![]() |
metoda gdy na twardy rdzen naklada sie miekka wierznia powloke czynna jest znana od czasow shogunow - gdzie katany wyrabialo formujac sztywny, niezwykle twardy rdzen z weglowej stali i pokrywalo miekka - efekty? jedne z najlepszych broni siecznych jakie kiedykolwiek wykonano
co do soczewek w laserach nagrywarek - wydaje mi sie ze koszt hybrydyzacji produkcji - czyli szklo+plastik jest wiekszy niz ulepszenie technologi wytwarzania samego plastiku i wspolczesne soczewki sa palstikowe do bolu maja tez jedna zalete o ktorej nikt nie wspomnial - maja wiekszy wspolczynnik zalamania - dzieki temu soczewka moze byc mniejsza (doceniaja to okularnicy) i lzejsza - co przy bardzo masowej pordukcji tez jakos sie na koszt przeklada obecne plastiki nie przypominaja juz plastikowych zolnierzykow z czasow poznego PRLu :) i sa naprawde dobrym tworzywem |
Nie chciałem sugerować, że w nagrywarkach stosowane są soczewki hybrydowe - mimo wszystko są droższe niż zwykłe. Chciałem tylko dać przykład tego, jak te wyśmiewane tworzywa sztuczne wdarły się do świata optyki, który przedtem był dla nich zamknięty, i w chwili obecnej stosowane są powszechnie, bo umożliwiają osiągnięcie rzeczy wcześniej nieosiągalnych przy znacznie niższych kosztach produkcji, które umożliwiły ich rozpowszechnienie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37. |