![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.04.2002
![]() |
Zabezpieczenia + stare nagrywarki oraz niewidzialne płyty...
Od pewnego czasu nurtuje mnie problem zabezpieczeń. Naczytałam się o tych różnych zabezpieczeniach i sposobach ich omijania. Mam nagrywarkę, która obsługuje RAW. "Uzbroiłam" się w Clone CD i Clony XL. Do kopiowania zwykłych danych zainstalowałam sobie Nero. Tak się tylko zastanawiam czy w ogóle trzeba się zaopatrywać w owe programy. Mianowicie chodzi o to że mój znajomy który posiada starą nagrywarkę (TEAC x2) przegrywa gry bez żadnego problemu. Nie używa on do tego Clone CD bowiem jego wypalarka nie jest obsługiwana przez Clone'a (wiadomo - stara). Nie używa też żadnych programów do wykrywania zabezpieczeń. Mimo to wszystko co przegra działa bez problemu. Ostatnio pożyczyłam od niego Harry Pottera i po sprawdzeniu płytki Clony XL oznajmił mi, że gra posiada zabezpieczenie Safedisk 2. W tym momencie zastanowiłam się jakim cudem ten mój znajomy zdołał przegrać tę grę.
![]() Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie czegoś innego :-). Nagrałam ostatnimi czasy kilkanaście filmów w divx. Pożyczyłam jednej osobie owe filmy, aby sobie je przekopiowała na hdd i okazało się że dwóch czy trzech płyt cdrom nie "widział" wogóle. Najśmieszniejsze jest to że wszystkie te płytki były identyczne (Memorex) i zostały nagrane w tym samym programie (Easy CD Creator 4). Na szczęście owa osoba posiada także nagrywarkę i za jej pomocą skopiowała "niewidzialne" płytki. Więc dlaczego nagrywara widziała je a cdrom nie? Przecież to tylko zwykłe filmy a nie jakieś zabezpieczone płyty. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
na filmach sie nie znam- to ten watek pomijam.
Jesli chodzi o zabezpieczenia- to niewykluczone, ze nagrywane juz bylo z kopii potraktowej np.betablockerem. A jak sie zapewne zorientowalas po postach na na forum, nowe nagrywarki produkowane z biosami, ktore umiemozliwiaja wykonanie porawnej kopii np.SD2 (viede teac 512- kopie SD2, a moja 516 teoretycznie nie) niektorzy znawcy tematu pisza o "cichej" zmowie producentow sprzetu z producentami gier czy niektorych programow. Ale jak to w zyciu ktore prozni nie znosi - nowy clone nagrywa zupelnie porawne kopie i dlatego czytac warto, ale probowc tez. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.04.2002
![]() |
.
|
![]() |
![]() |
|
|