Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2002, 13:47   #1
fraktal
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.08.2002
fraktal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Platinum i Ritek

Witam,
zawsze kupowalem Platinum i bylo wszystko ok, byly to plytki firmy Ritek i jakiejs tam jeszcze, ale ostatnio trafila sie taka seria, ze po nagraniu (teac 4x4x32x) i sprawdzeniu na moim cd srednie jakosci, nie chcial on ich czytac. Sprawdzilem jaka to firma i nero powiedzial ze nie wie jaka.
1. Czy to moga byc jakies podroby?
2. Jak odroznic plytki Riteka od innych Platinum na oko?, wygladaja identyko
3. Jakim programem moge sprwdzic najszybciej (tzn. na wejsciu) producenta plyty, bo mam teaca 4x i zeby to sprawdzic robie test na overburn... ale to trwa 20 minut, wiec jakim programem sprawdze to szybciej?

please pomozcie, bo nie chce kupowac w ciemno jakis podrobionych shitow Platinum tylko Riteka

pozdro

fraktal
fraktal jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2002, 13:57   #2
Malaria
Bywalec

Data rejestracji: 24.09.2002
Malaria w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szczeze mówiąc nie ma pojęcia .
Ja tekże wypalam na Platinumach czasem w slimach, ale ostatnio z kija 25szt w paczce, i nie mam zadnych problemów ja takze wypalałem na Teac'u 4/4/24 teraz ma też LG x40 i wypalam taką prędkościa i nie mam żadnych problemów 8)
Stary 26.09.2002, 22:22   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Plytek od roznych producentow nie odroznisz na oko. Jest programik "cdr identifier" do pobrania z cdrinfo, jemu rozpoznanie plytki zajmuje chwile, no ale tez zrobisz to dopiero w domu na kompie. Jak to odroznic w sklepie to sam chcialbym sie dowiedziec. 8)
Stary 27.09.2002, 13:53   #4
fraktal
Nowy na forum

Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Plytek od roznych producentow nie odroznisz na oko. Jest programik "cdr identifier" do pobrania z cdrinfo, jemu rozpoznanie plytki zajmuje chwile, no ale tez zrobisz to dopiero w domu na kompie. Jak to odroznic w sklepie to sam chcialbym sie dowiedziec. 8)
Dzieki Grzeniu, tego mi bylo trzeba, choc na wszystkie pytania nie dostalem odpowiedzi to jednak na najwazniejsze tak. Thx ones more moj iminniku
fraktal jest offline  
Stary 27.09.2002, 14:01   #5
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Acha, pytales jeszcze o podroby....no wiec dla przykladu platinum jest tylko nazwa handlowa, pod ktora robi kilku producentow wiec nic dziwnego ze w koncu trafiles na kiepska partie i podobnie kazdy nastepny zakup tych plytek moze byc dobry. Pytanie, jak to rozpoznac w sklepie - chyba tylko kupic kilka na probe i jesli bedzie OK to wtedy dokupic wiecej z tej samej partii. 8)
Stary 27.09.2002, 22:21   #6
fraktal
Nowy na forum

Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Acha, pytales jeszcze o podroby....no wiec dla przykladu platinum jest tylko nazwa handlowa, pod ktora robi kilku producentow wiec nic dziwnego ze w koncu trafiles na kiepska partie i podobnie kazdy nastepny zakup tych plytek moze byc dobry. Pytanie, jak to rozpoznac w sklepie - chyba tylko kupic kilka na probe i jesli bedzie OK to wtedy dokupic wiecej z tej samej partii. 8)
A wiesz co jest najgorsze? ta zla partie kupilem na gieldzie, i po tygodniu kupilem pare plytek w sklepie, wyobraz sobie ze byla to ta sama partia, a mowili w sklepie ze zawsze z tej samej hurtowni maja. Czyli to nie jest sprowadzane na lewo (to z tej gieldy) tylko takie partie teraz chodza po hurtowniach. I obadalem te plytki. Okazalo sie ze roznia sie rodzajem podloza od tych wszystkich poprzednich partii. Tamte dobre mialy podloze (7), a byly to firm Ritek i Acer, a ten shit ma rodzaj podloza (6). To taka moja uwaga.
fraktal jest offline  
Stary 27.09.2002, 22:28   #7
fraktal
Nowy na forum

Ale swoja droga od czego sa te oznaczenia na plycie. Przeciez musi to cos znaczyc.
1. Moze ktos wie? Moze jest tam zapisany np. rodzaj podloza czy cos (chodzi o to co widac golym okiem przy 'dziurce').
I pytanie drugie,
2. w jaki sposob Nero odczytuje nazwe producenta podczas testu na overburning, bo dwie serie platinum ladnie mi nazwal (napisal ze to firmy Ritek i Acer) a ta shitowata partie pokazal jako '' czy jakos tak, w kazdym razie nie odczytal producenta.
fraktal jest offline  
Stary 27.09.2002, 22:31   #8
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"6" też jest ok, tylko nie od tego producenta, jak widać. Nie szerz dezinformacji I jedno i drugie to ftalocyjanina
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 27.09.2002, 22:36   #9
Marius_The_Mad

Cytat:
fraktal napisa***322;(a)
Ale swoja droga od czego sa te oznaczenia na plycie. Przeciez musi to cos znaczyc.
1. Moze ktos wie? Moze jest tam zapisany np. rodzaj podloza czy cos (chodzi o to co widac golym okiem przy 'dziurce').
I pytanie drugie,
2. w jaki sposob Nero odczytuje nazwe producenta podczas testu na overburning, bo dwie serie platinum ladnie mi nazwal (napisal ze to firmy Ritek i Acer) a ta shitowata partie pokazal jako '' czy jakos tak, w kazdym razie nie odczytal producenta.
1. Każdy producent stosuje inne oznaczenia. Rodzaj podłoża nie ma znaczenia teraz, wszystkie technologie są bardzo dobrze dopracowane. Liczy się producent płytek i to, kto je firmuje.

2. ATIP. Więcej - opcja "szukaj".
Stary 28.09.2002, 00:00   #10
fraktal
Nowy na forum

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
"6" też jest ok, tylko nie od tego producenta, jak widać. Nie szerz dezinformacji I jedno i drugie to ftalocyjanina
Ależ oczywiście, że tak (6)i(7)to ftalocyjanina (czy ja pisałem, że nie - jaka dezinformacja?, czytaj dokladnie). Ja tyko zauważylem, że Platinumy Riteka i Acera mialy (7) a ta partia z ktora ma problemy moj cd ma rodzaj podloza (6). Mam cienkiego cd, ale nie tylko ja, a nie bede mowil ludziom, ktorym plytki pozyczam zeby sobie kupili lepszego. Swoją drogą to chamstwo, ze 'sprzedawacze plyt' nie wiedza co kupuja i ich to nie interesuje (dla nich platinum to platinum) biora co hurtownia rzuci, a hurtownie tez to maja gdzies - byle taniej.

A jesli chodzi o nastepny post: drogi Panie Marius, zanim cokolwiek napiszę to korzystam z opcji szukaj i przegladam wszystko nawet z pol godziny, a tak sie sklada ze moje pytanie jest na tyle zlozone, ze nie natknalem sie na odpowiedz na forum. Nie twierdze ze nie ma, twierdze ze nie znalazlem wpisujac slowa klucze. Tylko winny sie tlumaczy ale nie w tym przypadku.

pozdro.

fraktal
fraktal jest offline  
Stary 28.09.2002, 00:12   #11
Marius_The_Mad

W takim razie wszystko ok, Fraktalu

Teraz tak :

I 6, i 7 to dobre płytki. To nie kwestia numeru, a producenta. Jednak Twój post sugerował, że masz namyśli coś w stylu "7 jest ok, a 6 nie jest", a to nie działa w ten sposób

Co do ATIP :
ATIP to taki specjalny obszar na nagrywalnych płytach, gdzie są zapisane informacje o nich. Nagrywarka odczytuje typ płyty, rodzaj podłoża, konieczną moc lasera i strategię wypalania itd. Są tam zapisane dane o producencie płyty, więc można je odczytać. Ale, z tego, co wiem, programy identyfikują płytę nie tylko po kodzie producenta, ale również po tym, w którym miejscu od poczatku płyty zaczyna się obszar nagrywalny. Jeśli program trafił na coś dziwnego, mógł zgłupieć.
Stary 28.09.2002, 09:29   #12
fraktal
Nowy na forum

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
W takim razie wszystko ok, Fraktalu

Teraz tak :

I 6, i 7 to dobre płytki. To nie kwestia numeru, a producenta. Jednak Twój post sugerował, że masz namyśli coś w stylu "7 jest ok, a 6 nie jest", a to nie działa w ten sposób

Co do ATIP :
ATIP to taki specjalny obszar na nagrywalnych płytach, gdzie są zapisane informacje o nich. Nagrywarka odczytuje typ płyty, rodzaj podłoża, konieczną moc lasera i strategię wypalania itd. Są tam zapisane dane o producencie płyty, więc można je odczytać. Ale, z tego, co wiem, programy identyfikują płytę nie tylko po kodzie producenta, ale również po tym, w którym miejscu od poczatku płyty zaczyna się obszar nagrywalny. Jeśli program trafił na coś dziwnego, mógł zgłupieć.
Ale mieliśmy niezrozumienie: Ty mylales, ze ja szerze dezinformacje, a ja myslalem ze rugasz mnie za to ze nie korzystam z opcji szukaj, a Ty po prostu wskazales mi slowo klucz wg. ktorego mam szukac (zakumalem dopiero po czasie o co chodzi z tym ATIPEM) - dzieki
Z tego co sugerujesz wynika, ze nagrywarka odczytuje nazwe producenta po kodzie, ktos mi tez tak sugerowal, wiec z tego wynika ze np. Nero ma jakas baze producentow w sobie i jezeli nie znajdzie w niej danego kodu to napisze, ze producent jest nieznany.(tak sie stalo w moim przytadku z ta kiepska seria).
A ja myslalelem, ze te info. jest zwyczajnie wytloczone i jest do odczytu przez odpowiedni program (tzn. nie z kodu) bo cdridentifier pokazuje 'disc manufactured' a w nero ta seria jest jako unknown.
Krucze, szkoda ze nie mam jeszcze jakiejs plytki z 'dobrej serii' bo jak wkladam nagraną to nie da sie odczytac producenta, co wiecej wszystko jest unknown ( w cdidentifier) - ale chyba tak ma byc, skoro sie nie da.
Dzieki za wszelkie inoformacje, bardzo mi pomogles
fraktal jest offline  
Stary 29.09.2002, 02:22   #13
Marius_The_Mad

Proszę bardzo

Wiesz, co ? Użyj ForceASPI, to zainstaluje Ci w systemie dobrą wersję ASPI. Może wtedy będziesz mógł odczytać producenta z nagranych płytek. U mnie na Liteonie da się bez problemu. A największą chyba bazę producentów płytek ma Feurio. Ściągnij, zainstaluj i Feurio CD-Writer pokaże Ci wiele ciekawych rzeczy 8)
Stary 22.10.2002, 09:42   #14
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
troszkę późno, ale zawsze...
u mnie wszustkie płytki platinium riteka mają on wierzchniej strony przyosiowo inicjały RAD80 i jakieśtam cyferki - może to jest właśnie oznaczenie riteka, bo na innych tego nie widziałem.
mapsajm jest offline  
Stary 22.10.2002, 21:22   #15
fraktal
Nowy na forum

Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
troszkę późno, ale zawsze...
u mnie wszustkie płytki platinium riteka mają on wierzchniej strony przyosiowo inicjały RAD80 i jakieśtam cyferki - może to jest właśnie oznaczenie riteka, bo na innych tego nie widziałem.
kurcze, a wiesz ze nie zwrocilem uwagi, u mnie tez,
hm, jezeli to jest to, to moze odkryles cos na ksztalt ameryki na nowo
w kazdy razie dzieki, bo cos w tym jest

pozdro dla spoznialskiego ale akuratnego goscia

fraktal
fraktal jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: