![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.01.2003
![]() |
Najtrwalsze płytki dostępne obecnie na rynku
Witam wszystkich,
Moje pytanko brzmi tak jak nagłówek. Szukam płytek dostępnych obecnie, którym można by powierzyć najwartościowsze dane. Zasadniczo nie jest ważna ani cena (moge wydac duze zeby miec pewnosc) ani dopuszczalna prędkość nagrywania (nigdzie mi sie nie śpieszy), a jedynie trwałość zapisanych danych. Chciałbym, żeby po nagraniu płytek i po ich przetestowaniu po dwóch lub trzech miesiącach, żeby wyeliminować jakieś przypadkowe buble, można je było odłożyć na półkę i mieć pewność (przynajmniej względną), że po najbliższych 5 latach dane na nich zawarte dadzą się odczytać w 100%. Za wskazówki z góry bardzo dziękuję i pozdraiwam Krzysztof P.S. Płytki mają być przeznaczone do nagrywania na LiteOn 48246S i Samsung SM 332. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
tutaj powinneś coś znależść na twoje pytanie:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...%B3e+no%B6niki .................. ![]()
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.04.2003
![]() |
Hehe, po pięciu latach zapomnisz co to za dane, a nawet jak będziesz pamiętał to będą nieaktualne
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
W przypadku gier i jakis programów które sa na bierzaco uaktualniane tak - ale jak ktos archwizuje wazne projekty, swoje prace itp to jakosc nosnika i jego sprawnosc i niezawodnosc jest tutaj niezbedna ![]() Wiadomo gre mozna stracic i odzyskac z jednej z wielu kopi bezpieczenstwa ale naszej pracy juz nie - tutaj nmusimy miczyc tylko na siebie ![]() ![]() PS: Ja wazne dane oraz systemy operacyjne archiwizuje na VERBATIMACH z serii AZO - oraz na TDK Metallic ![]() Ale najlepsze beda do tego KODAKI ze złotą powierzchnia - złoty filtr jest najtrwalszy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Ja z chęcią posłucham z płyty za 5 lat tego czego teraz słuchałem co było modne. System operacyjny którego używasz musi zawsze być na płytce "w pełnej gotowości"! Pomyśl sobie, że jeszcze niektórzy jadą na winie 98-to już 5 lat!8) :chytry: . Dane też moge niektóre przeglądać za 5 lat. Wiadmowo oczywiście, że niektóre będą na śmietnik ![]() Co do trwałych płytek stawiam na te droższe: TDK, Verbatim, Dysan, Akoss też.
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Z przykroscia musz stwierdzic ze kupuje DYSANY i zauwazylem ze co seria to gorsza ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
Polecam czarne mediasoniki lub czarne acoss
na czarnych mediasonic mam płytki narzędziowe cały czas meczone rysowane (nie dbam o płytki) i są cały czas do odczytu a inne moje narzedziówki juz dawno padły Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Verbatim azo seria dysan black ale tylko slimy i oczywiście...tdk
![]() |
#10 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Co do plyt to najtrwalsze sa zwykle te z promocji w hipermarketach ![]() Na serio natomiast polecam (jak zwykle z reszta, co pewnie nie bedzie zaskoczeniem) Dysany black (najlepiej od riteka, moga byc tez ew. zwykle, ale nie noname), TDK D-view (ja wypalam te starej daty 16x z predkoscia 8/16/24 zaleznie od danych i idzie bez problemu). Jezeli to naprawde wazne dane to mozesz nawet poczekac na te winyle verba(coprawda sa stworzone rzaczej do audio ale date pewnie tez niezle chronia). Verby Metal i Super Azo tez sa godne polecenia chociaz na Metal palilem malo a super znam tylko z opinii innych. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 03.05.2003 o godz. 13:53 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Mam kilka płytek, które mają po 5-6 lat
Obecnie jestem 4 lata po studiach. Mam kilka płyt, które nagrałem będąc na 4-tym roku (97-98). Są to: Dysan, verbatim, Samsung, memorex i btc. Wszystkie są bez błędów, ale verbatim, choć nie najwięcej używany, zaczyna się psuć. Wygląda to tak, że od brzegu zaczyna odchodzić warstwa odblaskowa. Trzyletnie platinum są też bezbłędne. O trwałości świeższych płytek nie można pisać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
dodam tylko że BTC po 2 latch nie dawała się czytac w żadnym cdromie ,ani w spawarce Ricoha (8x8x)tylko nowe nagrywarki ją czytały!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Dam wam przykład moich płytek: Acoss po 1 roku, bez zarysowań - nieczytelny, Esperanza po 1 roku, bez zarysowań - nieczytelna (zżółkła jakby ktoś ją obszczał), no name po 6-ciu latach, lekkie zadrapania czytana bez zarzutu chociarz niezbyt szybko. Po za tym wszystkie płyty markowe (TDK, Maxell itp.) - bez zastrzeżeń nawet po 8-miu latach. Wniosek: chcesz zachować swoje dane - kupuj płyty dobrej jakości (i mniej trochę szczęścia).
![]() Ostatnio zmieniany przez echoo : 06.05.2003 o godz. 05:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|