![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.02.2002
![]() |
o co chodzi z tym nagrywaniem audio 5.1 ?
Heja..
Przeczytałem parę postów o konwersji (chyba) plików audio do formatu przestrzennego. Szanowni Państwo powiedzcie coś więcej na ten temat, czy efekty tego są aż takie super, hit, cool, itp., czy widać różnicę w odtwarzaczach stacjonarnych ? Jak mam wieżę z prologikiem, to dodatkowo jest to pożądane ? I najważniejsze jak to zrobić ? Przepraszam za taki nawał pytań , ale mnie wzięło i narobiliście mi smaczków.Pozdrawiam. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Witam .
Moje zdanie na temat tworzenia ,konwersji do formatu AC3 można zamknać w kilku punktach : 1.Sam format AC3 składa się z pięciu lub sześciu odrębnych ścieżek muzycznych .Dla przypomnienia dodam iz stereo to dwie śieżki (prawy,kewy kanał) . Tworzenie z pliku stereo dźwięku AC3 mija sie więc w tym przypadku z celem . 2.Po co więc istnieja kodery AC3 ? Odpowiedź jest prosta - jeśli ktoś zajmuje się np. tworzeniem muzyki może sobie uprzednio zgrany - wielościezkowy utwór zakodować do formatu AC3 .Bawie się koderem "SoftEncode" i przyznaje iż praca jest mozolna .Żeby stworzyć utwór AC3 sensownie brzmiący trzeba poświęcić sporo czasu na ustwienie instrumentów w przestrzeni . - na "SoftEncode" można również obrobić sobie gotową plik AC3 ,który pochodzi z np. filmu lub koncertu wydanego na DVD . Tutaj sprawa jest o tyle prosta iż mamy do czynienia gotowym ,spreparowanym przez studio nagraniem w formacie AC3 ,w którym mozemy co nieco zmienić (np. zwiększyć głośnosc głośnika centralnego itp.). 3.Jeśli chodzi o odtwarzacz stacjonarny - CD-Audio z wiadomych przyczyn nie poradzi on sobie z formatem AC3 ,więc wszelkie konwersje i zabawy na softwarowych koderach AC3 nic tutaj nie dadzą . 4. Do odsłuchu pliku AC3 niezbędna jest : karta muzyczna posiadająca obsługę tego formatu (np. Sblive 5.1 ,Audigy) . Najlepszy jednak efekt uzyskamy po podłaczeniu Live-a do wzmacniacza typu AV . Sama kompresja w programie "SoftEncode" jest prozaicznie prosta ,pod warunkiem iż mamy np. pięć gotowych ,przemyslanych ścieżek "wav" przygotowanych do tej operacji . "Wciskanie" na przemian prawego i lewego kanału do pięciu ścieżek w "SoftEncode" daje efekt raczej żałosny i nie ma nic wspólnego z dźwiękiem przestrzennym typu AC3 . Z innej beczki : Ostatnio pojawia się coraz wiecej filmów w formacie "DivX" ,w których ściezka audio jest w formacie AC3 . Pomysł jest doskonały ,niestety jest pewien minus .Plik audio w formacie AC3 zajmuje znacznie więcej niż dźwięk w formacie AC3 . jaro Ostatnio zmieniany przez januszp : 26.09.2002 o godz. 12:29 |
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Mam pewne doświadczenie z DD 5.1 na płycie CD-R.
Nie jest tak bez sensu jakby się wydawało. W kanały tylnie możesz wmiksować echo, pogłos, czyli np. różnicę kanałów L-R procesowaną później przez np. CoolEdita. Dlaczego? Ano dlatego, że standardowe ProLogic nie mają takich efektów skomplikowanych w DSP. CD-Audio potrafią sobie poradzić z takim sygnałem, jednak nie bezpośrednio. Potrzebny jest albo DVD albo CD player z wyjściem PCM (cyfrowym). Podłącza się takowe do ampa z dekoderem DD i wszystko śmiga. U mnie zestaw DVD LG> amp Yamaha. Na CD-R mam np. zestaw dźwięków testowych do Dolby Digital utworzony w Cool Edicie i zmiksowany do DD przez Soft Endcodera (działa nawet bardzo rzadko stosowane kodowanie 640 kbps <<standard to 448 kbps>>) Chciałem się też pobawić z DTS, ale... program jeden (Minnetonka) i kosztuje sporo. Pozdroofka Michal PS. Acha, jeszcze jedno ostrzeżenie. Nie odtwarzać streamu DD z płyty CD analogowymi wyjściami- słychać straszny trzask i można łatwo sprzęt uszkodzić. Dlatego też laboratorium Dolby nie dało licencji i nie zezwala oficjalnie na DD na normalnych płytach CD-audio, bo na razie nie znają sposobu na deaktywację wyjścia analogowego z CD podczas odczytu takich płyt. Ostatnio zmieniany przez MichalPro : 27.09.2002 o godz. 00:51 |
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Na pewno coś w tym jest ...
Jednak osobiście preferuję orginalne brzmienie - pogłosy ,inwersje raczej do mnie nie przemawiają . Cały czas żaluję iż niestety trudno o dostep do materialów muzycznych w formacie AC3 (MP3 jednak górą).Gdyby tak mieć dostęp do nagrań studujnych (wielo-ściezkowych) wtedy zabawa w AC3 mogłaby wygladac o wiele ciekawiej (marzenia) . Jeśli już mowa o ciekawych efektach to proponuję coś takiego : utwór stereofoniczny ,program vocal-remower ,wycinamy vocal ,uruchamiamy SoftEncode ,prawy kanał bez vocalu ,lewy bez vocalu ,do centralnego ładujemy vocal ,dwa kanały tylne - według uznania inwersja lub poglos no i mamy takie pseudo-AC3 .Efekt może nie piorunujący ale powiedzmy - ciekawy . jaro |
|
|
|
|
#5 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Ale dla osób, które półprofesjonalnie zajmują się kompozycją, samplingiem, masteringiem swoich własnych produkcji jest to niezła opcja. Można od razu swój utwór zrobić niewielkim kosztem (tylko czasu) na AC3 pełnym.
Pozdroofka |
|
|
![]() |
|
|