![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Opróżnianie bufora nagrywarki ???
Mam nastepujący problem:
W trakcie nagrywania płyt (tanich i firmowych ***8211; odpada kwestia nośnika) następuje stopniowe opróżnianie bufora nagrywarki, zatrzymanie nagrywania, napełnienie bufora, ponowne rozpoczęcie nagrywania ..... itd... I tak w kółko. Przy czym szybkość opróżniania się bufora jest wprost proporcjonalna do szybkości nagrywania. Daje to taki wynik czasowy, jakby płyty nagrywały się z prędkością 12-16x. Dzieje się tak w Nero, CloneCD, CDRWin ... Sprzęt: płyta gł shuttle AK312 VIA KT266A, Athlon Thb 1400Mhz, 512 MB DDR, IDE1: Seagate baracuda 40Gb i DVD, IDE2: Nagrywarka (master) i Samsung 20gb (slave). Wszytkie dane do nagrania są buforowane na dysku master na IDE1 (seagte baracuda). Poprawnie nagrywana jest tylko pierwsza część dysku (16x) po przyspieszeniu do 20x następuje opróżnianie bufora. System operacyjny Windows XP (to samo było pod winme). Nagrywarka: Liteon 24x i LG 32x ***8211; identyczne objawy, a więc to chyba nie kwestia nagrywarki. W czasie nagrywanie nie mam urchomianych żadnych aplikacji, liczba programów działających w tle ***8211; niezbędne minimum, siedze gapie się i nawet nie ruszam myszką. Czy ktoś ma jakiś pomysł ![]() Proszę o pomoc !!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
Oproznianie bufora nagrywarki???
Czesc,
Moze sprobuj odlaczyc "Samsung 20gb" i sprawdz czy sie nie poprawi. Lub zostaw taki zestaw IDE1: Seagate Baracuda 40Gb, a IDE2: : Liteon 24x lub LG 32x. Z drugiej strony dlaczego akurat masz na tak podpiete urzadzenia? Dlaczego dyski nie sa na IDE1, a DVD i nagrywara na IDE2? Moim bardzo skromnym zdaniem powinno pomoc. Sprobuj nic nie zaszkodzi, a moze bedzie dzialalo lepiej. Pozdrawiam, Blosio
#3 | |
Gość
|
Re: Opróżnianie bufora nagrywarki ???
Cytat:
PM-HDD PS-HDD SM-nagrywara SS-DVD |
|
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Re: Opróżnianie bufora nagrywarki ???
Niesmiertelne pytanie - DMA wlaczone? :-D
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.06.2002
![]() |
Re: Re: Opróżnianie bufora nagrywarki ???
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Oczywiście, że włączone. Panowie........
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
ja miałem tą ak31 i cdrw 16x /szajsung/ i nie miałem takich problemow
a qmpel ma ją do dziś i cdrw 24x / teac/ i też nie odnotowuje tego typu problemów / w obydwu wypadkach proce to xp / moze tak odepnij na początek tego hdd z sec slave i sprawdż jak się zachowuje a i jeszcze jedno, jakie masz 4in1 i na ile postawiłeś proca / fsb/ i jaki bios pozdro
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Nagrywanie
Miałem ten sam problem na ASUS'ie kupiłem kontroler IDE, wpiołem go do wolnego PCI, do płyty podpiołem wyłącznie nagrywarki (każdą na Master) i jako secondary-slave DVD i wszystko dziła bez zarzutu.
Teza jest prosta - w praktyce jak masz zajęte wszystkie kanały IDE przez różne urządzenia często są problemy z nagrywarką ![]() Oczywiście to nie musi być w twoim przypadku. Ale może masz okazję to spradzić. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|