już zrezygnowany nic nie zmieniając w systemie w miejsce Teac-a wstawiłem esprymentalnie LG 48/16/48. Nagrywa ona zarówno z podpiętym do Slave'a ZIP-em jak i bez.

Może teraz zaproponujesz mi inne rozmieszczenie urządzeń? Dysku z systemem jednak nie chcę ruszać z FastTrak-a.

A co do Win98SE - spróbuję i dam znać co z tego wyszło. Na trwałe jednak takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Komp musi mieć zainstalowany oryginalny WinXP HE ENG (firma).
dj_anion jest offline  
Stary 03.12.2002, 16:11   #7
Laser
Guru
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 02.01.2002
Posty: 4,488
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

No komputer masz rakieta tylko gdyby nie ten feler.

Jedyne co mi się w oczy rzuciło to WinXp ..
Czy gdy sprawdzałeś tą nagrywarkę u loodzi to czy oni tesh mieli Xp czy moze 98, Me - sporo loodzi ma kłopoty z wypalaniem pod Xp więc jeśli nagrywarka chodziła sprawnie pod 98 to rozwiązanie jush masz.

Aha próbowałes poodpinac to wszystko i pozostawic tylko nagrywarkę na Primary Slave i wtedy coś nagrać ?

Moze winne sa przerwania sugeruje to bo ja miałem ostatnio woje z kartą sieciową włożyłem ją do slota po modemie który działał bez zarzutu a tu patrze jest sygnał ale zadna stronka nie chce sie ładowac .. .przeinstalowałem system a tu to samo.

Wreszcie zmieniłem slota dla karty tym samym zmieniły się przerwania i wszystko ruszyło - to takie moje małe spostrzezenie


Pozdrawiam

RESPECT
Laser jest offline  
Stary 03.12.2002, 16:16   #8
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niniejszą odpowiedź kieruję do Laser-a:

W pracy pożyczyłem nagrywarkę ludziom różnym. Wszystkie kompy tu są na 98SE. Nagrywarka pracowała aż miło.
Przez kilka dni krązyła nagrywarka po kilku zaufanych znajomych co też lamerami nie są - na różnych systemach: 98SE, Me, XP - też nagrywała.
Przed momentem zmontowałem w pracy komp na WinXP Pro PL. Nagrywarka również nagrała płytę i to w locie, z 2 urządzeń na jednym kanale - DVD (Sec master) i moja nagrywarka (Sec slave).

W menedżerze urządzeń u mnie brak jakichkolwiek konfliktów w IRQ na urządzeniach, jak również w zasobach DMA i adresów pamięci).

Poczytaj odpowiedzi wyżej, zobacz jak mam w tej chwili zorplanowane urządzenia ATA, zobacz co odpinałem a co zmieniałem i podpowiedz co byś jeszcze zmienił i popróbował ewentualnie.

Pozdrawiam i dzięki!
dj_anion jest offline  
Stary 03.12.2002, 16:23   #9
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wygląd ana to że ta nagrywarka nie działa pod XP home ??

a spróbuj zainstalować SP1 do XP-ka.

Może na str, asusa są jakieś nowe wersje biosu do Towjej płyty, może od razu zupdatuje się bios kontrolera może jakieś drivery pod xp są do twojej płyty... ASUS to dobra firma ale SIS dla mnie nie
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline  
Stary 03.12.2002, 16:34   #10
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra ... jednak powiedziałem duąo ale nie wszystko.
Windoza jest u mnie aktualizowana na bieżąco.
Więc jest już po SP1 + inne łatki.
BIOS-ów nowych do Asus-a P4S8X niż oryginalny nie ma.
Sterowniki do płyty wszystkie w komplecie i najnowsze.
Również zamieniony BIOS w nagrywarce jak już wspomniałem z 1.0c na 1.0h.

Zauważcie że na komplecie tych samych sterowników (bo nic nie zmieniałem) chodzi mi przeciętnej jakości LG 48/16/48.
A przecież bądź co bądź TEAC nie dość że ma lepsze parametry, to i również marka chyba bardziej uznana.

Obiecuję ze swojej strony, że osobie która przyczyni się do rozwiązania mojego problemu na mojej obecnej konfiguracji sprzętowej (bo nie chciałbym już nic zmieniać - z wszystkiego jestem zadowolony tylko z tą jedną rzeczą nie mogę sobie poradzić dlatego proszę o pomoc) w jakiś sposób się zrewanżuję.
Sam pracuję w firmie komputerowej na terenie Rzeszowa, a ponadto dziewczyna prowadzi również swoją firmę. Myślę więc, że w ramach rewanżu za skuteczną pomoc razem sprezentujemy takiej osobie jakiś drobny, aczkolwiek przydatny upominek sprzętowy.

Pozdrawiam all
dj_anion jest offline  
Stary 03.12.2002, 17:11   #11
zibix
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika zibix
 
Data rejestracji: 05.11.2002
Lokalizacja: gdynia
Posty: 102
zibix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Niesforny Teac

Spróbój innego softu do nagrywania!
i w XP wyłącz nagrywanie z systemu (ten program zintegrowany z winXP)
zibix jest offline  
Stary 03.12.2002, 17:16   #12
Neon
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Neon
 
Data rejestracji: 03.03.2002
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 110
Neon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Istotnie ciekawy problem. A probowales to bydle u kogos, kto ma taka sama plyte glowna? Moga sie wypalarka i plyta nie lubiec. Skoro montujesz kompy, to mysle ze wypalarke porzadnie przykreciles (zeby zadnych drgan nie bylo) w przewiewnym miejscu. Mozna jeszcze sprobowac wywalic wszystko niepotrzebne z kompa, poodpinac wszystko z wszystkich portow, zostawic tylko dysk systemowy podpiety i wypalarke (jesdno w FastTraka, a drugie w normalny kontroler). Sprobowac, a pozniej zamienic je miejscami i znowu sprobowac. Jesli to nie pomoze, to ja pokusilbym sie o pozyczenie innej plyty glownej (ale zeby nie byla na SIS'ie) i zamontowaniu reszty Twoich bebechow i wtedy poprobowac. Do wszelkich testow polecam zaladowac standartowe ustawienia BIOSU (wiem ze sie na tym znasz, ale jednak cos moze sie gryz i na standartowych moze pojsc). W akcie desperacji jeszcze pozyczylbym inna kostke RAMu, chociaz na tej LG dziala, ale ja juz widzialem rozne cuda u ludzi na kompach Zycze powodzenia!
__________________
Pozdrawiam,
Neon
Neon jest offline  
Stary 03.12.2002, 19:31   #13
dj_anion
Bywalec
 
Avatar użytkownika dj_anion
 
Data rejestracji: 03.12.2002
Lokalizacja: Łańcut
Posty: 63
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mały update.


[19:30]

Przepiąłem miejscami DVD z nagrywarką.
Teraz jest tak:
Primary: wymienny HDD (master) + nagrywarka (slave)
Secondary: DVD (master) + ZIP (slave).

Sprawa ma się teraz inaczej.
Znowu nagrywanie przechodzi do końca z komunikatem pozytywnym.
Jednak płyta na końcu widziana jest jako czysta (!?!)
Tak ją przynajmniej identyfikuje Windows. Jednak chcąc ją ponownie nagrać Nero zgłasza że nośnik czysty nie jest i że proponuje jego wyczyszczenie.
Sprawdzałem i nie zaznaczyłem omyłkowo samej symulacji! Tylko zapis!

Teraz jestem już zupełnie skołowany. Czy zmiana układu urządzeń na kanałach może powodować aż tak skrajnie różne felerne przypadłości?
A może od tej sytuacji jest już prostsze wyjście niż od poprzedniej?


[21:30]

Jedyne zmiany jakich dokonałem to upgrade sterownika SiS ide z wersji 2.01.cośtam na 2.02.cośtam. Plik pobrałem z niniejszego serwisu.
Próbuję nagrywać w locie i z pośrednictwem HDD. Nadal po nagraniu Windows identyfikuje płytę jako "blank CD"
Co to tym razem może być?


