Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Piraty Audio w DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/piraty-audio-dvd-14455/)

CrazyLucas 12.01.2003 04:24

-Sid-The-Rat=> - piszesz:

Cytat:

ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw...
czy moglbys napisac cos wiecej o takich przerobkach, na czym polegaja itp ew podac link do odpowiedniej strony

pytanie 2:znalazlem sie w posiadaniu 3 plytek CDRW for audio - czym one sie roznia od zwyklych cdrw i czy beda sie odtwarzaly w typowym odtwarzaczu CD-audio w ktorym komputerowa erwuszka milczy - moja nagrywara widzi te CD jako 650MB x1-x4

-Sid-The-Rat=> 12.01.2003 03:27

wiec tak...

czerwone 405-410nm - ponizej tego do ok 375 podczerwien - nie pamietem dokladnych danych ale lasery polprzewodnikowe chodza w okreslonych 'studniach' widmowych - po prostu w pozostalych tlumienie osrodka jest tak duze ze nie da rady doprowadzic do rezonansu i akcja laserowa niknie

dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac' - przeciez cala jazda z laserem to spojnosc widma - a ewentualne odchylki sa rzedu 1%... i mniej

stare czytniki CDROM - nie cdaudio - mialy problemy z cdr'ami - i to na drodze tak firmware;owej- nie mialy wbudowanych wszystkich 'ksiag' i sie gubily, tak i sprzetowej - kontrast nawet zlotej plyty 'golden master' jest o 2 rzedy wielkosci mniejszy niz srebrnego tloka (pierwszy laser to rok 60 - 10 lat to caaala epoka)

czytniki cdaudio bylo O DZIWO pozbawione tych wad - nie wszystkie - ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw... pioneer mojego kolegi - rok 1985 czyta CDRW HS jakby go wczroraj z fabryki wyjeli

dzivie sie troche temu ze w dvd stotuje sie 2 lasery - przeciez plyte cdr mozna odczytac tym do dvd - na odworot sie nie da... ale w te strone nie powinno byc problemow

czytnik rozkrecony widzialem - nie raz, a laborki z laserow na uczleni wspominam chyba najmilej ze wszystkich

cemi83 12.01.2003 00:24

Lasery na światło widzialne (czerwone) są stosowane w DVD z uwagi na to, że długość fali jest mniejsza, podczerwony się nie nadawał do DVD bo długość fali światła była za duża w stosunku do wielkości pitu. Nie pamiętam jaka jest dokładnie długość fali czerwonego lasera. Czerwone lasery z odrzutów są stosowane w popularnych wskaźnikach laserowych.
Nie wiem czy widziałeś kiedyś rozebrany napęd DVD, który próbuje odczytać płytę (pusta tacka) - laser świeci w nim tak jasno na
czerwono, że aż się zdziwiłem. Lekka czerwonawa plamka, którą widać w soczewce pracującego zwykłego odtwarzacza CD to tylko górna bardzo osłabiona część widma jego światła (podczerwoneg).
Informację o podwójnej głowicy laserowej wyczytałem chyba w którejś Elektornice dla Wszystkich. Zresztą jest to prawda, mój stary kupił DVD sony już dość dawno i nie chodzą CDR, jedynie z wielkim trudem odczytał płytę marki Vivastar nagraną w liteon ltr24102b. Mój wujek ma 2 DVD i w jednym chodzą CDR a w drugim nie z tej samej na pewno przyczyny. U kumpla rozebraliśmy napęd komputerowy DVD i włożyliśmy CDR, najpierw zaświecił na czerowno, zakręcił, potem zgasł (świecił w podczerwieni) i czytał płytę.A co do starych czytników CD, to wcale nie ma reguły że CDRy nie chodzą, już pisałem o tym w którymś temacie. Mam odtwarzacze sprzed 8-10 lat (audio) i wszystko oprócz CDRW łykają, zależy to po prostu od konstrukcji, lasera, szczęścia :)))

-Sid-The-Rat=> 11.01.2003 03:37

bedziesz cierpial

plyty cdr sa innej budowy - tu role informacji maja obszary utlenionego mniej lub bardziej nosnika - w tloku sa to po prostu fizyczne dolki - roznica kontrastow jest OLBRZYMIA - dlatego stare czytniki CD nie radzily sobie z CDr (a o CDrw nie wspomne) - rozwiazeniem byla lepsza jakosc optyki i mocniejsze lasery

moge prosic o informacje o tych dwoch laserach - bo pierwsze slysze... - czytniki dvd pojawily sie kiedy cdr'y juz podbijaly swiat po co wkladac do srodka stara technologie? poza tym - laser na pasmo widzialne? w jakim osrodku?

malUm 11.01.2003 01:24

Cytat:

cemi83 napisa***322;(a)
Przyczyną jest to w większości starszych DVD stacjonarnych był
tylko czerwony laser, który nie nadaje się do odczytywania CDR, które jest zaprojektowane dla lasera podczerwonego. Nowsze modele mają po prostu podwójną głowicę laserową.

A wiec.....hmm.
Jest szansa na odczyt moich wlasnych skladanek w tym starym modelu DvD? Np. jakies specjalne CDr? A wlasciwie to oryginalne plyty audio roznia sie od CDr!? bo z tego to by wynikalo, a wydaje mi sie to troche dziwne chyba, ze sposob ich nagrania jest jakis specyficzny, moze jakis specjalny progs? Przeciez musi byc jakis sposob! LUDZIE! ja cierpie! pomozcie :>.

cemi83 09.01.2003 20:36

Przyczyną jest to w większości starszych DVD stacjonarnych był
tylko czerwony laser, który nie nadaje się do odczytywania CDR, które jest zaprojektowane dla lasera podczerwonego. Nowsze modele mają po prostu podwójną głowicę laserową.

tomgoo 27.12.2002 02:17

Cytat:

malUm napisa***322;(a)
Hmm... Chyba qpie sobie nowe ;>
Jak chcesz;)
O zauważyłem że jestes z Rzeszowa - niedaleko!!!!
Podkarpacie rulezz;:)!!

malUm 27.12.2002 02:15

Hmm... Chyba qpie sobie nowe ;>

zorg 27.12.2002 01:40

Niestety

ale ten model dvd nie ma haka !!! nic nie wskorasz.

http://www.vcdhelp.com/dvdhacks.php?...&Search=Search

-Sid-The-Rat=> 26.12.2002 02:08

to nei zadna konstrukcja lasera tylko prymitywny ATIP chceck...

to co robi cloneTray - czyli oglupianie nagrywaki ktora tez umie odczytac ATIP - i wciskanie ze kadza plyta jest srebrnym tlokiem

obejscie tego nie jest niestety latwe...

malUm 26.12.2002 01:50

Moje DVD to THOMSON DTH 500S (stacjonarny). Poszperalem troche i wyczytalem, ze istnieje mozliwosc odblokowania m.in. funkcji czytania CD-r ale nie znalazlem nic dotyczacego mojego modelu. Pomozcie! :->

tomgoo 25.12.2002 18:05

No to moze spróbuj verbatimów albo tych z czarnym spodem.

wolfdog 25.12.2002 14:59

Jeśli chodzi o odtwarzacze stacjonarne to spotkałem się z modelem panasonica chyba 305a i toto odtwarza tylko płyty tłoczone i nie ma szans żeby go zmusić do czytania nagrywanych ze względu na konstrukcję lasera

podaj producenta i model

SpideR 25.12.2002 14:32

Też jestem ciekaw co to za sprzęt? Będę wiedział czego nie kupować :)

pozdrawiam
SpideR

zorg 25.12.2002 01:57

ale

Wczym ? te cd odtwarzasz bo nie wiem czy w computerze czy standart DVD player i jaki ?model bios itd

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58.