![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Jak dokładnie wypala laser???
Chodzi o zaklad z moim kolega o to w jakiej warstwie plyty CD - R laser wypala dane tzw. pity i potsy (czyli wzgórki i wgłębienia) . Prosze o odpowiedz kogos kto wie to na pewniaka lub o jakiekolwiek sugestie
thx |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2001
![]() |
"w jakiej warstwie plyty CD - R laser wypala dane tzw. pity i potsy" sądzę, że chodzi ci o strony na płycie więc odpowiadam. Dane na płytach CD są zapisane na górnej stronie płyty tzn na tej na której jest nadruk (nie wiem dlaczego ale większość ludzi w to nie wierzy)
Jak chcesz sam sprawdzić to zrób taki test zdrap część górnej warstwy płyty (tą na której jest nadruk) i potem spróbuj odczytać zawartość płyty cd i co nie działa he. Oto dowód na której stronie są zapisane dane. |
|
|
|
|
#3 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
nie wiem dlaczego ludzie mieliby w to nie wierzyc, niby gdzie to mialo by byc zapisane?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Jak dokładnie wypala laser CD
Nie do końca chodzi mi o stronę płyty, ale wbrew pozorą możesz mieć racje
).Jasn, że jak zdrapię nadruk to płyta nie bedzie chodziła bo nadruk stanowi część warstwy odbijającej światło diody laserowej . Wg mnie dane wypalane są na cieniutkiej napylonej warstwie aluminiowej i jeżeli ona znajduje sie tuż pod nadrukiem (tzn nie ma między nią a nadrukiem warstwy z tworzywa sztucznego) to masz rację!!! thx |
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Jak dokładnie wypala laser CD
Mylisz sie aluminium sluzy do odbijania swiatla z lasera.
|
|
|
![]() |
|
|