![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.09.2004
![]() |
Overburning w Nero
Witam wszystkich
Pomozcie bo mam problem i nie moge sam tego rozwiazac. Mam nagrywarke Pioneer DVR-107D (bios 1.16), winy XP Prof - nie moge ustawic overburningu w Nero (ver. 6.3.1.20). Wypalarka kiedys dzialala w trybie overburning, ale od jakiegos czasu nie potrzebowalem tej opcj, dopiero dzisiaj. Normalnie NERO powinien napisac, ze nosnik jest malo pojemny i czy chce nagrac dane uzywajac overburning - a tak sie nie dzieje. W preferencjach mam zaznaczone minuty i chec uzycia overburningu, natomiast w opcji wyboru nagrywarki, pod spodem pisze, ze drive nie obsluguje overburning'u (jeszcze z miesiac temu wypalal). Po poszukiwaniach zauwazylem jeszcze jena rzecz. W tescie Nero przy wyborze zakladki ASPI wypisuje, ze driver ASPI Nero dziala poprawnie, natomiast przy "ASPI system" jest na czerwonym tle napisany "blad instalacji" (czy cos takiego). Moze to jest przyczyna? jeszcze nie sprawdzalem. Moze ktos mial tez taki przypadek ? Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
1) jest nowszy BIOS, więc zacznij może od wgrania go
[1.18] http://www.pioneeraus.com.au/media/d...107D_FW118.zip 2) zainstaluj ForceASPI 1.7 (patrz podpis) 3) w menedżerze urządzeń usuń kanał IDE, na którym jest nagrywarka i reset, niech winda na nowo wykryje urządzenie
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.09.2004
![]() |
Dzieki za info. Niestety tak do końca nie pomogło.
W sumie zrobiłem tak: 1) Wgrałem najnowszy BIOS: dvrflash -fv I: R7100007.118 R7100107.118 2) Tak jak mówiłeś: ForceASPI 1.7 3) Przeinstalowałem urządzenie -> na nowo został wykryty napęd Pioneer DVR-107 4) Usunąłem wszystko co związane z Nero na kompie: a) odinstalowałem Nero z Winów, b) zapuściłem InCD-CleanTool: http://nero.com/us/631938356212815.html c) zapuściłem GeneralCleanTool: http://nero.com/us/631940828445001.html d) zapuściłem Driver-CleanTool i RegistryChecker: http://nero.com/us/631938356417810.html e) reboot kompa 5) Instalka Nero a) Dla Nero 6.3.1.6 -> napęd obsługuje overburning w modzie DAO ale po starcie wypalania pojawia się błąd: "could not perform start of disc-at-once". b) Dla Nero 6.3.1.20 -> napęd nie obsługuje overburning'u. Można go zmusić wpisując w rejestrze: HKEY_CURRENT_USER\Software\ahead\Nero - Burning ROM\General\OverSizeDefaultValue wartość 1. Ale pomaga to tylko na tyle, że pojawia się zapytanie o nadpalenie - i tak kończy sie błedem (fizycznie wypalanie się nie rozpoczyna - przynajmniej nie niszczy płytki). Ale ... po wszystkich tych mieszaniach pojawiło się w: NERO | Recorder | Choose recorder | PIONEER DVR-RW status: Overburn: Not supported, Disc-at-once: Sheet, DAO/96. Wypalanie przy DAO/96 działa poprawnie !! Wydaje mi się, że całe to zamieszanie dotyczy napędu Pioneer DVR-107D. Jak podłączyłem starą wypalarkę TEAC (jakiś tam, już nie pamiętam) to wszystko było tak jak należy. Więc kilka razy zmieniłem BIOS w Pionku (nawet wróciłem do jego oryginalnej wersji 1.10) - ale nigdy nie udało mi się uzyskać overburning'u na czystym DAO. Jak ktoś ma jakieś "przeboje" podobne jak ja, niech się podzieli spostrzeżeniami bo tak do końca nie jestem pewien, czy to co mam teraz jest prawidłowe czy to tylko wytrych pozwalający przetrwać - a więc wypalać płytkę ponad wagę ![]() Pozdrowionka. |
![]() |
![]() |
|
|