[21:50]

Brakło mi cierpliwości z takimi ustawieniami. Powróciłem więc do:
Primary: wymienny HDD (master) + DVD (slave)
Secondary: nagrywarka (master) + ZIP (slave).
Ale już zupełnie nic nie rozumiem. Pomimo zmiany rozplanowania urządzeń EIDE i powrotu do pierwotnych ustawień, płyta po nagraniu nadal identyfikowana jest jako "blank CD".
Nikt nigdy nie miał podobnego problemu


Proszę, pomóżcie ...


Ostatnio zmieniany przez dj_anion : 03.12.2002 o godz. 21:44
dj_anion jest offline  
Stary 04.12.2002, 10:20   #14
c0rdat
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika c0rdat
 
Data rejestracji: 31.05.2001
Posty: 363
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej !

Miałem (chyba) to samo, chociaż na gorszym sprzęcie .
Moja konfiguracja:
Celeron 700, 256MB RAM
Dysk 30GB/ATA 100
CD: TEAC 40x
nagr: TEAC W58 (8x8x32)
system: Win XP Home PL + SP1 (legal)

Wszystko chodziło OK, ale coś mnie podkusiło i zamieniłem czytnik i nagrywarkę na:

CD: SONY DDU-163 (DVD 16x40x)
nagr. SONY 48x12x48

i... nie zgadniesz... Nagrywam płytkę pod Nero 5.5.9.17 (korzystam z expresa) i... płytka po nagraniu wyjeżdża jako czysta, chociaż Nero nie zgłaszał błędów.
Nie poddaję się, zmieniam prędkości, nośniki, wyłączam kreatory Nero, itd.itp., przeinstalowuję soft do nagrywania i... różnie - tzn. płytka wyjeżdża jako czysta, albo pliki się nie czytają, albo jest tylko TOC, albo wszystko niby OK, ale CRC plików jest nie_OK.
Wypróbowałem inne programy - to samo.
Sprawdziłem nagrę na innym kompie - tnie 40x na Akosach 24x bez pudła - wszystko chodzi. Trochę mnie to zastanowiło.
Poświęciłem się, zreinstalowałem system - myślę sobie -problem 'programowy'. Odpalam Nero - to samo (w dodatku za n-tą próbą nagrania program przestał odpowiadać).
Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem na kompie na którym nagrywarka działała ok doinstalować SP1 (nie miał) i... przestała działać !

Nie wiem jak u Ciebie (widzę z powyższego postu, że masz XP ENG) ale u mnie musiałem zrezygnować z SP1 i wszystko działa. Nota bene u mnie z SP1 pojawiają się również problemy z debuggerem (jestem programistą) - 'wybajcelowałem' kasę na NumegaDriver Studio dla XP - i też nie mogę pracować z SP1, ale na szczęście kupiłem go równolegle z napędami, więc nie zdążyłem jeszcze dostać białej gorączki.

Podsumowując - u mnie SP1 (pobrany z Microsoftu w wersji 'kompletnej' - około 140MB) jest 'źródłem wszelkiego zła'. Może u Ciebie jest tak samo.

Życzę powodzenia.
Pa!
c0rdat jest offline  
Stary 04.12.2002, 10:37   #15
c0rdat
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika c0rdat
 
Data rejestracji: 31.05.2001
Posty: 363
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aaaa...

I jeszcze jedno: Z Nero Expres'a zrezygnowałem zupełnie (chociaż go lubiłem, bo o 3-ciej nad ranem ciężko myślę i zdarza mi się coś źle wybrać w Nero) po tym, jak:
- nagrałem w nim płytkę - przeszła OK
- zrobił WERYFIKACJĘ KOPILACJI - przeszła OK
- podziękował mi
- włożyłem płytkę do czytnika - nie było na niej plików

Zbadałem sprawę: sesja była, TOC był pusty... powiedzcie mi, jak on zrobił tą weryfikację W Nero (pełnym) nigdy mi się to nie zdarzyło.
Nie rozumiem tego, tym bardziej że przecież Express to tylko jakby 'uproszczony interface' dla Nero.

Nara.
c0rdat jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.