![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Moze tak na temat chociaz po nowych sterownikach wydaje mi sie ze jest lepiej.
|
![]() |
![]() |
#18 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
kodziu
Może w biosie mobo przestawione jest na disable udma lub wymuszanie PIO4 itp. ![]() Druga rzecz to sprawdziłbym taśme, ale to raczej nie to, chociaż czasami pomaga samo wyjęcie i wsadzenie wtyczki - złącza się "przecierają". Warto też podłączyć "samodzielnie" napęd i zobaczyć czy nie "znajdzie się" udma. |
![]() |
![]() |
#19 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Dzieki Conti nareszcie ktoś napisał coś mądrego i na temat. Zobacze i poszukam ale chyba juz jest dobrze. THX
|
![]() |
![]() |
#20 |
Nadszyszkownik
Data rejestracji: 27.09.2002
![]() |
MotherBoard
#21 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#22 |
Wymiatacz
![]() |
BIOS jest w przypadku kontrolerów "on board" nadrzędny. Windows może tylko korzystać z tego na co mu bios pozwoli. Jeżeli wyłączy się w biosie tryb UDMA to urządzenie (napęd optyczny) najprawdopodobniej uruchomi się w trybie Multi-Word DMA tryb 2 (korzysta z kanałów DMA ale transfer to 16MB/s). Jeśli włączy się wymuszenie np. PIO4 to będzie działać jako PIO4.
Update Pod windą można ograniczyć w dół transfer (w stosunku do dozwolonego przez bios) ale nie "przeskoczyć" w górę tego, na co pozwala bios. Do niektórych mobo można znaleźć programy do ustawiania biosu spod windowsa - ale programy te wprowadzają zmiany do biosu a nie omijają ustawienia w biosie. Ostatnio zmieniany przez Conti : 29.03.2004 o godz. 23:59 |
![]() |
![]() |
#23 |
Wymiatacz
![]() |
Co to jest "IDE DMA transfer acces"?
W biosie mam taka opcje. Jak mam ustawic? Narazie na domyslnych ustawieniach to mam to na "disable". |
![]() |
![]() |
#24 |
Wymiatacz
![]() |
"IDE DMA transfer acces"
Z tak nazwaną opcją się nie spotkałem. Co to za płyta?? Jakie inne są możliwości ustawień obsługi IDE ?? Z tej nazwy można wnioskować, że jest to włączenie/wyłączenie DMA, a jeśli nie ma czegoś w stylu "UDMA acces" to jest to także obsługa UDMA. Jakie są inne możliwości oprócz disable?? |
![]() |
![]() |
#25 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Jednak zalecam lekturę; http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=8234 8)
#26 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
W biosie mam taki wybor. Nie ma innych mozliwosci. Jest tylko anable i disable! Ale spoko wlaczylem to juz i nic ![]() Nadal mam slabe transfery. Kopiuje z 1 partycji do 2 partycji tego samego dysku i mam tylko 10.000kb/s czyli kolo 9,76MB/s Cos malo. Ale potem transfer spada do 6000kb/s. Mam dysk Baraqda 120GB 8MB cache 7200obr/min. W windowsie 2k prof mam wlaczone DMA. Ale co ciekawe widze ze mam tylko "Ultra DMA", a inni maja "Ultra DMA tryb 4" czy cos takiego. Co jest lepsze? |
|
![]() |
![]() |
#27 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#28 |
Wymiatacz
![]() |
nacuna
Pamiętaj, że kopiując z partycji na partycje płyta używa 1 kanału 1 kontrolera. Najpierw musi odczytać a potem zapisać na ten dysk. Więc to normalne, jeśli mimo włączonego UDMA100 (lub UDMA tryb 5) przekopiowanie pliku 700MB trwa koło 2-3min (to właśnie jest około 6 MB/s). W miarę szybki dysk odczytuje dane ze średnią 45-48MB/s, zapisuje w granicy 26-28 MB/s a czas wyszukiwania to 12-14ms . Przy kopiowaniu z partycji na partycje masz 1-wyszukanie 2-odczyt 3-przesłanie do kontrolera 4-kontrola danych 5-przesłanie z powrotem do hdd 6-zmiana położenia głowic i zapis. I tak w kółko. Więc czy to UDMA33 czy UDMA100 to i tak "hamulcem" będzie dysk. Podłącz drugi, w mire szybki dysk pod drugi kontroler a będziesz miał 12-18MB/s. Lub do kopiowania z partycji na partycje używaj np. Total Commander z ustawionym buforowaniem kopiowania na np. 20 lub więcej MB. update No i ważna rzecz - używaj raczej orginalnych (systemowych) sterów do IDE a nie tych od nvidii Ostatnio zmieniany przez Conti : 31.03.2004 o godz. 00:22 |
