![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.06.2002
![]() |
Czytanie Płyt w CD-RW
Słyszałem że nie powinno się czytać płyt w nagrywarkach ponieważ laser się wypala wtedy szybciej. Czy to prawda?
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Nie chodzi o to, ze sie wypala.(co autor mial na mysli?)
TYlko ogolnie brudzi sie soczewka napedu od czestszego uzywania a co za tym idzie skraca sie w ten sposob zywotnosc napedu. Zreszta jesli nawet bedzie w pomieszczeniu gdzie jest wieksze zapylenie tudziez zakurzenie to tez niekorzystnie oddzialowuje na nagrywarke. |
|
|
|
|
#3 |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
heh tzn zalezy jak podejdziesz do tego zagadnienia
jezeli spojrzec od strony wykorzystania nagrywarki jako nagrywarki i jako cdromu to faktycznie bedzie ci sie szybciej zuzywala niz gdybys mial oprocz nagrywarki cdroma i nagrywary uzywal tylko do nagrywania a cdromu do czytaniaale najczesciej nagrywarka ma lepsza korekcje bledow niz cdromy a jezeli chodzi o np kopie zapasowe to czesto jedynym sposobem na ich zrobienie jest "przeczytanie" ich ^_^ w nagrywarze wiec sam widzisz jak to jest
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
#4 | |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Na nowej, dobrej nagrywarce można wypalić przeciętnie 2000 płyt, odczytać można kilkaset razy więcej, aż dopiero się zużyje (nie mówię o LG, gdzie po kilkuset CD-R sprzęt pada). Wystarczy, że zadbasz odpowiednio o nagrywarkę, wyczyścisz czasem laser, a posłuży Ci na długi czas.
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.06.2002
![]() |
Jak też moi przedmówcy powiedzieli żywotność twojej nagrywarki w dużym stopniu zależy od warunków w jakich sprzęt przebywa. jako że jestem palaczem (chodzi mi o papierosy) to nie polecam palić papierosów w towarzystwie sprzętu. gdy padła mi nagrywarkla Yamaha 8824E i oddałem ją do serwisu przy wzrocie dostałem podsumowanie z serwisu "Sprzęt czyta i nagrywa poprawnie (...) Sprzęt przebywa w złych warunkach - palarni papierosów"
Tak więc ja jako palacz tego nie czułem ale dla niepalącej osoby w serwisie musiał być szok po otwarciu tej nagrywarki skoro wystawili taką opisnię. Nagrywarka nagrywała nadal i zarazem czytała ale już nie tak sprawnie jak na początku, i jestem pewien że w dużej mierze z powodu zadymienia w pomiestrzeniu, na pewno był mocno zabrudzony laser (a laser to nie buty, które się umyje i znów świecą) to bardzo źle działa na sprzęt. Tak więc staraj się bardzo dbać o laser tak żeby działał jak najdłużej bez czyszczenia.Pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
|