Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.03.2005, 23:17   #1
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Płyty z czasopism w foliowych kopertkach

Witam !
Ostatnio szukałem programu na płytach z czasopism komputerowych i zauważyłem trochę dziwną zależność ***8211; prawdę mówiąc spostrzegłem to już kiedyś, ale zbagatelizowałem. Otóż powierzchnia płyt, które przechowywane są w foliowych kopertkach, jest dużo mocniej porysowana, a ma nawet jakby takie kropki i malutkie plamki. Dla porównania przejrzałem płyty wydane w tekturowych kopertach, i na żadnej z nich nie zauważyłem tak dużych zmian. Dla informacji ***8211; płyty były podobną ilość razy używane, może nawet te w foliach mniej, bo są nowsze. Może to przypadek, ale mi to raczej wygląda na jakieś oddziaływanie z plastikiem ***8211; czy to jednak możliwe ? Wiem, że chyba najlepsze są pudełka (lub kopertki), ale ja, tak jak chyba większość nie przekłada do nich płyt z gazet.
Jeśli ktoś coś takiego zauważył lub posiada wiedzę w tym względzie ***8211; to z góry dziękuję za informację. Dodam ***8211; że jak na razie, to wszystkie z tych płyt działają bez zarzutu ***8211; ale jak wiadomo, im więcej rys i tym podobnych, tym może być z czasem gorzej.
Pozdrawiam wszystkich
ro29
ro29 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.03.2005, 23:26   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dla mnie jest to oddziaływanie z marnie płatnymi pracownikami, którzy to pakują.
ed hunter jest offline  
Stary 03.03.2005, 18:15   #3
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez ed hunter
dla mnie jest to oddziaływanie z marnie płatnymi pracownikami, którzy to pakują.
Witam !
Nie za bardzo rozumiem powyższą wypowiedź - jeśli chodzi o to, że płyty były uszkodzone przy wkładaniu w drukarni, czy coś w tym stylu, to raczej nie, bowiem przy pierwszym użyciu rzuciło by mi się to w oczy (często patrzę na spód płyty przed włożeniem do napędu)
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Stary 06.03.2005, 00:49   #4
ro29
Guru

Witam !
Widzę, że na razie ten temat nie wzbudził zainteresowania, czyżby nikt nie kupował nigdy KomputerŚwiat***8217;a z płytą, czy Eksperta ?
Z tym, że może tylko mi takie coś się przytrafiło (lub jestem przewrażliwiony ?)
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Stary 06.03.2005, 01:18   #5
Lesli
Bywalec

Data rejestracji: 01.11.2003
Lesli zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to prawda i mogą zachodzić jakieś reakcje chemiczne pomiędzy tymi materiałami
to ropa i to ropa jedno to jakiś poli... (chlorek czegoś tam) i płyta to też poli... (węglan) ale jesli już to odziaływuje to tylko na powierzchnię nośnika, a nie na warstwę zapisywalną i dlatego odtwarzają normalnie (w miarę)
Lesli jest offline  
Stary 06.03.2005, 12:05   #6
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
...cytuje za www.cdrlab.pl "Utrzymuj płyty z daleka od źródeł ciepła, bezpośredniego światła w suchym miejscu. Najlepiej przechowywać je na spiendlu lub w pudełku, zwracając uwagę na to z jakiego materiału opakowanie jest wykonane, najbezpieczniejszym opakowaniem jest to wykonane z polipropylenu a nie z PCV."
Widocznie te koperty sa z PCV.
lopus jest offline  
Stary 08.03.2005, 00:18   #7
ro29
Guru

Witam !
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, które się ostatnio pojawiły i które trochę mi wyjaśniły. Może to rzeczywiście jest tak, że ta folia reaguje tylko z powierzchnią płyty, ale i to już niezbyt dobrze. Dla bezpieczeństwa być może przełożę te płyty do kopert (lub ewentualnie pudełek). A tak na marginesie ***8211; jedna z osób poleciła przechowywanie płyt na spindlu; ja osobiście uważam to za bardzo niewygodne, ale też ryzykowne miejsce ***8211; zdecydowanie preferuję pudełka slim (lepsze są zwykłe, ale droższe, a przede wszystkim, zajmują dużo więcej miejsca!), albo kopertki.
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Stary 12.03.2005, 10:06   #8
JackW
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
JackW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja osobiście przechowuję wszystkie płyty CD i DVD w kopertach papierowych z okienkiem i te dopiero we wkładkach plastykowych do segregatora na 4 płyty. Jak na razie nie zauważyłem zmian. Jest to według mnie sposób najlepszy do przechowywania i do szukania potrzebnej płyty.
JackW jest offline  
Stary 12.03.2005, 22:26   #9
ro29
Guru

Witam !
Dzięki za wypowiedzi, szczególnie ostatnią. Co prawda moje zasoby płyt nie są jeszcze zbyt duże, ale trochę już mam i początkowo byłem zwolennikiem pudełek, szczególnie typu slim. I nadal lubię w nich trzymać płyt, aczkolwiek trochę lepsze są chyba pudełka klasyczne ***8211; niestety ich wady, to zarówno wyższa cena, ale także fakt, że zajmują zdecydowanie więcej miejsca. Co do kopert z okienkiem, to właśnie ostatnio zaczynam się do nich powoli przekonywać (głównie ze względów finansowych - bądź co bądź, to jedna piąta ceny pudełka), szczególnie, że zacząłem kupować płyty luzem ***8211; a zdecydowanie nie lubię np. przechowywać płyt na spindlu. A na dodatek ostatnio przez przypadek trafiłem na takie koperty z języczkiem, co mi się spodobało, bo można opisać płytę i łatwiej wtedy wyszukać.
Pozdrawiam wszystkich
ro29
ro29 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: