Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.10.2000, 14:16   #1
Marcin
Gość

Problem z nagrywaniem na YAMAHA 8/8/24E

Czesc
Od wczoraj mam ta nagrywarke (eide) i nagrywam programem nero. Przy nagrywaniu z predkoscia x6 nieraz wyskakuje blad typu "logical block out of range, invalid writestage, could not perform end track" no cale nagrywanie szlag bierze. Przy predkosci x8 to sie zdarza ZAWSZE!
Jest to moja pierwsza nagrywarka wiec jeszcze nie jestem zbyt w tym obeznany.. Czy chodzi o jakosc plyt?? Na razie probowalem nagrac na 3-ech rodzajach tanszych plyt obslugujacych x8. Lub czy moze jest to wina programu?? Czy moze mam wymienic nagrywarke??
Przy nagrywaniu x4 wszystko jest OK.
Prosze o jakies wskazowki, Z gory dzieki!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.10.2000, 14:26   #2
Marcin
Gość

AHA! Mam NERO 5.0.2.4, AMD K6-2 300@350, 64 RAMU..

Stary 09.10.2000, 11:45   #3
Spinacz
Gość

Posiadam taką samą nagrywarką, nagrałwm na niej kilka płyt przy 8x i ani razu mi się nic takiego nie stało.
Sprawć czy masz właczone DMA jak tak ta wyłącz i ponów próbę.

Stary 10.10.2000, 15:14   #4
McWandal
Gość

Ja ma 8/4/24. Problemy kiedys mialem z Nerosem tak jak Ty. Zmienilem program na Winoncd i jest OK.
Nazrazie

Stary 13.10.2000, 19:47   #5
Sniegowy
Gość

Jak zmienisz program - to będzie dobrze.
Nero działa trochę dziwnie.... Już o tym pisałem w poście "Nero - ty cholero".
Sam mam procka p166 na płycie VIA i Yamachę 8824E. Podczas nagrywania płytki z prędkością x8 czasami się zdarza, że dane "uciekają" z bufora - komp nie nadąża go wypełnić. Co może być przyczyną? Zapuszczamy sysmon.exe i dajemy monitorowanie obciążenia procka i System plików/Czytanych bajtów na sek.
U mnie przy nagrywaniu 8x (1200 kB/sek) wykazuje odczyt z dysku rzędu 2,5 Mb - czyli dwa razy więcej. Jest to co najmniej dziwne. Nie wiem czy jest to wina Nero, czy chipsetu. W każdym, bądź razie inne programy pokazują rozsądne wartości transferu z dysku - mniej więcej równe ilości danych wrzucanych na płytkę, czyli 1,2 - 1,3 MB/sek. Na wolniejszych dyskach - zapomnij o nagrywaniu! Po zmianie nagrywajki musiałem zmienić dysk, bo nawet przy czterokrotnym nagrywaniu potrafiło się spieprzyć.
Dodatkowo obciążenie procka przy nagrywaniu wynosi ok. 80%. Czasami zdarza się, że wzrasta do 100% i wtedy właśnie dane z bufora "uciekają" nawet jeżeli dysk się wyrabia i ma duży zapas (mój dysk ma ok. 9MB/sek).
Odpal sysmona i podczas symulacji popatrz jak wygląda obciążenie systemu. Czasami może pomóc włączenia DMA przy napędzie - piszę czasami, bo ja np. nie mogę włączyć DMA - nagrywara nie działa...

Napisz jak wyglądało obciążenie systemu podczas symulacji x8 i x6 - zobaczymy co z tego wyniknie.

Pozdrowionka

Stary 14.10.2000, 00:04   #6
Clone
Gość

Swego czasu zachodnie serwisy podawały, że Nero ma specjalną procedurę powodującą występowanie różnych dziwnych błędów podczas nagrywania, która aktywuje się w przypadku użycia pirackich kodów rejestrujących. Pamiętam, że sprawa dotyczyła tylko nagrywarek Yamahy.

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: