Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2002, 20:03   #1
Grucha
Bywalec

Data rejestracji: 03.02.2002
Grucha w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
16x = 12x ???

Mam nagrywarkę LG GCE 8160B i gdy nagrywam płytę z prędkością 16x nagrywarka nagrywa w takim samym czasie co 12x (identyczne dane). Dysk podpiety jako primary master, nagrywarka jako secondary master (ATA-33). Procesor: celeron 400MHz, 96MB RAM, płyta PC CHIPS 726 MRT ver. 1.2. Prawdopodobnie to nie jest wina nagrywarki bo miałem kumpla Teac'a 24x (nie pamiętam typu) i to samo (z resztą on ma ten sam problem). Czy mogę na tym sprzęcie wyciągnąć więcej niż teraz Jak mam to zrobić? Pomocy.
Grucha jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2002, 21:34   #2
Mac
Gość

Witam !!!
Rozumiem że DMA jest włączone i działa ? I płyta to obsługuje ? Niewielkie tylko lub żadne różnice w prędkości nagrywania mogą być spowodowane jakośćią nośników. Pamiętaj także że Lead in i Lead out są nagrywane wolniej niż prędkość maksymalna, w 16 często x8, co spowalnia nagrywanie że średnia prędkość jest zwykle znacznie mniejsza od nominalnej, dla 16 w okolicach x14. Dodatkowo obiektywnie i praktycznie różnice w prędkości między 12 a 16 są poniżej minuty. Wjakim programie nagrywasz ? Jaką prędkość nagrywania on zgłasza? Ile dokładnie to trwa ?
Proponuję też sprawdzić jaka jest średnia prędkość nagrywania twojej ngrywarki I czy nie ma nowszego firmware'u.
Pozdrawiam

Stary 24.01.2002, 22:39   #3
nepomucen
Gość

Mam ten sam problem tylko, ze ja mam lg x12 i nagrywa mi x8
DMA dziala (nagrywa) ale plyta tak nagrana jest nieczytelna.... to chyba jest powod..... nie wiem tylko co zrobic, zeby byla czytelna..... u kumpla wszystko ok z ta nagrywarka a ma slabszy sprzet. Nie wiem czy dma ma wlaczone.

Stary 25.01.2002, 23:34   #4
nepomucen
Gość

teraz juz wiem ze chodzi o to dma. W napedzie dvd dziala bez zarzutu, ale nagrywarka na dma nie chce prawodlowo czytac plyt. Jak sobie z tym poradzic??

Stary 31.01.2002, 18:53   #5
michałł
Gość

Wszystkie LG pracują wtrybie PIO4 - DMA jest tylko sztucznie wymuszone. Miałem to samo - zmieniłem nagrywarkę na ricoh 16x (dma 33) i hula aż miło.

Stary 31.01.2002, 19:17   #6
mikobu
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2002
mikobu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jest to konflikt sprzętowy np:
nagrywarka NEC DMA musi być wyłączone przy pł.gł. ECS na SiS-ie,
nagrywarka TEAC wyłancza DMA w CDROM-ie ASUS-a na pł.gł. MSI

PZDR.
mikobu jest offline  
Stary 01.02.2002, 10:43   #7
c0rdat
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2001
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
michałł (31-01-2002 18:53):
Wszystkie LG pracują wtrybie PIO4 - DMA jest tylko sztucznie wymuszone. Miałem to samo - zmieniłem nagrywarkę na ricoh 16x (dma 33) i hula aż miło.
Co to znaczy: sztucznie wymuszone Czy nikt tutaj nie rozróżnia DMA-MW i UDMA-33/66 Litości.

Ustawiane w BIOS'ie PIO-4 / UDMA-33 to TRYB PRACY MAGISTRALI IDE na danym kanale (UDMA-33 jest 2x szybciej), określający jej przepustowość maksymalną.
DMA włączane w Windows'ie (DMA-SW lub lepiej DMA-MW) to tryb wymiany danych pomiądzy pamięcią kontrolera IDE a systemową (z aktywnym DMA wymiana informacji następuje po magistrali PCI z pominięciem (prawie) procesora, który tylko inicjuje transfer danych z urządzenia1 do urządzenia2). Można mieć UDMA-33 w BIOS'ie i nic to nie pomoże przy nieaktywnym DMA-MW w Windows i odwrotnie: PIO-4 w BIOS'ie całkowicie wystarcza jeżeli mamy aktywne DMA-MW w systemie operacyjnym.

Mam nadzieję że coś wreszcie wyjaśniłem.

Pozdro.6
c0rdat jest offline  
Stary 02.02.2002, 12:32   #8
Grucha
Bywalec

Mam płytę [ PC CHIPS 726 MRT ver. 1.2 ] chyba nie obsjuguje DMA [gdy ją zaznaczam po ponownym uruchomieniu kompa jest odznaczona ] czy nagram coś prędkością większą niż 10,8 (w feurio taką prędkość mi wyświetla) niezależnie od tego czy próbuję nagrać 12x czy 16x [taśma UDMA-33]
Grucha jest offline  
Stary 02.02.2002, 13:34   #9
Grucha
Bywalec

Cytat:
Grucha (02-02-2002 12:32):
Mam płytę [ PC CHIPS 726 MRT ver. 1.2 ] chyba nie obsjuguje DMA [gdy ją zaznaczam po ponownym uruchomieniu kompa jest odznaczona ] czy nagram coś prędkością większą niż 10,8 (w feurio taką prędkość mi wyświetla) niezależnie od tego czy próbuję nagrać 12x czy 16x [taśma UDMA-33]
Tu powinno być chyba [ATA-33] Sorry za pomyłkę. A w biosie mam tylko PIO4.
Grucha jest offline  
Stary 03.02.2002, 15:15   #10
Grucha
Bywalec

Jak podkręciłem procesor o 50MHz to płytke nagrałem szybciej. Więc pozostaje mi wymiana płyty na taką która obsługuje DMA (albo wymiana procka na szybszy )
Dzięki wszystkim za pomoc!!!
Pozdrawiam
Grucha jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: