![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Plextor PX-S88TU: błędy niedopełnienia bufora po nagraniu
Czy w czasie wypalania płytek na PX-S88TU zdarzyło się Wam, że Nero zameldował o kilkudziesięciu błędach niedopełnienia bufora po nagrywaniu? Ostatnio trafiło mi się to od 15 razy (nagrywanie z HDD na płytkę plików .exe) do 276 razy (kopiowanie płytki audio zabezpieczonej Overburn).
Gdy korzystałem z PX-S88TU z Nero 5.5.3.5, który był dostarczony z nagrywarką wszystko było OK, komunikaty o błędach pojawiły się chyba dopiero wtedy, gdy zrobiłem upgrade do 5.5.7.2. Dane: nośnik Verbatim DataLife Plus, TraxData 90 lub Philips 80, Win 98SE, komp Athlon 1600+ XP, 256 MB DDR RAM, 40 GB Seagate Barracuda IV, USB 2.0, ASPI 4.60, firmware Plextor 1.05, PlexTools 1.12, oczywiście DMA powłączane dla wszystkich napędów, na czas nagrywania Norton Antywir wyłączony, żadnych schedulerów, scren saverów, animowanych kursorów, ftp, klientów poczty czy innych. Podczas nagrywania aktywna sieć i Zone Alarm, ale żadne zasoby nie są udostępniane. Na dysku full miejsca, uporządkowany przed nagrywaniem Speed Diskiem. Co mnie najbardziej wkurza, to fakt, że nic się nie zmieniło w kompie prócz wersji softu do nagrywania i nagle te błędy. Przez to nagrywając na 8x mam czasy jak na 4x albo gorzej. Czy w ogóle jest możliwe obniżenie wersji Nero? Co za cholera może w czasie nagrania mieć odwołania do dysku, tak że bufor skacze pomiędzy 15 a 97%? Pozdrowienia - Jacek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
P.S. do poprzedniego postu.
No tak, chyba wiem w czym ból: 1. Nero przed 5.5.7.2 nie pokazywało ile razy uchroniło nas przed błędami bufora, stąd moje dobre samopoczucie przy uzywaniu wersji 5.5.3.5. 2. W kompie mam najprawdopodobniej (niestety, buu) port USB 1.1, a nie 2.0, ale Nero wcale tego nie wykrywa i pozwala włączyć nagrywanie z predkością 8x. 3. Ponieważ przez USB 1.1 da się przepchnąć transfer najwyżej 4x, oczywiście bufor zapisu spada do 15%, a wtedy włącza się BurnProof. I rzeczywiście, średni czas nagrania (myślałem, że to jest spowodowane zapisem lead-in i out) zawsze wychodził 4x. Teraz mam tylko jedno pytanie: czy jest jakiś programik, który pokazuje jaka wersja portu USB jest na płycie głównej? Albo inaczej: na których płytach wiadomo, że jest montowany USB 2.0? Nie uśmiecha mi się kupno karty PCI z czterema portami USB 2.0 za 250,- zł netto, ale chyba nie będzie innego wyjścia... W opisie płyty nie ma na ten temat żadnej informacji. Pozdrowienia - Jacek |
![]() |
![]() |
|
|