![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.04.2004
![]() |
![]()
Witam,
jak zwykle jak coś się s******y, to wtedy gdy cie nie ma. Tak jak i w tym przypadku - mój cd-rom SAMSUNG CDRW/DVD SM-352B - kombo nagrywarki i odtwarzarki cd i dvd nie wykrywa włożonych płyt. Ogólnie problem byłby prosty, gdybym mógł zdjąć obudowę - nie chcę jednak stracić z powodu cd-ka gwarancji. A komp był kupowany w Anglii, tak więc.. O co mi więc chodzi? Czy ktokolwiek z was wie co mogło się stać? Cd chodzi, diody się świecą, bios go wykrywa, tak samo windows. Nie jest to też uszkodzenie systemowe - sprawdziłem na wszystkie sposoby zarówno sam system jak i sterowniki - wszystko jest w porządku. Nie rozpędza po prostu płyty. I teraz moje pytanie - z czym może być problem? - soczewka? gdyby soczewka była zabrudzona czytałby płytę, ale nie widziałby danych - przewody? w takim razie nie działałby w ogóle cały cd - silniczek? nie wiem... w sumie mało mi to da - będę chociaż wiedział, czy trzeba wymienić cd-ka, czy też coś po prostu się odpięło/zabrudziło. Za każdą pomoc, dzięki ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Jeżeli nie sprawdzisz połączeń, to nic nie można powiedzieć. Może taśma się poluźniła?
Ale wygląda mi to na pad napędu. Jeżeli poszukasz trochę na forum, to zapewne znajdziesz wiele podobnych problemów. Ogólnie Samsungi nie mają tutaj dobrej opinii.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Czy w wypadku poluźnienia szyny mogłoby się coś takiego stać? W każdym razie jak na razie próbuję wybadać co tak naprawdę mogło się stać, bo oczywiście osoba w której obecności to się stało "nic nie zrobiła".
A raczej bez napędu trudno żyć... Mam jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku, gdyby coś zakrywało całą soczewkę mógłby wystąpić opisany wyżej problem? |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Czy po włożeniu płyta się okręci, czy pozostaje całkowicie nieruchoma? Czy napęd wydaje jakieś dźwięki po włożeniu płyty?
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Płyta pozostaje nieruchoma
tak, wydaje dźwięk - wydaje się jakby chciał okręcić płytę ale nie może |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Pozostaje serwis, albo samodzielne grzebanie w napędzie. Wygląda na jakieś mechaniczne uszkodzenie. Prawdopodobnie spalił się silniczek napędzający płytę. Dźwięk wydawany przez napęd to prawdopodobnie przesuwająca się głowica, która oczywiście nie może nic odczytać bo płyta stoi.
Nic więcej nie doradzę. Jeżeli jesteś obecnie w Polsce (tak przypuszczam), to po co przejmujesz się gwarancją z Anglii?
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ponieważ mam w planach wyjazd do Anglii - jeżeli nic nie da się zrobić, to rzeczywiście sam wymienię i pal licho gwarancję - jak na razie - student biedny. Przejrzałem forum i owszem znalazłem - marco024 "Witam. Moja nagrywarka powedrowala do naprawy gwarancyjnej i po powrocie w karcie gwarancyjnej jest : "wymiana pick up assy". Co to jest za czesc? (A nagrywarka pojechala do naprawy bo nawet nie rozkrecaly sie plyty)".
Y@nkee_PL"mechanizm, ktory jest odpowiedzialny za "zlapanie" plyty i wlasnie za jej krecenie ". Tak więc mam takie pytanie - w jaki sposób to się stało? Cholera, przecież od odgrywania płyty w winampie nic takiego by się nie stało. Wielkie dzięki Legam ![]() |
![]() |
![]() |
|
|