![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Płyty z czasopism w foliowych kopertkach
Witam !
Ostatnio szukałem programu na płytach z czasopism komputerowych i zauważyłem trochę dziwną zależność ***8211; prawdę mówiąc spostrzegłem to już kiedyś, ale zbagatelizowałem. Otóż powierzchnia płyt, które przechowywane są w foliowych kopertkach, jest dużo mocniej porysowana, a ma nawet jakby takie kropki i malutkie plamki. Dla porównania przejrzałem płyty wydane w tekturowych kopertach, i na żadnej z nich nie zauważyłem tak dużych zmian. Dla informacji ***8211; płyty były podobną ilość razy używane, może nawet te w foliach mniej, bo są nowsze. Może to przypadek, ale mi to raczej wygląda na jakieś oddziaływanie z plastikiem ***8211; czy to jednak możliwe ? Wiem, że chyba najlepsze są pudełka (lub kopertki), ale ja, tak jak chyba większość nie przekłada do nich płyt z gazet. Jeśli ktoś coś takiego zauważył lub posiada wiedzę w tym względzie ***8211; to z góry dziękuję za informację. Dodam ***8211; że jak na razie, to wszystkie z tych płyt działają bez zarzutu ***8211; ale jak wiadomo, im więcej rys i tym podobnych, tym może być z czasem gorzej. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dla mnie jest to oddziaływanie z marnie płatnymi pracownikami, którzy to pakują.
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Nie za bardzo rozumiem powyższą wypowiedź - jeśli chodzi o to, że płyty były uszkodzone przy wkładaniu w drukarni, czy coś w tym stylu, to raczej nie, bowiem przy pierwszym użyciu rzuciło by mi się to w oczy (często patrzę na spód płyty przed włożeniem do napędu) Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
Witam !
Widzę, że na razie ten temat nie wzbudził zainteresowania, czyżby nikt nie kupował nigdy KomputerŚwiat***8217;a z płytą, czy Eksperta ? Z tym, że może tylko mi takie coś się przytrafiło (lub jestem przewrażliwiony ?) ![]() Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.11.2003
![]() |
to prawda i mogą zachodzić jakieś reakcje chemiczne pomiędzy tymi materiałami
to ropa i to ropa ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
...cytuje za www.cdrlab.pl "Utrzymuj płyty z daleka od źródeł ciepła, bezpośredniego światła w suchym miejscu. Najlepiej przechowywać je na spiendlu lub w pudełku, zwracając uwagę na to z jakiego materiału opakowanie jest wykonane, najbezpieczniejszym opakowaniem jest to wykonane z polipropylenu a nie z PCV."
Widocznie te koperty sa z PCV. |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
Witam !
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, które się ostatnio pojawiły i które trochę mi wyjaśniły. Może to rzeczywiście jest tak, że ta folia reaguje tylko z powierzchnią płyty, ale i to już niezbyt dobrze. Dla bezpieczeństwa być może przełożę te płyty do kopert (lub ewentualnie pudełek). A tak na marginesie ***8211; jedna z osób poleciła przechowywanie płyt na spindlu; ja osobiście uważam to za bardzo niewygodne, ale też ryzykowne miejsce ***8211; zdecydowanie preferuję pudełka slim (lepsze są zwykłe, ale droższe, a przede wszystkim, zajmują dużo więcej miejsca!), albo kopertki. Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Ja osobiście przechowuję wszystkie płyty CD i DVD w kopertach papierowych z okienkiem i te dopiero we wkładkach plastykowych do segregatora na 4 płyty. Jak na razie nie zauważyłem zmian. Jest to według mnie sposób najlepszy do przechowywania i do szukania potrzebnej płyty.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
Witam !
Dzięki za wypowiedzi, szczególnie ostatnią. Co prawda moje zasoby płyt nie są jeszcze zbyt duże, ale trochę już mam i początkowo byłem zwolennikiem pudełek, szczególnie typu slim. I nadal lubię w nich trzymać płyt, aczkolwiek trochę lepsze są chyba pudełka klasyczne ***8211; niestety ich wady, to zarówno wyższa cena, ale także fakt, że zajmują zdecydowanie więcej miejsca. Co do kopert z okienkiem, to właśnie ostatnio zaczynam się do nich powoli przekonywać (głównie ze względów finansowych - bądź co bądź, to jedna piąta ceny pudełka), szczególnie, że zacząłem kupować płyty luzem ***8211; a zdecydowanie nie lubię np. przechowywać płyt na spindlu. A na dodatek ostatnio przez przypadek trafiłem na takie koperty z języczkiem, co mi się spodobało, bo można opisać płytę i łatwiej wtedy wyszukać. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
![]() |
![]() |
|
|