![]() |
wez co chcesz
i tak co nie kupisz to padnie po roku lub w miesiac po utracie gwary... niby miozio testy bajery ale 90% nagrywarek dvd pada jak ... i niewazne czy lg , benki, liteony. Piekne testy sa robione po miesiacu urzywania ... przydalby sie test po poltora roku wypalania .... a nie peany nad sprzetem 2 miesiecznym :/ 7 kolegow + ja po 2 latach uzywania roznych nagrywarek (ja liteon 451s) zadna nie przetrwala ( mnie naszczescie wywalila sie na tydzien przed koncem 24m gwary ( BOX ) i dostalem nowa kiche SHW-160P6S naszczescie nieoficjalny fw zadzialal i wypala na dziadach plytach ) .
|
...
i dodam ze zaden z nas nie wypalil 100 plyt dvd .... wiec nie zajechalismy sami tych nagrywarek.
|
Hmm... a co myśleć o nagrywarkach NECa? Do LG jakoś nie jestem przekonany...
|
Oj warden, twoja wypowied***378; to uog***243;lnianie a***380; do b***243;lu... Mo***380;esz trafi***263; na kiepski egzempla***380;, a moze Ci te***380; po latach wypala***263; idealnie, jak m***243;j LiteOn. ;)
|
moze edit?:)zreszta eraz nagrywarki maja 2 lata gwarancji door2door, wiec jak padnie po roku to pol biedy:)
|
Cytat:
jesli chodzi o palenie dvd+/-R to mam tylko doczynienia z +r (tylko pale na takich) - plytki sa odczytywalne na moim stacjonarnym sprzecie, teraz jeszcze mam zamiar zakupic Korra |
Ale ja nie chce wypalać DVD-RAMów masowo, jak DVD+R. To nie miałoby więksego sensu. Te płyty są idealne do innego zastosowania - formatujesz ją sobie i kożystasz z niej jak z dysku twardego lub wielkiego PenDrive'a do przenoszenia danych, a sprawują się przy tym ponoć lepiej niż DVD-RW w zapisie pakietowym, nie mówiąc już dużo większej pewności, że dane nie przepadną po drodze...
No i do backupów się nadają o wiele lepiej niż zwykłe. :) A jak Ci ten Nec 4551 pali płyty, tzn wykresy ładne? :) Co do stacjonarnego sprzętu, to mam Panasonica z DivXem - czyta wszystko, RAMy też. :P |
zobacz w topicu o 4551 http://forum.cdrinfo.pl/ogolnie-o-dv...a-i-testy.html
moze nie jest to Plextor lub Benq, ale ten drugi ponoc oszukuje || ale wyniki ladne i plytki sa odczytywane bezproblemowo |
Link z podanego przez ciebie topicu:
http://img231.imageshack.us/my.php?i...january200.jpg Hmm... A te "górki" w wykjresie PIE to tak zawsze? Bo jednak mój litek pali tak, że żadko kiedy wychodzą poza 20... Każdy tak ma, czy może to była kwestia systemu, albo coś? :) Bo jak dla mnie niestety podane przez Ciebie wyniki wcale rewelacyjnymi nie są... :/ No chyba, że to jakiś inny standard, albo coś... Niech ktoś szybko sprecyzuje, bo już się martwię, że ostatnią nagrywarkę z listy szlag trafi... |
Dobrze, teraz to już pytam na poważnie - za dużo nerwów straciłem nie uzyskując praktycznie ŻĄDNEJ informacji i tylko słuchając kłutni zwolenników różnyc producentów. Prawda przecież jest taka, że nie liczy się tyle firma, co model. Bo przecież niektóre modele są tylko sygnowane nazwą jednego - posiadającego dobrą markę producenta, a tak naprawdę to tylko OEMy kogoś innego. Tak właśnie okazało się w przypadku Plextora PX750A i BenQ DQ60-0B1, które w rzeczywistości są OEMami Teac'a i nie usłyszałem o nich właściwie ani jednej dobrej opinii - wręcz przeciwnie, prawie każdy odradzał mi zalup tej nagrywarki...
Potem przyszła chęć zakupu Pioneera 110 lub 111 (gdy wejdzie na rynek model z zapisem DVD-RAM) - ludzie bardo dobrze się o nich wyrażali, aż w końcu jedna czy dwie osoby nie zaczęły robić zamieszania, że to najgorszy możliwy złom, psuje 90% nagranych płyt, i to tych markowych itp., więc chwilowo przerzuciłem swoje zainteresowania na NECa. Wydawało się, że ma wszystko czego potrzebowałem - DVD-RAM, dobry zapis, itp. Niestety przeżyłem szok sprawdzajac wykresy wrzucone na to forum - przeraziłem się widząc jak testuje błędy PIE/PIF - nośnik w którym LiteOn ocenił maksymalną wartość PIE na +/- 10 on przedstawił jako 100!!! Jaką mam gwarancję, że nie wywali mi wykresu, po którym wyrzucę idealnie nagraną płytkę do kosza??? Albo odwrotnie...? Trochę dziwi mnie to, że wszyscy rzucają się na LG i LiteOny. CO do LG to odpadają na samym początku, ale ze względu na brak zwracania informacji o błędach PIE/PIF i C1/C2 co jest mi niezbędne... A LiteOn? Na każdym kroku słysze, że to szmelc już o kilku lat... Tylę tylko, że mój 812S pięknie pali, czyta i sprawadza błędy... No może z nimusami i mniej markowymi płytami gorzej sobie radzi, ale chciałbym wiedzieć czy to się we współczesnych modelach polepszyło czy pogorsyło? Błagam was, nie zaczynajcie kolejnego flamewara, tylko powiedcie coś sensownego. Przecież wiadomo, że nie ma idealnego producenta - zdarzy się kiepski model producentowi znanemu z napędów wysokiej jakości i odwrotnie. Do tego sytuację komplikuje wspomniany przezemnie fakt, że często pod nazwą jednego producenta sprzedawane są wyroby kogoś innego... A więc jeszcze raz moje wymagania: a) ładny zapis - co najmniej tak dobry jak w przypadku mojego LiteOna 812S - to chyba logiczne, że kupujac nowy sprzęt chciałbym, żeby był co najmniej tak dobry jak stary, a może jeszcze lepszy... No może z minusami mógłbny sobie lepiej radzić. Nagrywanie na odrzutach z supermarketu mnie nie interesuje... b) musi zwracać informacje o błędach PIE/PIF oraz C1/C2 w sposób wiarygodny, a nie, że jakieś górki mu wyskakują, bo tak mu się podoba... c) KONIECZNIE zapis DVD-RAM i DL (to ostatnie to chyba dzisiaj standard) d) Rozsądny odczyt, chociaż to nie jest aż takie ważne, bo do czytania mam osobny napęd... Nie interesują mnie ani trochę bajery w stylu LightScribe i LabelFlasha - tzn. mogą sobie być, ale i tak pewnie nigdy z nich kożystał nie będę... ;P Kopiowanie zabepieczonych płyt też nie jest najważniejsze w przypadku napędu którego szukam. Zanim zaczniecie narzekać, pamiętajcie, że ja nie wysyłam na forum pytań w stylu "która nagrywarka jest najlepsza" tylko podaje konkretne cechy które mi są potrzebne i te, które mi nie są potrzebne... Sądziłem, że na forum zrzeszającym największych znawców od spraw nagrywania płyt w tym kraju znajdzie się ktoś, kto bedie potrafił mi doradzić, tym czasem jak dotąd same flamewary i głupie komentarze... Aha... Są może czytniki DVD-ROM z odcytem wyżej wspomnianych błędów...? Na to pytanie jak dotad też nikt nie potrafił mi udzielić odpowiedzi, lub nie doczytał każdego mojego posta do końca. ;P W takiej sytuacji moze rozsądny byby tandem NEC 4551 i taki czytnik? |
a) ***322;adny zapis - co najmniej tak dobry jak w przypadku mojego LiteOna 812S - to chyba logiczne, ***380;e kupujac nowy sprz***281;t chcia***322;bym, ***380;eby by***322; co najmniej tak dobry jak stary, a mo***380;e jeszcze lepszy... No mo***380;e z minusami m***243;g***322;bny sobie lepiej radzi***263;. Nagrywanie na odrzutach z supermarketu mnie nie interesuje...
b) musi zwraca***263; informacje o b***322;***281;dach PIE/PIF oraz C1/C2 w spos***243;b wiarygodny, a nie, ***380;e jakie***347; g***243;rki mu wyskakuj***261;, bo tak mu si***281; podoba... c) KONIECZNIE zapis DVD-RAM i DL (to ostatnie to chyba dzisiaj standard) d) Rozs***261;dny odczyt, chocia***380; to nie jest a***380; takie wa***380;ne, bo do czytania mam osobny nap***281;d... Tak to tylko w ERZE.... |
Nigdy i nigdzie nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie. Są zwolennicy pewnych firm, modeli i zawsze będą je chwalić ganiąc inne. Obawiam się, że będziesz musiał zaryzykować. (Rzut kostką, monetą lub inne losowanie). Pozdrawiam
|
Oki, w takim raie jeszcze jedno pytanie: Co mam my***347;le***263; o Litku SHM-165P6S? W Apollo po 157 z***322; za OEMa...
U***380;ywam 812S ju***380; od kilku lat i dobrze mi s***322;u***380;y. Czemu tak wiele os***243;b nie lubi tej frimy??? Czy wy***380;ej wymeiniona nagrywarka dobrze radi sobie z nagrywaniem? Wiesz, co innego osobiste sympatie do danej firmy, ale pewnych fakt***243;w nie mo***380;esz zmieni***263;. Je***347;li nagrywarka kiepsko nagrywa to nic do tego nie maj***261; twoje sympatie, podobnie jak do tego, czy dobrze radzi sobie z odczytem b***322;***281;d***243;w PIE/PIF. A z tym tekstem o Erze mogliby***347;cie sobie ,darowa***263;, jest ***380;a***322;osny i nijak pasuje do sytuacji. Jak m***243;wi***322;em ja nie chc***281; nagrywarki, kt***243;ra zrobi mi ***347;niadanie do ***322;***243;***380;ka... :P |
Jeszcze odno***347;nie tej dyskusji, jakie s***261; wasze opinie odno***347;nie LiteOna SHM-165P6S? Kto***347; mia***322; do czynienia?
|
Szukam opinii o Plextor PX-760 SAA. Ja również nie narzekam na LG!!:nie:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:50. |