Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.06.2002, 19:41   #1
Mariq
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.06.2002
Mariq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czytanie Płyt w CD-RW

Słyszałem że nie powinno się czytać płyt w nagrywarkach ponieważ laser się wypala wtedy szybciej. Czy to prawda?
Mariq jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.06.2002, 20:21   #2
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie chodzi o to, ze sie wypala.(co autor mial na mysli?)
TYlko ogolnie brudzi sie soczewka napedu od czestszego uzywania a co za tym idzie skraca sie w ten sposob zywotnosc napedu.
Zreszta jesli nawet bedzie w pomieszczeniu gdzie jest wieksze zapylenie tudziez zakurzenie to tez niekorzystnie oddzialowuje na nagrywarke.
Weron jest offline  
Stary 16.06.2002, 20:29   #3
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
heh tzn zalezy jak podejdziesz do tego zagadnienia
jezeli spojrzec od strony wykorzystania nagrywarki jako nagrywarki i jako cdromu to faktycznie bedzie ci sie szybciej zuzywala niz gdybys mial oprocz nagrywarki cdroma i nagrywary uzywal tylko do nagrywania a cdromu do czytania

ale najczesciej nagrywarka ma lepsza korekcje bledow niz cdromy a jezeli chodzi o np kopie zapasowe to czesto jedynym sposobem na ich zrobienie jest "przeczytanie" ich ^_^ w nagrywarze wiec sam widzisz jak to jest

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 16.06.2002, 21:08   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Mariq (16-06-2002 19:43):
Słyszałem że nie powinno się czytać płyt w nagrywarkach ponieważ laser się wypala wtedy szybciej. Czy to prawda?
Brednie do kwadratu. Oczywiście, że laser się zużywa, ale to przecież nie magnetofon - CDRW to sprzęt bardziej wytrzymały. Nie powinieneś się przejmować ilością odczytanych CD - ilość wypalonych CD ma tu większe znaczenie, gdyż powoduje większe zużycie.
Na nowej, dobrej nagrywarce można wypalić przeciętnie 2000 płyt, odczytać można kilkaset razy więcej, aż dopiero się zużyje (nie mówię o LG, gdzie po kilkuset CD-R sprzęt pada). Wystarczy, że zadbasz odpowiednio o nagrywarkę, wyczyścisz czasem laser, a posłuży Ci na długi czas.
Stary 28.06.2002, 04:00   #5
DJ_Lucky
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2002
DJ_Lucky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak też moi przedmówcy powiedzieli żywotność twojej nagrywarki w dużym stopniu zależy od warunków w jakich sprzęt przebywa. jako że jestem palaczem (chodzi mi o papierosy) to nie polecam palić papierosów w towarzystwie sprzętu. gdy padła mi nagrywarkla Yamaha 8824E i oddałem ją do serwisu przy wzrocie dostałem podsumowanie z serwisu "Sprzęt czyta i nagrywa poprawnie (...) Sprzęt przebywa w złych warunkach - palarni papierosów" Tak więc ja jako palacz tego nie czułem ale dla niepalącej osoby w serwisie musiał być szok po otwarciu tej nagrywarki skoro wystawili taką opisnię. Nagrywarka nagrywała nadal i zarazem czytała ale już nie tak sprawnie jak na początku, i jestem pewien że w dużej mierze z powodu zadymienia w pomiestrzeniu, na pewno był mocno zabrudzony laser (a laser to nie buty, które się umyje i znów świecą) to bardzo źle działa na sprzęt. Tak więc staraj się bardzo dbać o laser tak żeby działał jak najdłużej bez czyszczenia.

Pozdrawiam
DJ_Lucky jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: