Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.05.2003, 10:14   #1
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,067
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nowy bios do Litka LTR 40125W

Wgrałem właśnie nowy bios do mojego Litka LTR 40125 W - WSOB.
Zrobiłem parę testów jeżeli chodzi o odczyt zabezpieczeń. Test obejmował trzy gry:

1. Medal of Honor Allied Assault - Safe Disc 2.51

2. Red Faction I - PrtoectVob

3. Half Life Blue Shift - SecuRom ***8220;new***8221; V. 4.42.00.0004.

Użyłem Clone CD w wersji 4.2.0.2 i Profiler 1.2.

Czas robienia obrazu płyty prezentował się następująco:

Safe Disc 2.51:

ustawienia z Profilera 22:39, średnia prędkość odczytu 552 kb/s

ustawienia na max 10:37, średnia prędkość odczytu 1187 kb/s

ProectVob:

ustawienia z Profilera 24:48, średnia prędkość odczytu 552 kb/s

ustawienia na max 9:10, średnia prędkość odczytu 1459 kb/s

SecuRom ***8220;new***8221; V. 4.42.00.0004:

ustawienia z Profilera 05:03, średnia prędkość odczytu 1381 kb/s

ustawienia na max 1:31, średnia prędkość odczytu 4600 kb/s.

Zapisu nie próbowałem.

W ogóle nagrywara na nowym biosie chodzi ok. Jest też dobra wiadomość dla amatorów muzyki z wytwórni Sony. Nowy bios umożliwia bezproblemowy odczyt płyt z Key2audio - Celine Dion ***8220;A new day hase a come***8221; ( w wersji biosu WS09 Litek miał pewne problemy z odczytem tego zabezpieczenia).
Jest tylko jeden problem. Dawniej na starym biosie nagrywara pracowała w trybie Ultra Dma tryb 3 - Win XP HE - teraz po aktualizacji firmewaru pracuje w trybie Ultra Dma tryb 2.
Może te wyniki komuś się przydadzą przy robieniu kopii bezpieczeństwa posiadanych płyt .

Pozdr.
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.05.2003, 10:31   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,665
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Nowy bios do Litka LTR 40125W

Cytat:
madmax2 napisa***322;(a)
...Jest tylko jeden problem. Dawniej na starym biosie nagrywara pracowała w trybie Ultra Dma tryb 3 - Win XP HE - teraz po aktualizacji firmewaru pracuje w trybie Ultra Dma tryb 2...
UDMA tryb 3 ...masz na myśli UDMA 44 (44MB/s) ...?
czy aby napewno pracowała w tym trybie ...?

.................
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 12:23   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,917
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja również wgrałem do Liteona 40xW bios WSOB i okazało się, że wszystko jest dobrze. Pozwoliłem sobie sprawdzić overburning i okazało się, że wszystko poszło bez problemu. Chyba już ten błąd przeszedł do historii...
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 14:27   #4
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,067
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: Nowy bios do Litka LTR 40125W

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
UDMA tryb 3 ...masz na myśli UDMA 44 (44MB/s) ...?
czy aby napewno pracowała w tym trybie ...?

.................
O ile dobrze pamiętam to tak, chociaż mogłem się pomylić. Wszystko chodziło dobrze i i nie szperałem nic w ustawieniach IDE przez aktualizacją biosu, a print sreena też nie robiłem. Biorąc pod uwagę to, co piszesz to pewnie się pomyliłem.
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 20:42   #5
VermilioN
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika VermilioN
 
Data rejestracji: 08.09.2002
Posty: 200
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tez zaktualizowalem i tez nie mam zadnych problemow. Mogliby gdizes napisac jakie nowe nosniki sa w tej nowej bazie, bo podaja, ze sa nowe a nie podaja jakie a jakby nie patrzec jest to rowniez przydatne.
__________________
-==>> LTR-40125W (WS0B) <<==-
VermilioN jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 21:25   #6
puch
Forumator
 
Data rejestracji: 21.03.2003
Lokalizacja: Ł
Posty: 954
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem, jak to jest z tym UDMA 3 (44MB/s), ale niektóre napędy Lite-On'a (np. DVD 165H, i jeszcze jakiś inny napęd - nie pamiętam) miały ten tryb (tak to rozpoznawał BIOS płyty głównej), który był redukowany do UDMA 2 (33 MB/s) po wgraniu nowszego biosu. Co ciekawe, UDMA 3 widniało też przez jakiś czas w danych technicznych na stronie JLMS (JVC-Lite-On), a potem zostało zastąpione przez UDMA 2. Ciekawe dlaczego to usunęli? Może były błędy w transmisji, albo ludzie nie korzystali z taśm 80-żyłowych i "marnowało się"? Bo ASUS, zdaje się, w napędach DVD stosuje z powodzeniem UDMA-66, i chyba nie bez powodu.
__________________
pozdrowienia
puch
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 22:45   #7
Shider
Prawdziwy Shider ;)
 
Avatar użytkownika Shider
 
Data rejestracji: 06.06.2002
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 274
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
VermilioN napisa***322;(a)
Tez zaktualizowalem i tez nie mam zadnych problemow. Mogliby gdizes napisac jakie nowe nosniki sa w tej nowej bazie, bo podaja, ze sa nowe a nie podaja jakie a jakby nie patrzec jest to rowniez przydatne.
to dodawanie nosnikow w przypadku litkow polega zazwyczaj na powiekszaniu "czarnej listy" nosnikow, ktore trzeba nagrywac wolniej niz umozliwialy to poprzednie biosy, bo tego co zauwazylem moj litek wykrywa wiekszasc plyt (nawet noname) jako 40x

dodam jeszcze tylko ze po aktualizacji lepiej zapisuja sie esperanzy (mniej bledow c1)
__________________
Pozdrawiam, Shider
Shider jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2003, 22:54   #8
Shider
Prawdziwy Shider ;)
 
Avatar użytkownika Shider
 
Data rejestracji: 06.06.2002
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 274
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a skoro juz mowimy o tym nowym biosie to nadal wystepuje blad odczytu C2 (tylko przy predkosci 48x) w okolicach 57 minuty
__________________
Pozdrawiam, Shider
Shider jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 07:39   #9
kowanski
Guru
 
Avatar użytkownika kowanski
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1,495
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Shider napisa***322;(a)
a skoro juz mowimy o tym nowym biosie to nadal wystepuje blad odczytu C2 (tylko przy predkosci 48x) w okolicach 57 minuty
Posiadam napęd LTR-40125S BLACK z biosem ZPS6 i przy tym biosie podczas odczytu błędy c2 przy 57 minucie nie występują, ponieważ napęd rozpędza się do max szybkośći 42,55x (odczyt 40x).
Po wgraniu innego biosu przeznaczonego do modelu serii 5, wychodzą błędy C2 przy 57 minucie, bo max prędkość przechodzi ponad 42,55x (odczyt 48x).

Czy to normalne w modelach serii 5
Dołączone obrazki
File Type: png lit48---32x.png (4.0 KB, 177 oglądane)
__________________
YAMAHA CRW-F1, Benq DW1640, PBDV1660B@BENQ DW1650, PLEXTOR PREMIUM, PLEXTOR PX-755A, HP BH30L@LG BH10LS38, iHBS 112 Rev2, Pioneer 112, 215 i wiele innych
kowanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 08:21   #10
frankenstein
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.05.2003
Posty: 1
frankenstein w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dla odmiany u mnie nie wszystko poszło jak powinno. Po wgraniu nowego biosu (update z wersji WSO3) nastapila katastrofa, w właściwie pół katastrofy. O ile nagrywarka wypala płytki jak marzenie to odczyt... powiedzmy, że nie wychodzi jej najlepiej. Ciagle wyskakuja jakies błędy odczytu. Poprawnie odczytuje tylko płyty tłoczone.
Zrobiłem więc downgrade do wersji WSO9 i... ten sam problem. Pomogła dopiero wersja WSO5. Teraz jest juz wszystko OK
Czy ktos może wie o co tu chodzi?

Pozdrawiam
F.
frankenstein jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 17:07   #11
Shider
Prawdziwy Shider ;)
 
Avatar użytkownika Shider
 
Data rejestracji: 06.06.2002
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 274
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
kowanski napisa***322;(a)
Posiadam napęd LTR-40125S BLACK z biosem ZPS6 i przy tym biosie podczas odczytu błędy c2 przy 57 minucie nie występują, ponieważ napęd rozpędza się do max szybkośći 42,55x (odczyt 40x).
Po wgraniu innego biosu przeznaczonego do modelu serii 5, wychodzą błędy C2 przy 57 minucie, bo max prędkość przechodzi ponad 42,55x (odczyt 48x).

Czy to normalne w modelach serii 5
Juz kiedys poruszalem ten problem i po kilku wypowiedziach okazalo sie ze na modelach S (SANYO) nie wystepuje o ile uzywa sie oryginalnego biosu od S. Wystepuje natomiast na wielu W bez wzgledu na to czy wgra sie bios od S czy W
__________________
Pozdrawiam, Shider
Shider jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 18:07   #12
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,067
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Nie wiem, jak to jest z tym UDMA 3 (44MB/s), ale niektóre napędy Lite-On'a (np. DVD 165H, i jeszcze jakiś inny napęd - nie pamiętam) miały ten tryb (tak to rozpoznawał BIOS płyty głównej), który był redukowany do UDMA 2 (33 MB/s) po wgraniu nowszego biosu. Co ciekawe, UDMA 3 widniało też przez jakiś czas w danych technicznych na stronie JLMS (JVC-Lite-On), a potem zostało zastąpione przez UDMA 2. Ciekawe dlaczego to usunęli? Może były błędy w transmisji, albo ludzie nie korzystali z taśm 80-żyłowych i "marnowało się"? Bo ASUS, zdaje się, w napędach DVD stosuje z powodzeniem UDMA-66, i chyba nie bez powodu.

DVD Asus E 616 bryka na ATA 100. Muszę przyznać, że rzeczywiście przy np. instalowaniu programów chodzi szybciej niż mój Litek LTR 40125W.
Pozdr.
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 18:22   #13
kowanski
Guru
 
Avatar użytkownika kowanski
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1,495
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Shider napisa***322;(a)
Juz kiedys poruszalem ten problem i po kilku wypowiedziach okazalo sie ze na modelach S (SANYO) nie wystepuje o ile uzywa sie oryginalnego biosu od S. Wystepuje natomiast na wielu W bez wzgledu na to czy wgra sie bios od S czy W
To znaczy, że mój napęd jest W , chyba to przerobiony na 40x LTR-30125W
__________________
YAMAHA CRW-F1, Benq DW1640, PBDV1660B@BENQ DW1650, PLEXTOR PREMIUM, PLEXTOR PX-755A, HP BH30L@LG BH10LS38, iHBS 112 Rev2, Pioneer 112, 215 i wiele innych
kowanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 18:34   #14
Shider
Prawdziwy Shider ;)
 
Avatar użytkownika Shider
 
Data rejestracji: 06.06.2002
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 274
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
kowanski napisa***322;(a)
To znaczy, że mój napęd jest W , chyba to przerobiony na 40x LTR-30125W
skoro piszesz ze przy oryginalnym biosie od S problem nie wystepuje tzn ze masz wersje S (Black chyba tylko jako S wystepowal)
__________________
Pozdrawiam, Shider
Shider jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 18:54   #15
kowanski
Guru
 
Avatar użytkownika kowanski
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1,495
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ale jak wgram bios od 40125s lub 48125s, który ma max read 48 to jest ten błąd, tylko przy biosie ZSP6 od BLACK-a, który ma max read 40x nie ma tego błędu :chytry:

Tu chodzi o to, że jak napęd nie rozpędzi się powyżej 43x to nie ma tego błędu.
__________________
YAMAHA CRW-F1, Benq DW1640, PBDV1660B@BENQ DW1650, PLEXTOR PREMIUM, PLEXTOR PX-755A, HP BH30L@LG BH10LS38, iHBS 112 Rev2, Pioneer 112, 215 i wiele innych
kowanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.