![]() |
![]() |
#29 | ||||||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
-Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (G,H) -Primary Slave => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (C,D) -Secondary Master => dvd-rom Toshiba 16x/48x (F) -Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x (E) Z tego wynika ze powinnienem miec 12-18MB/s. Ale tak nie mam ![]() Jak przesylam dane z C(80gb) do H(120gb) to mam transfer kolo 17mb/s. Zas jak kopiuje lub przenosze pliki z D(80gb) do H(120gb) to mam transfer 5mb/s. Cos dziwnego. Przeciez C i D to ten sam dysk (80gb) tylko ze ma tylko 2 partycje. Z kolei jak wysylam dane z G(120gb) do H(120gb) to tez mam 6mb/s. Co jest nie tak w mojej konfiguracji? Cytat:
Cytat:
Pomoz........... |
||||||
![]() |
![]() |
#30 |
Wymiatacz
![]() |
"Tak wlasnie mam. Zmierzylem za pomoca programu HD Tach. Ale dziwne jest to, ze moja krzywa spada w dol"
W każdym hdd krzywa odczytu/zapisu spada w dół. Przy odczycie początek szybszy ~60MB/s, końcówka wolniejsza ~ 30MB/s. Przy zapisie tak samo, ale odpowiednio wolniej. W dysku są talerze - na obszarach zewnętrznych talerzy jest szybciej. To tak jak odczyt z cd. "A jak sie pozbyc tych hamulcow?" Przy kopiowaniu z partycji na partycja na 1 dysku to fizycznie niemożliwe. Lepiej będzie przy WD Raptor 10000obr/s. :-) . Co do ustawień w TC: Konfiguracja/ustawienia główne/kopiuj-usuń/ Zaznacz "także użyj metody kopiowania dużych plików" (i tam są 2 okenka dla wpisania wielkości buforu.) "kopiuje lub przenosze pliki z D(80gb) do H(120gb) to mam transfer 5mb/s" Kopiujesz z wolniejszej partycji na wolniejszą partycje - będzie wolniej. Dodatkowo program antywirusowy będzie spowalniał, a także wszystko co działa w tle. Pamiętaj o defragmentacji hdd. Przy dużych dyskach jest to b. ważne. Poza tym oba dyski masz na jednym kontrolerze, będzie szybciej jak będą na oddzielnych. "C i D to ten sam dysk (80gb) tylko ze ma tylko 2 partycje" Tak, ale jeśli obie partycje są równej wielkości to pierwsza (c) partycja ma odczyt ~60-48MB/s a druga ~48-30MB/s - końcowe partycje na dysku są wolniejsze. "zamienil on sterowniki Windows 2k prof na stery Nvidii. Jak to sprawdzic?" W menadżerze urządzeń - są wyszczególnione sterowniki. Na koniec moja rada (jeśli dużo kopiujesz z hdd na hdd): -Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (C- pierwsza partycja 15GB, D- druga partycja, ....) - Na C system. -Primary Slave => dvd-rom Toshiba 16x/48x -Secondary Master => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (E - pierwsza partycja-FAT32-2GB, F ....) - Na E tylko i wyłącznie plik wymiany. -Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x A jeśli dużo kopiujesz z DVD/CD na hdd): -Primary Master => Seagate 120GB 8MB cache 7200obr/min (C- pierwsza partycja 15GB, D- druga partycja, ....) - Na C system. -Primary Slave => Seagate 80GB 2MB cache 7200obr/min (E - pierwsza partycja-FAT32-2GB,F ....) - Na E tylko i wyłącznie plik wymiany. -Secondary Master => dvd-rom Toshiba 16x/48x -Secondary Slave => cd-rw Lite-On 52x32x52x 120 jest szybsza i tam powinien być system. Masz dwa dyski - jeśli plik wymiany jest na innym niż system to jest szybciej. System i plik wymiany powinny być na "pierwszych" partycjach bo są one szybsze. Update. Pewną rolę odgrywa też system plików. Ntfs jest bezpieczniejszy niż fat32 ale wolniejszy. Ja mam tylko fat32. Ma on pewne ograniczenia i lepiej nie robić przy nim partycji większych niż 64GB (a oszczędniej nie większe niż 32GB). Ostatnio zmieniany przez Conti : 31.03.2004 o godz. 09:39 |
![]() |
![]() |
|
|