Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   opinie o LiteOn 48246s (https://forum.cdrinfo.pl/f2/opinie-o-liteon-48246s-22717/)

pawelblu 24.06.2003 12:03

Check ASPI
Ja mam od dzisiaj LTR 48246K i az mnie korci zeby zrobic porownanie optyki K i S tylko nie wiem jak sie do tego zabrac. Najlepiej gdyby podlaczyc nagrywarki do oddzielnych kompow (bo nie wiem czy nie bedzie przeciazenia - UPS pracuje na granicy ;p ), ale wtedy pomiary moglby byc nie miarodajne. Moze jak dam identyczne ASPI to wtedy nie bedzie kompltenie zadnej roznicy w pomiarach). Ewentualnie moge zaryzykowac i dorzucic to do jednego kompa. Ja mysle tak: ze wzgledu na ograniczone warunki nagram po jednym Dysanie, TDK i powiedzmy Esperanza lub Hawk na kazdym i zrobie potem odczyt kazdej na K i S i zobacze jakie beda wyniki.
I moze ktos mi wreszcie powie jak na kaypadzie tracera zrobic PrtSc bo mi nie dziala (probowalem sam, z alt, z ctrl - nawet z shift i rozne kombinacje tych klawiszy)!!!

QBUS 24.06.2003 11:23

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)
Moze to nie rozwiaze problemu, ale tasmy 80-tki wcale nie musza byc najlepsze dla nagrywarek. Czasem wrecz przeciwnie, lepiej sprawuja sie na starych 40-tkach. No i najnowsze ASPI tez czasem potrafi niezle zamieszac. Ja uzywam wersji 4.60 i u mnie sprawdza sie najlepiej. Ale to tylko takie uwagi na marginesie.
Witam po dluzsze przerwie ;).
To nie wina tasmy. Ja wczoraj odebralem 3 Lite-Ona na gwarancji (kupilem 40x w sierpniu padla, potem dostalem 48ke w styczniu padla i teraz dostalem 52x zobaczymy ile pochodzi). Cos z tymi liteonami jest nie tak.
Objawy podobne do kolegow - dlugie czasy rozpedzania plyt, write errory przy nagrywaniu czy wogole niemoznosc odnalezienia plytki.
Jak lubilem LiteOny za featuresy tak za jakosc i trwalosc wykonania maja u mnie duuuzego minusa. Jak mi teraz padnie to powiem w sklepie zeby mi wymienili na jakas inna nagrywarke (Teac 52x ?), moge nawet doplacic byleby nie miec tych klopotow.

Sebastian997 24.06.2003 11:10

Moze to nie rozwiaze problemu, ale tasmy 80-tki wcale nie musza byc najlepsze dla nagrywarek. Czasem wrecz przeciwnie, lepiej sprawuja sie na starych 40-tkach. No i najnowsze ASPI tez czasem potrafi niezle zamieszac. Ja uzywam wersji 4.60 i u mnie sprawdza sie najlepiej. Ale to tylko takie uwagi na marginesie.

wojts 24.06.2003 09:07

Kurcze widzę że nie jestem odosobniony w problemie.... Też mi coś ostatnio zwalnia napęd ale też przy czytaniu nowych płyt! A w dodatku mam najnowszego biosa...

CrazyLucas 23.06.2003 23:13

moj litek zaaczal ostatnio wybrzydzac przy odczyci - zdaje sie ze po wgraniu najnowszego biosu - jak bede mial chwilke wrzuce spowrotem poprzednii potestuje

cinma 23.06.2003 19:01

opinie o LiteOn 48246s

ostatnio moj LiteOn 48246s zaczal zachowywac sie dosc dziwnie: podczas odczytu gorszych jakosciowo plyt (nietloczonych, nagranych na slabszych plytkach) w niektorych momentach naped tak jakby gubil sciezki, nie potrafil utrzymac stalej predkosci, w ogole strasznie meczyl sie z nimi

po jakims czasie zaczelo mu sprawiac problemy nagrywanie czegokolwiek, a wlasciwie rozpoczecie nagrywania - rozpedzal sie i za chwile zwalnial, robil tak kilkanascie razy (ok. 3 minut) a na koniec Nero banalnie napisal: 'write error' (czy jakos tak) (raz nie udalo mu sie prawidlowo zakonczyc sesji); tak sie dzialo przy roznych predkosciach (glownie wyzszych) i z roznymi nosnikami

po dokladniejszym przetestowaniu w Nero CD Speed od razu widac bylo bardzo dlugie czasy dostepu (200-2000ms)

oczywiscie wszystkie rzeczy typu DMA dysku czy nagrywarki wlaczone, sterowniki do plyty glownej zainstalowane, ASPI najnowsze zaladowane, zadnych konfliktow sprzetowych, tasmy 80-tki, konfiguracja napedow tak jak trzeba, itd.

gdyby to byl tylko moj przypadek, to trudno, do serwisu dziada i nie zaczynalbym nowego tematu, ale gdzies wczesniej znalazlem podobny temat z podobnymi objawami nagrywarki (tez liteona 48246s) - tam bylo to skomentowane jako rozkalibrowanie lasera

poza tym spotkalem sie opinia, ze ten model (48246s) potrafi niekiedy sprawiac rozne problemy, ma humory i w ogole roznie z nim jest

w zwiazku z tym moje pytanie: czy ktos mial podobne problemy z tym sprzetem, moze jakies inne niemile doswiadczenia? co o tym sadzicie?

pozdrawiam forumowiczow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:16.