Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nowe Dysany (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nowe-dysany-20853/)

SEBAW 08.05.2003 15:03

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
mialem 1 plytke.

Poprawnie nagrana. Ladnie bez bledow. Polecam!

:spoko:

Jaką nagrywarką nagrywałeś i z jaka prędkością?

Zauważyłem, że dużo osób mówi, że są dobre, bo nowe. Ładnie wyglądają, ale to nie znaczy, że są "super". Najpier je trzeba dokładnie przetestować i dopiero podać wnioski. Jeżeli ktoś nagrał na płytę przy niskiej prędkości i przetestował jedną płytę i podaje że są "super", bo płyta jest bez błędów, to tu jest jakieś nieporozumienie. Żeby podać same plusy/minusy, należy przetestowac kilka płyt; nagrać je różnymi prędkościami, nawet większymi niż jest to podane na nośniku. Następnie należy sprawdzić płyty pod wzgledem błędów. Płyta powinna być sprawdzana w kilku napędach, bo jak każdy wie, napędy (różnych firm) mają rożną korekcje.

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 15:27

na moje zadupie cywilizacja nie dotarla
mozna kupic
emtec CAKE - 10/14.99
dysan 10 box/slim - 10/17.99
quinko (czy jakos tak) 10szt/12.49 (bez pudelka CAKE!)
quinko CAKE 25 - 25/43.49 (zart chyba)
i chyba Princo CAKE 25 (albo 30) - 39.99

jest za to 28 rodzajow kaset VHS....
dziwny to sklep - ale czasem trafi sie browar na promocji :)

Kasprzak 08.05.2003 16:20

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)

Zauważyłem, że dużo osób mówi, że są dobre, bo nowe. Ładnie wyglądają, ale to nie znaczy, że są "super". Najpier je trzeba dokładnie przetestować i dopiero podać wnioski. Jeżeli ktoś nagrał na płytę przy niskiej prędkości i przetestował jedną płytę i podaje że są "super", bo płyta jest bez błędów, to tu jest jakieś nieporozumienie. Żeby podać same plusy/minusy, należy przetestowac kilka płyt; nagrać je różnymi prędkościami, nawet większymi niż jest to podane na nośniku. Następnie należy sprawdzić płyty pod wzgledem błędów. Płyta powinna być sprawdzana w kilku napędach, bo jak każdy wie, napędy (różnych firm) mają rożną korekcje.
LiteOn 52246S z predkoscia 24x.To fakt ze nie mozna mowic ze jest super jezeli sie dobrze nagrala. Plyty juz nie mam chcialem dac screena. Kumplowi dalem. Ale chce je kupic.

puch 09.05.2003 02:35

Na moje za..pie (miasto Łódź, podobno drugie co do liczby ludności w Polsce) cywilizacja też jeszcze nie dotarła - w Tesco są ciągle stare Dysany, choć w reklamowych broszurkach - już nowe Harlequin.

A w Carrefour są czarne Litki 40125 po 179 zł.

Laser 09.05.2003 07:23

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Na moje za..pie (miasto Łódź, podobno drugie co do liczby ludności w Polsce) cywilizacja też jeszcze nie dotarła - w Tesco są ciągle stare Dysany, choć w reklamowych broszurkach - już nowe Harlequin.

A w Carrefour są czarne Litki 40125 po 179 zł.

Witam !

Jesli mówisz o Tesco na Bałutach to tam mieli swojego czasu serie DYSANÓW od RITECA i to jeszcze były w promo !- jak sie polapalem ze tp RITEC to nastepnego dnia przy kasie patrzyli jak na wariata :)

Ostatnio kupiłem 10CD Dysan BOX w MediaMarkt na Brzezinskiej i trafił sie jakis totalny syf - a kiedys był PRODISC i Ritec - praktycznie to nie ma juz chyba HyperMarketu co by mieli dobre nosniki.

