![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Lasery na światło widzialne (czerwone) są stosowane w DVD z uwagi na to, że długość fali jest mniejsza, podczerwony się nie nadawał do DVD bo długość fali światła była za duża w stosunku do wielkości pitu. Nie pamiętam jaka jest dokładnie długość fali czerwonego lasera. Czerwone lasery z odrzutów są stosowane w popularnych wskaźnikach laserowych.
Nie wiem czy widziałeś kiedyś rozebrany napęd DVD, który próbuje odczytać płytę (pusta tacka) - laser świeci w nim tak jasno na czerwono, że aż się zdziwiłem. Lekka czerwonawa plamka, którą widać w soczewce pracującego zwykłego odtwarzacza CD to tylko górna bardzo osłabiona część widma jego światła (podczerwoneg). Informację o podwójnej głowicy laserowej wyczytałem chyba w którejś Elektornice dla Wszystkich. Zresztą jest to prawda, mój stary kupił DVD sony już dość dawno i nie chodzą CDR, jedynie z wielkim trudem odczytał płytę marki Vivastar nagraną w liteon ltr24102b. Mój wujek ma 2 DVD i w jednym chodzą CDR a w drugim nie z tej samej na pewno przyczyny. U kumpla rozebraliśmy napęd komputerowy DVD i włożyliśmy CDR, najpierw zaświecił na czerowno, zakręcił, potem zgasł (świecił w podczerwieni) i czytał płytę.A co do starych czytników CD, to wcale nie ma reguły że CDRy nie chodzą, już pisałem o tym w którymś temacie. Mam odtwarzacze sprzed 8-10 lat (audio) i wszystko oprócz CDRW łykają, zależy to po prostu od konstrukcji, lasera, szczęścia ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|