![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.06.2002
![]() |
jak przelaczyc z pio4 na dma cdromy i nagrywarki ?
mam cdrom i nagrywarke lg
cdrom 40X a nagrywara 16X10X40 mam problem bo xp wykrywa je jako urzadzenia korzystajace tylko z pio4.. co gorsza bios tez je tak wykrywa.... dlaczego nie moge ustawic transferu dma czy moze jest to gdzies w urzadzeniach ??gdzies w zworkach ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
DMA można ustawić, natomiast UDMA - nie, ponieważ LG go nie obsługuje. Nie myl DMA z UDMA (Ultra).
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.02.2002
![]() |
Hi, hi, mamy takie same sprzęta w kompach, jedyna różnica to że ja pracuję na win98, o xp nie wiem nic, ale ja ustawiam w menadżerze urządzeń (odptaszkowuję dma) i transfer przyspiesza znacząco, jeżeli masz możliwość takich ustawień to spróbuj, powinno pomóc. Odnośnie UDMA to niestety tak jak napisano w poście wyżej możesz zapomnieć.
pozdrawiam, Ps. Na jakim chpsecie masz mobo ? |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.05.2002
![]() |
Mateoo nie napisales jak masz plyte glowna (najprawdopodobniej masz VIA) w takim razie muszisz zainstalowac najnowszego 4in1438 a nawet podobno jest juz i 9.
Po zaisntalowaniu sprobuj odinstaluj Pomocniczy kanal IDE . Po restarcie system sam wykryje jakie masz uzadzenia, jesli dalej bedzie na PIO to przestaw na "DMA jest dostepne". Niewiem ja nagrywarka ale CDrom chodzi napewno na UDma NArka |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Co do DMA - zarówno CD-ROM jak i CD-RW pracują w tym trybie.
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.06.2002
![]() |
fakt ze nie mozna ustawic udma.... ale wiem ze wczesniej windows wykrywal m,i dma i nie mialem problemow z wypalaniem (gdybym nie mial saveburn'a to bym *** wogole mogl nagrywac) ale to sie zaczyna dziac zawsze kiedy mam dluzej windowsa.....
a co do pio4 to nie przeszkadza ono we wlaczaniu opvcji odciazajacych procka (DMA) |
![]() |
![]() |
#7 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Rozumiem, że masz płytę na VIA (oba mostki - nie jest to hybryda). Na www.viaarena.com lub www.viahardware.com znajdziesz pojedyńczy sterownik VIA Bus Master (3.14 - o ile dobrze pamiętam) - nie wchodzi on jeszcze w skład 4in1. Zainstaluj go, (XP bedzie protestował ale to Ty decydujesz a nie Instalator).
Możesz nim teoretycznie wymusić każdy tryb po warunkiem że on chodzi - spróbuj. Myślę, że to Twoja jedyna szansa skoro dałeś namówić się na LG. Sorry, ale muszę dodać tradycyjną formułę: robisz to na własne ryzyko i odpowiedzialność.
|
|