Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.07.2005, 01:05   #1
misiaczek80
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.07.2005
misiaczek80 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Lite-On LTR-52327S Błąd odczytu CD

Dziekuje z góry za przeczytanie tego postu i bardzo proszę o poradę.
Mam pewien problem z moją nagrywarką. Kiedy np. nagrywam płytę Audio CD (z mp3-ek) i wpełniam ją po brzegi 20 utworami (np. 79 minut muzyki) przez cały proces nagrywania wszystko przebiega pomyślnie. Proces zakańcza się powodzeniem, tacka się otwiera. Wkładam potem płytę do wieży brata, a tu przy 15, 16 utworze zaczynają się na płycie rytmiczne trzaski, a właściwie wygląda to jak przerywanie piosenki jakimś dziwnym zgiełkiem. Kolejne utwory są coraz mniej czytelne, końcówki nie da się już w ogóle słuchać. I tak samo jest z każdą kolejną próbą nagranej płytki. Płytki te nagrywałem różnymi programami (nero, ashampoo-oba programy w najnowszych wersjach),przy różnych prędkościach i trybach i dzieje się to samo. Problem pojawił się ni z stąd ni z owąd. Nagrywarka nie przeżyła wcześniej nic traumatycznego, żadnego nieprawidłowego użytkowania (no może minimalny overburning-max 2 mega). Załadowałem aktualnego biosa (taki jaki był na stronie Lite-On'a) i problem się powtarza.
Spróbowałem nagrać płytkę z danymi, konkretnie z filmem. Płytka się nagrała bez problemu. Można na nią wejść, ale filmu nie da się odczytać w żadnym player'rze. Spróbowałem skopiować film na twardziela. Proces nie trwał długo, a przy jego końcu pojawił się komunikat: "Nie można skopiować 'tego a tego':Błąd danych (CRC)". Dużo wcześniej pojawił problem pojemności płytki-przy CD 700 mega nero pokazuje mi żółty obszar od 80 minuty a czerwony przy ok 90. Zapewniem że mam to skonfigurowane prawidłowo- od 74 żółty, od 80 czerwony.
Nie wiem co się dzieje. Trochę się jakby na tym nie znam i potrzebuje waszej pomocy. Bardzo dziękuję za wszelkie i szybkie podpowiedzi!
POMOCY!!!
Ps. Może nagrywarka już tylko do śmieci

Ostatnio zmieniany przez misiaczek80 : 25.07.2005 o godz. 01:24
misiaczek80 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.07.2005, 01:23   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na początku brawo za ładne opisanie problemu
Jak dobrze pamiętam był kiedyś problem na forum związany z trzaskami. Musisz albo zmienić płyty, albo palić na mniejszych prędkościach. Nie wiem czy wiesz, ale nagrywarka osiąga największa prędkość przy końcu płyty co objawia się trzaskami. W tych miejscach prędkość zwarastała do prędkosci ustalonej przez program nagrywający.
Co do płyt Data, można spróbować jeszcze raz nagrać na innej prędkości oraz innych płytach.
Może tez być winna optyka, która najlepiej wyczyścić szmatką od okularów otwierając napęd, ale tylko jak nie jest na gwarancji.
Oczywiście sprawdzić nagrywarka na innym komputerze.

Piterniel
Piterniel jest offline  
Stary 25.07.2005, 01:30   #3
Xavery
Lite-ON 1693S

Data rejestracji: 26.09.2003
Xavery zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tylko dodam, ze plyty audio powinno sie (ze wzgledow kompatibylnosci) wypalac na maksymalnej predkosci 8x, jako ze niektore (szczegolnie starsze) napedy moga miec problemy z plytami nagranymi na wyzszych.

Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl
Xavery jest offline  
Stary 27.07.2005, 21:17   #4
misiaczek80
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.07.2005
misiaczek80 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

Hej.Bardzo dziekuje za pomoc !Wystarczyło zmienić płytki.Ale problem nieprawidłowego rozpoznawania pojemności płyt w nero pozostał.Umiecie mi to jakoś wytłumaczyć?I mam jeszcze jedno pytanie... Na czym polega tryb "Disc-At-Once/96" i czym się różni od "Disc-At-Once"? Ja sobie to ewentualnie znajdę tylko napiszcie gdzie szukać

Ostatnio zmieniany przez misiaczek80 : 27.07.2005 o godz. 21:22
misiaczek80 jest offline  
Stary 27.07.2005, 21:36   #5
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...6+Disc-At-Once - Odpowiedz na pytanie
Nieprawidłowo rozpoznaje płyty. Wkładasz płytke 700MB to zawsze rozpozna 703, jak 800-870 tez 703 tylko, że wtedy wykonujesz OverBurning czyli nadpalanie co za tym idziesz skaracasz koniec płyty co może się skończyć poprostu jej zepsuciem.
Piterniel jest offline  
Stary 28.07.2005, 15:46   #6
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiaczek80
[...]... Na czym polega tryb "Disc-At-Once/96" i czym się różni od "Disc-At-Once"? Ja sobie to ewentualnie znajdę tylko napiszcie gdzie szukać
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...93&postcount=2
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...light=dao%2F96

Twoje uprawnienia: