![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.11.2004
![]() |
![]()
Do tej pory korzystałem z różnych płyt (najczęściej TDK, sentymemt?). Nie jestem w pełni zadowolony z ich jakości. Jedne są lepsze, inne gorsze. problem jednak w tym, że we wszystkich sklepach leżą te same marki i typy krążków. Ja potrzebuje płyt do nagrywania muzyki. Pragnę zrobić kopie wszystkich swoich oryginalnych albumów. Potrzebne mi są płyty najlepsze bez względu na cenę. Czy macie jakieś propozycję, być może wiecie gdzie kupić i które są najlepsze z płyt tzw. "złotych". Za pomoc dziękuje.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
Nagrywarka komputerowa? To po co Ci plyty CD-R Audio? Te sa do nagrywarek stacjonarnych. Jakosciowo niczym nie roznia sie od "zwyklych" CD-R. Na muze proponuje Verbatim Pastel od TY.
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.11.2004
![]() |
Dzięki za odpowiedź. Od kilku dni szukam informacji na temat zagadnienia i zebrałem już sporo informacji z których wynika, że ... płyty audio to coś wiecej niż pobierane tantiemy ze sprzedaży tychże. Złote płyty audio osiągają nawet ceny powyżej 10 zł (sztuka). Problem w tym, że w Polsce z uwagi na cenę są w zasadzie nie do kupienia. Rórżnica podobno polega miedzy innymi na tym, że w płytach audio są szersze ścieżki.
Ja ich poszukuje głównie z uwagi na moje audiofilske zapędy i pragnienie by moje płyty na które duuużo wydaje miały kopie bezpieczeństwa-takie które za 20 lat też będą chodzić jak burza. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
No to musze Cie rozczarowac. Plyty "for Audio" NICZYM nie roznia sie od zwyklych plyt, oprocz tego, ze maja wpisany specjalny kod, dzieki ktoremu sa widoczne przez nagrywarki stacjonarne (te akurat nie widza zwyklych CD-R). A co do zlotych plytek (np KODAK) to zupelnie inna historia. Te plytki bija na glowe np Verba For Audio (metal azo- granatowy spod)
A tak przez ciekawosc, to czy moge zapytac jaki "tor" audio posiadasz (odtwarzacz, wzmacniacz, glosniki, kable)?
#5 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Verbatim Vinyl Gold (choć AFAIK to to samo co jakieś inne Verbatimy, tylko nie pomnę dokładnie które, ale fajniej wygląda).
Temat wiele razy wałkowany - przeszukaj forum. Było np. tutaj
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Polecam TDK XG Audio, Dysan Black Universal i Emtec (BASF) Audio Maxima.
Ja na tym rzeźbię od dłuższego czasu i jestem w 100% zadowolony. Niby płytka audio ma mieć tylko dodatkowy kod odczytywany na stacjonarnych nagrywarkach, ale jeśli by porównać pod mikroskopem płytki audio a zwykły CDR? Stawiam krate piwa, że ścieżki w płytkach audio są o wiele, wiele bardziej "wygłaskane". |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to nie stawiaj bo przegrasz
![]() temat nie raz walkowany - plyty audio roznia sie 1 bitem w atip i nic wiecej najlepiej palic na markowych plytach (verbatim, plextor, tdk) od markowych producentow (ty, ritec, mitsubishi) ktroe konkretnie - popalic na kazdej i zobaczyc na ktorych spawara (nasza koniecznie, nie sasiada!) robi najmniej bledow |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dokladnie, Nimal ma 100% racje.
|
|