![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 14.10.2000
![]() |
Plextor 40/12/40 --przy Write /24 ledwie dycha
Kupiłem sobie Plextora 40/12/40A.....ale okazało się że mój komp jest za wolny
![]() Płyta FIC na BX-ie CPU celeron 366 podkręcony na 458 Pamięć 288 MB DiskPeripheral : SAMSUNG SV1296D atapi Port 1 ID 0 DMA: On DiskPeripheral : SAMSUNG SV2044D atapi Port 1 ID 1 DMA: On CdRomPeripheral : PLEXTOR CD-R PX-W4012A atapi Port 2 ID 0 DMA: Off CdRomPeripheral : PIONEER DVD-ROM DVD-116R atapi Port 2 ID 1 DMA: Off jak włączę DMA na porcie 2 to mam zwiechę system W2k........ Nagrywanie razy 16 ...jest oki razy 24 komp ledwie zipie ![]() Może coś poradzicie ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Ja mam 1610, płytę też na BX-ie, też Celerona 366, ale bez podkręcenia. Zresztą, jakie to ma znaczenie...
W każdym razie żadnych problemów. Sprawdź może jakims narzędziem prędkość obsługiwaną przez dyski (max transfer do nagry), np. w WinOnCd jest takie narzędzie, zresztą w Nero pewnie też. Nie wiem, jak jest w 40, ale w 16 jak zepniesz zworę z tyłu, to ponoć nagra obsługuje DMA 66. Ja mam włączone w win 98 DMA bez tej zworki i chodzi ok. Próbowałeś inny system? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zbadałem to w WinOnCd i na max mogę tylko /16
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
A spróbuj nagrywać przy niepodkręconym procesorze (może uda ci się włączyć DMA). Chodzi mi o to że w tym momencie masz delikatnie wyśrubowane taktowanie PCI... może to dlatego...
pozdro |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
moim zdaniem masz słabiutki sprzęt do tej nagrywarki żeby nagrywać z max to musiałbyś mieć kontroler ATA 100
no i oczywiście szybki dysk najlepiej 7200obr |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Jeżeli nagrywasz audio cd z plików mp3 to faktycznie sprzęt jest za słaby żeby wykorzystać max nagrywarkę ale jeżeli nagrywasz płyty .iso albo kopiujesz cd to kontroler ATA 33 powinien wystarczyć. Jeżeli uzyskujesz max transfer (co najmniej 40x) przy odczycie CD albo przy kopiowaniu z dysku na dysk to powinno być ok. Poza tym prędkość 16x nie jest tak strasznie duża żeby określała granicę szybkości nagrywania na twoim kompie. Szukałbym najpierw innego rozwiązania niż natychmiastowa wymiana komputera...
pozdro |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Thx za rady
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.04.2002
![]() |
Za ile kupiłeś tę nagrywarkę?
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
9 baniek
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.03.2002
![]() |
apróbuj może zmienić system na win98se jest chyba mniej wymagajacy i wyłacz wszystko z tła
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Próbowałem na 98SE jest to samo tylko razy 16...wychodzi na to że dyski mam za wolne
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Oli, masz fatalna konfiguracje urzadzen IDE. Od razu widac, ze Twoj Plextor "gryzie się" z Pionkiem. Odepnij Pioneera i wlacz DMA dla Plexa i wszystko bedzie grac. W Twoim przypadku najlepszym wyjsciem bedzie zakup kontrolera IDE (sa dosc tanie).
|
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Misiek4 thx za radę zobaczymy co z tego będzie i tak mam zamiar zmienić płytę procka dyski i pamięć Pozdro
![]() |
![]() |
![]() |
|
|