Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Odczyt CDRW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/odczyt-cdrw-19900/)

ernieball 16.04.2003 19:56

to ja powiem tyle ze jak sprawdzisz jaki nosnik zajarzy ci na tej diorze to daj znac to tez sobie go kupie do swojego panasonica :)

andrzejj9 16.04.2003 20:35

Cytat:

ernieball napisa***322;(a)
to ja powiem tyle ze jak sprawdzisz jaki nosnik zajarzy ci na tej diorze to daj znac to tez sobie go kupie do swojego panasonica :)
jesli to do mnie to nie ma sprawy, moze jutro kupie sobie jakas lepsza RW to od razu sprawdze, czy jest jakas zmiana i dam znac :)

Ricki 16.04.2003 21:17

Nie wywalajcie kasy bo zmiana płyt i tak nic nie da, ten typ już tak ma.

andrzejj9 16.04.2003 22:34

Cytat:

Ricki napisa***322;(a)
Nie wywalajcie kasy bo zmiana płyt i tak nic nie da, ten typ już tak ma.
dobra plytka RW zawsze sie przyda, a a noz cos pomoze :)

memorando 16.04.2003 22:38

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Zeby czytac rw napęd musi byc zgodny z MultiRead 1.0 i MMC-2 (ach, te normy - nie ma to jak podać komuś numer :)). Praktycznie oznacza to, ze musi posiadac mozliwosc zwiększenia mocy lasera (dla przejscia przez zapisywalna krystaliczna warstwe cdrw, ktora jest mniej przepuszczalna niz warstwa zapisywalna cd-r).

Napęd albo umie to, albo nie umie.

Jednak jesli cd-rw jest kiepsko nagrany, to moze go nie chwytac, wiec masz szanse.

Jednak z Diora to nie byłbym optymistą, natomiast Sony często po prostu blokuje w swoich produktach odczyt cd-rw, nawet cd-r. W końcu Sony Music istnieje :)

i tu się mylisz bratku moja sony czyta dysan black cdr i cdrw też wszystko czyta co wypalę a jest cdr cdrw i muzą

pali 16.04.2003 23:08

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
i tu się mylisz bratku moja sony czyta dysan black cdr i cdrw też wszystko czyta co wypalę a jest cdr cdrw i muzą
jasne, miałem kiedyś dawno takie Sony co wszystko czytało, ale też widziałem takie co tylko cd-audio, nawet cdr ni cholery nie chciało i nie wyglądało to na niemożność, a na celową blokadę

memorando 16.04.2003 23:18

Cytat:

pali napisa***322;(a)
jasne, miałem kiedyś dawno takie Sony co wszystko czytało, ale też widziałem takie co tylko cd-audio, nawet cdr ni cholery nie chciało i nie wyglądało to na niemożność, a na celową blokadę
moja me rok wieża

andrzejj9 17.04.2003 16:11

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
jesli to do mnie to nie ma sprawy, moze jutro kupie sobie jakas lepsza RW to od razu sprawdze, czy jest jakas zmiana i dam znac :)
no i kupilem. Znalazlem chyba najdrozsza plytke CDRW na rynku, bo za 6,49 (TDK 12x). No ale niestety nic to nie dalo - dalej ani Diora, ani Discman nie chca jej czytac. Szkoda, czasami ta funkcja bardzo by mi sie przydala, no ale trudno.

mallow 17.04.2003 16:29

podkrecenie wierzy do odczytu cdrw jezei nie ma tego wbudowanego fabrycznie nie jest mozliwe ... tak jak wspomnial pali :)
ale moje sony BX5 choc nie nowa lae czyta
i moim zdaniem kupywanie lepszej jakosci cdrw jest bez sensu ... jak gorsze nie pojdzie wogole to i na lepszym nie bedzie dzialac
pozdro!

SEBAW 17.04.2003 16:37

Do odczytu płyty audio w stacjonarnych odtwarzaczach lepiej używać płyty CD-RW z indeksem do 4x. Płyty 8x, 10x, 12x, itd. są trudniej odczytywane w wieżach (itp.). Sprawdzałem.
(mowa o odtwarzaczach, które potrafią odczytać CD-RW)

andrzejj9 17.04.2003 18:32

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Do odczytu płyty audio w stacjonarnych odtwarzaczach lepiej używać płyty CD-RW z indeksem do 4x. Płyty 8x, 10x, 12x, itd. są trudniej odczytywane w wieżach (itp.). Sprawdzałem.

teraz mi to kurcze mowisz? :)

mallow 17.04.2003 19:11

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)

a ja mam i 4 i 12 w wierzy i obydwie chodza bez zarzutu :) 8)

jasut 18.04.2003 08:19

Konkluzją tego topicu i tak jest stwierdzenie, przed którym się bronisz, czyli "idż i kup nową". Moja wieża też nie chce czytać CDRW, więc podłączyłem pod AUX cdrom z zasilaczem i w ten sposób odtwarzam. Kiedyś był taki topic dotyczący podłączania CDROM w samochodzie i patent ten doskonale sprawdził się w moim Philipsie. Jak cię to interesuje daj mi znać, podeślę ci instrukcję na e-mail.

SEBAW 18.04.2003 19:37

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
a ja mam i 4 i 12 w wierzy i obydwie chodza bez zarzutu :) 8)
Pewnie posiadasz "troszkę" nowszy sprzęt. Na starych taki objaw się pojawia (sprzęt, który czyta CD-RW).
Najczęsciej taki problem jest widziany na pierwszych odtwarzaczach potrafiajacych odczytać CD-RW.

mallow 18.04.2003 22:06

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Pewnie posiadasz "troszkę" nowszy sprzęt. Na starych taki objaw się pojawia (sprzęt, który czyta CD-RW).
Najczęsciej taki problem jest widziany na pierwszych odtwarzaczach potrafiajacych odczytać CD-RW.

sprzet w sumie nie jest stay :) BX5 maja juz okolo 4 lat ... ja swojego mam 3,5 roku 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:04.