![]() |
-Sid-The-Rat=> - piszesz:
Cytat:
pytanie 2:znalazlem sie w posiadaniu 3 plytek CDRW for audio - czym one sie roznia od zwyklych cdrw i czy beda sie odtwarzaly w typowym odtwarzaczu CD-audio w ktorym komputerowa erwuszka milczy - moja nagrywara widzi te CD jako 650MB x1-x4 |
wiec tak...
czerwone 405-410nm - ponizej tego do ok 375 podczerwien - nie pamietem dokladnych danych ale lasery polprzewodnikowe chodza w okreslonych 'studniach' widmowych - po prostu w pozostalych tlumienie osrodka jest tak duze ze nie da rady doprowadzic do rezonansu i akcja laserowa niknie dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac' - przeciez cala jazda z laserem to spojnosc widma - a ewentualne odchylki sa rzedu 1%... i mniej stare czytniki CDROM - nie cdaudio - mialy problemy z cdr'ami - i to na drodze tak firmware;owej- nie mialy wbudowanych wszystkich 'ksiag' i sie gubily, tak i sprzetowej - kontrast nawet zlotej plyty 'golden master' jest o 2 rzedy wielkosci mniejszy niz srebrnego tloka (pierwszy laser to rok 60 - 10 lat to caaala epoka) czytniki cdaudio bylo O DZIWO pozbawione tych wad - nie wszystkie - ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw... pioneer mojego kolegi - rok 1985 czyta CDRW HS jakby go wczroraj z fabryki wyjeli dzivie sie troche temu ze w dvd stotuje sie 2 lasery - przeciez plyte cdr mozna odczytac tym do dvd - na odworot sie nie da... ale w te strone nie powinno byc problemow czytnik rozkrecony widzialem - nie raz, a laborki z laserow na uczleni wspominam chyba najmilej ze wszystkich |
Lasery na światło widzialne (czerwone) są stosowane w DVD z uwagi na to, że długość fali jest mniejsza, podczerwony się nie nadawał do DVD bo długość fali światła była za duża w stosunku do wielkości pitu. Nie pamiętam jaka jest dokładnie długość fali czerwonego lasera. Czerwone lasery z odrzutów są stosowane w popularnych wskaźnikach laserowych.
Nie wiem czy widziałeś kiedyś rozebrany napęd DVD, który próbuje odczytać płytę (pusta tacka) - laser świeci w nim tak jasno na czerwono, że aż się zdziwiłem. Lekka czerwonawa plamka, którą widać w soczewce pracującego zwykłego odtwarzacza CD to tylko górna bardzo osłabiona część widma jego światła (podczerwoneg). Informację o podwójnej głowicy laserowej wyczytałem chyba w którejś Elektornice dla Wszystkich. Zresztą jest to prawda, mój stary kupił DVD sony już dość dawno i nie chodzą CDR, jedynie z wielkim trudem odczytał płytę marki Vivastar nagraną w liteon ltr24102b. Mój wujek ma 2 DVD i w jednym chodzą CDR a w drugim nie z tej samej na pewno przyczyny. U kumpla rozebraliśmy napęd komputerowy DVD i włożyliśmy CDR, najpierw zaświecił na czerowno, zakręcił, potem zgasł (świecił w podczerwieni) i czytał płytę.A co do starych czytników CD, to wcale nie ma reguły że CDRy nie chodzą, już pisałem o tym w którymś temacie. Mam odtwarzacze sprzed 8-10 lat (audio) i wszystko oprócz CDRW łykają, zależy to po prostu od konstrukcji, lasera, szczęścia :))) |
bedziesz cierpial
plyty cdr sa innej budowy - tu role informacji maja obszary utlenionego mniej lub bardziej nosnika - w tloku sa to po prostu fizyczne dolki - roznica kontrastow jest OLBRZYMIA - dlatego stare czytniki CD nie radzily sobie z CDr (a o CDrw nie wspomne) - rozwiazeniem byla lepsza jakosc optyki i mocniejsze lasery moge prosic o informacje o tych dwoch laserach - bo pierwsze slysze... - czytniki dvd pojawily sie kiedy cdr'y juz podbijaly swiat po co wkladac do srodka stara technologie? poza tym - laser na pasmo widzialne? w jakim osrodku? |
Cytat:
Jest szansa na odczyt moich wlasnych skladanek w tym starym modelu DvD? Np. jakies specjalne CDr? A wlasciwie to oryginalne plyty audio roznia sie od CDr!? bo z tego to by wynikalo, a wydaje mi sie to troche dziwne chyba, ze sposob ich nagrania jest jakis specyficzny, moze jakis specjalny progs? Przeciez musi byc jakis sposob! LUDZIE! ja cierpie! pomozcie :>. |
Przyczyną jest to w większości starszych DVD stacjonarnych był
tylko czerwony laser, który nie nadaje się do odczytywania CDR, które jest zaprojektowane dla lasera podczerwonego. Nowsze modele mają po prostu podwójną głowicę laserową. |
Cytat:
O zauważyłem że jestes z Rzeszowa - niedaleko!!!! Podkarpacie rulezz;:)!! |
Hmm... Chyba qpie sobie nowe ;>
|
Niestety
ale ten model dvd nie ma haka !!! nic nie wskorasz.
http://www.vcdhelp.com/dvdhacks.php?...&Search=Search |
to nei zadna konstrukcja lasera tylko prymitywny ATIP chceck...
to co robi cloneTray - czyli oglupianie nagrywaki ktora tez umie odczytac ATIP - i wciskanie ze kadza plyta jest srebrnym tlokiem obejscie tego nie jest niestety latwe... |
Moje DVD to THOMSON DTH 500S (stacjonarny). Poszperalem troche i wyczytalem, ze istnieje mozliwosc odblokowania m.in. funkcji czytania CD-r ale nie znalazlem nic dotyczacego mojego modelu. Pomozcie! :->
|
No to moze spróbuj verbatimów albo tych z czarnym spodem.
|
Jeśli chodzi o odtwarzacze stacjonarne to spotkałem się z modelem panasonica chyba 305a i toto odtwarza tylko płyty tłoczone i nie ma szans żeby go zmusić do czytania nagrywanych ze względu na konstrukcję lasera
podaj producenta i model |
Też jestem ciekaw co to za sprzęt? Będę wiedział czego nie kupować :)
pozdrawiam SpideR |
ale
Wczym ? te cd odtwarzasz bo nie wiem czy w computerze czy standart DVD player i jaki ?model bios itd
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58. |