![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Platinum i Ritek
Witam,
zawsze kupowalem Platinum i bylo wszystko ok, byly to plytki firmy Ritek i jakiejs tam jeszcze, ale ostatnio trafila sie taka seria, ze po nagraniu (teac 4x4x32x) i sprawdzeniu na moim cd srednie jakosci, nie chcial on ich czytac. Sprawdzilem jaka to firma i nero powiedzial ze nie wie jaka. 1. Czy to moga byc jakies podroby? 2. Jak odroznic plytki Riteka od innych Platinum na oko?, wygladaja identyko 3. Jakim programem moge sprwdzic najszybciej (tzn. na wejsciu) producenta plyty, bo mam teaca 4x i zeby to sprawdzic robie test na overburn... ale to trwa 20 minut, wiec jakim programem sprawdze to szybciej? please pomozcie, bo nie chce kupowac w ciemno jakis podrobionych shitow Platinum tylko Riteka pozdro fraktal |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Szczeze mówiąc nie ma pojęcia
![]() Ja tekże wypalam na Platinumach czasem w slimach, ale ostatnio z kija 25szt w paczce, i nie mam zadnych problemów ja takze wypalałem na Teac'u 4/4/24 teraz ma też LG x40 i wypalam taką prędkościa i nie mam żadnych problemów 8)
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plytek od roznych producentow nie odroznisz na oko. Jest programik "cdr identifier" do pobrania z cdrinfo, jemu rozpoznanie plytki zajmuje chwile, no ale tez zrobisz to dopiero w domu na kompie. Jak to odroznic w sklepie to sam chcialbym sie dowiedziec. 8)
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Acha, pytales jeszcze o podroby....no wiec dla przykladu platinum jest tylko nazwa handlowa, pod ktora robi kilku producentow wiec nic dziwnego ze w koncu trafiles na kiepska partie i podobnie kazdy nastepny zakup tych plytek moze byc dobry. Pytanie, jak to rozpoznac w sklepie - chyba tylko kupic kilka na probe i jesli bedzie OK to wtedy dokupic wiecej z tej samej partii. 8)
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Ale swoja droga od czego sa te oznaczenia na plycie. Przeciez musi to cos znaczyc.
1. Moze ktos wie? Moze jest tam zapisany np. rodzaj podloza czy cos (chodzi o to co widac golym okiem przy 'dziurce'). I pytanie drugie, 2. w jaki sposob Nero odczytuje nazwe producenta podczas testu na overburning, bo dwie serie platinum ladnie mi nazwal (napisal ze to firmy Ritek i Acer) a ta shitowata partie pokazal jako ' ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
"6" też jest ok, tylko nie od tego producenta, jak widać. Nie szerz dezinformacji
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
Cytat:
2. ATIP. Więcej - opcja "szukaj". ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() A jesli chodzi o nastepny post: drogi Panie Marius, zanim cokolwiek napiszę to korzystam z opcji szukaj i przegladam wszystko nawet z pol godziny, a tak sie sklada ze moje pytanie jest na tyle zlozone, ze nie natknalem sie na odpowiedz na forum. Nie twierdze ze nie ma, twierdze ze nie znalazlem wpisujac slowa klucze. Tylko winny sie tlumaczy ![]() pozdro. fraktal |
|
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
W takim razie wszystko ok, Fraktalu
![]() Teraz tak : I 6, i 7 to dobre płytki. To nie kwestia numeru, a producenta. Jednak Twój post sugerował, że masz namyśli coś w stylu "7 jest ok, a 6 nie jest", a to nie działa w ten sposób ![]() Co do ATIP : ATIP to taki specjalny obszar na nagrywalnych płytach, gdzie są zapisane informacje o nich. Nagrywarka odczytuje typ płyty, rodzaj podłoża, konieczną moc lasera i strategię wypalania itd. Są tam zapisane dane o producencie płyty, więc można je odczytać. Ale, z tego, co wiem, programy identyfikują płytę nie tylko po kodzie producenta, ale również po tym, w którym miejscu od poczatku płyty zaczyna się obszar nagrywalny. Jeśli program trafił na coś dziwnego, mógł zgłupieć. |
![]() |
![]() |
#12 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Z tego co sugerujesz wynika, ze nagrywarka odczytuje nazwe producenta po kodzie, ktos mi tez tak sugerowal, wiec z tego wynika ze np. Nero ma jakas baze producentow w sobie i jezeli nie znajdzie w niej danego kodu to napisze, ze producent jest nieznany.(tak sie stalo w moim przytadku z ta kiepska seria). A ja myslalelem, ze te info. jest zwyczajnie wytloczone i jest do odczytu przez odpowiedni program (tzn. nie z kodu) bo cdridentifier pokazuje 'disc manufactured' a w nero ta seria jest jako unknown. Krucze, szkoda ze nie mam jeszcze jakiejs plytki z 'dobrej serii' bo jak wkladam nagraną to nie da sie odczytac producenta, co wiecej wszystko jest unknown ( w cdidentifier) - ale chyba tak ma byc, skoro sie nie da. Dzieki za wszelkie inoformacje, bardzo mi pomogles ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Proszę bardzo
![]() Wiesz, co ? Użyj ForceASPI, to zainstaluje Ci w systemie dobrą wersję ASPI. Może wtedy będziesz mógł odczytać producenta z nagranych płytek. U mnie na Liteonie da się bez problemu. A największą chyba bazę producentów płytek ma Feurio. Ściągnij, zainstaluj i Feurio CD-Writer pokaże Ci wiele ciekawych rzeczy 8) |
![]() |
![]() |
#14 |
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
troszkę późno, ale zawsze...
u mnie wszustkie płytki platinium riteka mają on wierzchniej strony przyosiowo inicjały RAD80 i jakieśtam cyferki ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
hm, jezeli to jest to, to moze odkryles cos na ksztalt ameryki na nowo ![]() w kazdy razie dzieki, bo cos w tym jest pozdro dla spoznialskiego ale akuratnego goscia fraktal ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|