Czasami jeszcze probuje szczescia w Hypernovej - mam cynk ze sa jakies CD w zbiorczych po 1PLN - nie znam szczególow tatus ma blisko tam wiec wpada po pracy - czasami własnie w Hypernovej maja tanie TDK .....

Heh - chyba zaczne kupowac OnLine

BoB77 09.05.2003 08:48

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)

Wczoraj nagralem jedna czarna - w CD Audio z predkoscia 8x, jest kilka zoltych kwadratow w Nero CD Speed.

SEBAW 09.05.2003 11:01

Cytat:

BoB77 napisa***322;(a)
Wczoraj nagralem jedna czarna - w CD Audio z predkoscia 8x, jest kilka zoltych kwadratow w Nero CD Speed.
Już mamy jednego "minusa". To jeszcze nie znaczy, że płyty są złe. Przetestuj płyte w innych napędach i napisz jak wyszy testy.
Gdy podajesz wyniki, to napisz na jakich sprzętach były nagrywane i testowane płyty.;)

puch 09.05.2003 11:10

@Laser,

Tesco na Bałutach - są "zwykłe" złoto-bordo, z zielonym paskiem 48x, od Prodisk'a. Z pewnością od Ritek'a były 650 MB, potem pojawiły w identycznym opakowaniu, ale 700 MB, i te już były Prodisk'a - ale możliwe, że zależy to też od serii i dostawy.

@BoB77,

Coraz częściej pojawiają się wzmianki o tym, że nowe płyty nie są dostosowane do nagrywania z małą prędkością, i nagrane zbyt wolno (np. także w starych nagrywarkach) mają więcej błędów niż nagrane z prędkością średnią. Czy ktoś może to zweryfikować?

CIAPEK 09.05.2003 11:14

Cytat:

puch napisa***322;(a)
(...)Coraz częściej pojawiają się wzmianki o tym, że nowe płyty nie są dostosowane do nagrywania z małą prędkością, i nagrane zbyt wolno (np. także w starych nagrywarkach) mają więcej błędów niż nagrane z prędkością średnią. Czy ktoś może to zweryfikować?
:o dziwne i smutne bo teraz trzeba będzie się domyślać i sprawdzać jakie płyty do jakich prędkości.
Chyba że to tylko spekulacje???

BoB77 09.05.2003 11:17

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Już mamy jednego "minusa". To jeszcze nie znaczy, że płyty są złe. Przetestuj płyte w innych napędach i napisz jak wyszy testy.
Gdy podajesz wyniki, to napisz na jakich sprzętach były nagrywane i testowane płyty.;)

Nagrywalem na TEAC CD-W548E z predkoscia 8x. Niestety nie mialem jeszcze kiedy sprawdzic na innych czytnikach ani przesluchac czy sie gdzies nie zacina. W ostatnim czasie nagrywalem tez audio na Dysan Universal (Black) z MediaMarketu i zadnych zoltych pol. Natomiast zdazylo mi sie nagrac audio na TDK d-View ktora sie zacinala w dwoch miejscach, wczesniej zawsze audio na tych TDK wychodzilo bezblednie.

puch 09.05.2003 11:36

W innym temacie ktoś (chyba mod Sid) wspominał, że płyty Azo źle się nagrywają z niskimi prędkościami - ale czy jeszcze jakieś?

memorando 09.05.2003 11:59

Slabiutkie te dysanki:( na 10 sztuk 3 mają żółte pola na prędkości razy 24 :(

kraluk 09.05.2003 13:32

Kupilem pare...
Nawet sie fajnie wypalaja...
Czyli polecam!

CIAPEK 09.05.2003 13:49

pozwolicie, że ponowie pytanie, na które wczesniej nie uzyskałem odpowiedzi :)

Czy któs nabył te płyty gdzieś indziej niż jakieś markety? Jeśli tak to za ile? Chodzi mi o zwykłe sklepy komputerowe. Dzięki.

puch 09.05.2003 14:48

Niestety, jak dotąd widziałem je tylko w gazetce reklamowej Tesco, bo w samym Tesco Ł.-B. są starsze, zwykłe.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:53.