![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
cdrw 2x
mimo szczerych chęci nie znalazłem tego na forum.
Mam kilka płytek cd-rw o max prędkości zapisu 2x Najnowsze napędy cdrw oferują zapis od 4x w górę. Czy jak kupie taką nagrywarkę bedę w stanie coś nagrać na takiej płytce(cdrw 2x)- a jeżeli tak to z jaką prędkośćią ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
hmmm,wg. mnie jeśli dobrze rozumiem, napęd powinien wykryć płytke i jej możliwości co do szybkości i nagrać X2.
#3 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Niektóre nowe nagrywarki umieją nagrać takie płyty np. Yamaha CRW F1.
Z góry nie można powiedzieć, czy nagrywarka, która kupisz będzie umiała nagrać takie płyty. Jeżeli będzie umiała, to oczywiście tylko z prędkością 2x. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Miałem dokładnie taką samą historię:
Z czasów starej nagrywarki LG 4x4x24 zostały mi płytki RW 2x. Nagrywarka miała dla RW prędkości 1x, 2x i 4x, przy czym po włożeniu płytek 2x prędkość 4x nie była dostępna. Kupiłem LG 32x i wszystko było w porządku - można je było nagrywać z prędkością 2x lub 4x (o ile pamiętam, prędkości 1x już nie było). Wgrałem do niej BIOS od modelu 40x - i klapa. Pojawiły się komunikaty "power calibration error", i płytki albo nie dawały się nagrywać (InCD), albo nagrywały się z błędami (Nero). Okazało się, że dla LG 8400 najmniejsza prędkość RW to 4x i wolniej już nie może. Nowsze i szybsze LG też już nie mogą. W tej chwili płyty RW z prędkością 2x nagrywają Lite-On'y 48246S i 52246S - na pewno! |
![]() |
![]() |
|
|