![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.04.2003
![]() |
![]()
Witam i odrazu pytanko:Czy ktoś z was spotkał się z sytuacją gdy wypalonych na cdr i cdrw zdięć nie można było otworzyć na sprzęcie u "fotografa".Zdięcia nagrano na cdr LEAD DATA 700MB oraz na cd-rw Dysan .Starsze cdrom'y też nie czytały tych płyt.Sądze że gościu ma jakiś starszy sprzęt do tych fotek.Może należy takie płytki wypalać z jakimiś specjalnymi ustawieniami?
pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Spotkało mnie to ale nie zdjęć i nie u fotografa, a było to spowodowane że ten ktoś miał b. stary cd-rom chyba 4x i nie czytał nowych płytek i cd-rw. Musiałem nagrać płytkę najwolniejszej prędkości jaką mi się udało znaleść w sklepach i wtedy poszło. Według mnie to jest jedyne wyjśćie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Nalezy tu rozroznic:
1.) nie mozna odpalic plyty (np. jest niewidoczna w sprzecie). 2.) wszystko jest pozornie OK ale nie mozna odpalic samych plikow Ad.1 To rzecziwscie sprawa nagrania/sprzetu lub pozostawienia otwartej sesji/dysku (jezeli dajesz komus plyte to powinna miec zamknieta sesje i dysk, bo moze nie miec mozliwosciu jej odczytu). Ad.2 To raczej sprawa kompresji (np. JPEG) albo braku mozliwosci odczytu niektorych formatow pliq. Oczywiscie moze sie zdarzyc ze plyta nagrala sie "dobrze" (jest odczytywalna) ale KOMPLETNIE ZADEN plik nie dziala, ale to raczej malo prawdopodobne. Tez raczej malo mozliwe by wina sprzetu bylo to ze plyte odczytal i wyswietlil zawartosc, ale pliq nie mogl otworzyc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Zrobię testy i zobaczę,czy gościu bedzie mógł obejrzeć zawartośc.
1) Jeśli chodzi o cd-rw to tego dysku jego sprzęt nie widział. 2) Płytkę cd-r z fotkam mógł otworzyć ale z pojedynczymi zdięciami były problemy.Sa w formacie jpeg.Ja je w domciu kopiowałem,wysłałem mu nawet e-mail'em itd ,a jemu system się wieszał . Reasumując: Nagrywać powolutku,zamykać sesję--cd-r Cd-rw ![]() hej |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Cytat:
do 2, może pliki były za duże a komp był za słąby zeby je otworzyć (kumplel miał tak ostawnio na Athlonie 1600 jego jpeg miał prawie 6MB i (zawiesił mu się i pomógł tylko restart), może za duże pliki dajesz jak to to nie to ![]() Jak mi coś przyjdzie jescze do głowy to napiszę Pozdr ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Ad1 to chyba to
Ad2 pliki maja po ca.500kB.Nawet mu jedno zdięcie przesłałem mail'em .Ale gosciu nie mógł go otworzyć-myślę sobie żle wysłane lub źle odebrane.Więc lece do niego z płytką/matką ![]() ![]() Przecież nie będę mu palił cdr'ka za każdy razem gdy będę miał pare zdięć.A w mojej mieścinie to wyboru z fotolab nie mam zbyt dużego. no dobra poeksperymentuje jeszcze z cd-rw.Teraz to był dysan 4x ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wiec sa tu obie sprawy naraz:
-Nie moze odczytac CDRW (albo po prostu nie zamknales go) -Ma problemy z rozkodowaniem Jpegow zrobionych u Ciebie (choc powinno byc tak albo ze wszystkimi albo z zadnym jezeli maja podobne wielkosci i byly kodowane tak samo) albo nagrywales zbyt szybko plyte i wystapily bledy w poszczegolnych miejscach (48x lepiej nagrac 24 niz 48 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dobra ,dzięki za info.Swoją drogą to te badziewne płytki są "fajne" do momentu jak są takie problemy.
pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|