Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.11.2003, 21:40   #1
DarkDaro
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.11.2003
DarkDaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z prędkością w LG GCE 8400B

Witam
Mam na jednej taśmie nagrywarkę jak w topicu i DVD a na drugiej HD. Nagrywarka nagrywa normalnie przy prędkościach 8x i 16x natomiast na większych opróżnia się bufor. Wprawdzie ma zabezpieczenie ale podczas nagrywania filmów taka przerwa na płycie powoduje zatrzymanie filmu przy odtwarzaniu. Co mam zrobić aby uzyskiwać pełną gamę szybkości? W win98 pomogło włączenie UDMA na dysku a w XP nie wiem jak to zrobić. W biosie też nie mam takiej opcji albo nie mogę jej znaleźć ( w poprzednim była). Dodam, że dysk jest wystarczająco szybki do nagrywania z prędkością 40x. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
PZDR
Mroczny Daro
DarkDaro jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.11.2003, 23:22   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
poszukaj w wlasciwosciach kontrolerow dyskow twardych - oczywiscie nie zapomnij zainstalowac sterow do plyty (via 4in1 itp)

jakby pisal oze DMA jest a by nie dzialalo wywal (odinstaluj) kontrolery i restart - powinno pomoc
CrazyLucas jest offline  
Stary 15.11.2003, 12:49   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Proponuję wgranie firmware'u v. 1.12, przeznaczonego do tej nagrywarki w wersji robionej przez LG dla IBM. Firmware ten udostępnia Ultra DMA 33 (oraz obsługę Mt. Rainier), co powinno rozwiązać problemy z transferem. Temat był już omawiany, więc przeszukaj archiwum. Firmware możesz ściągnąć np. z http://forum.rpc1.org/dl_all.php .

Natomiast poza tym nagrywarka ta jest, niestety, dość wybredna jeśli chodzi o "dogodzenie" jej płytkami - niewiele płyt nagrywa z maksymalnymi prędkościami.
Stary 15.11.2003, 19:49   #4
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN

Data rejestracji: 19.05.2003
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Masz tu napisane jak włączyć DMA: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/win...ptips.php3#dma

Wprawdzie pisze tam jak włączyć DMA w nagrywarce ale włączenie DMA dysku nie rożni sie niczym.

/\/\cDrive jest offline  
Stary 15.11.2003, 22:55   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja dodam jeszcze, że przy wgrywaniu tego biosu w systemie napęd jest rozpoznawany jako PIO, ale nie w każdych przypadkach. Należy wtedy usunąć kontrlolery IDE w menedżerze urządzeń i ponownie włączyć komputer. Potem spróbuj jeszcze raz właczyć DMA.
SEBAW jest offline  
Stary 24.11.2003, 22:21   #6
DarkDaro
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.11.2003
DarkDaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Brak mi już sił

Zainstalowałem Firmware, włączyłem DMA wg porad grupowiczów (dzięki), wgrałem ponownie sterowniki 4in1 a ta k...a nagrywa tak jak nagrywała! Nawet jeżeli jest wybredna jeżeli chodzi o płyty to powinna wyciągnąć 24x ? Dzięki wszystkim za pomoc. Będę walczył dalej - Never surrender!!!
DarkDaro
DarkDaro jest offline  
Stary 24.11.2003, 22:54   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może jest jednak uszkodzona?
Ale faktem jest, że na wielu płytach no-name (albo bliskich temu) nagrywa ze stałą prędkością 16x (CLV), albo próbuje się rozpędzić do 20x, 24x, czasem 32x, a potem szybko obniża prędkość i dalej leci np. przy 16x.

Spróbuj kupić płyty Fuji Film 48x lub 52x - na nich (i tylko na nich w powtarzalny sposób, ze wszystkich jakie próbowałem) rozpędza się do 40x i utrzymuje tę prędkość do końca. Niestety, od jakiegoś czasu nie ma ich nigdzie w sprzedaży. A poza tym nie są tanie (ok. 2,50).
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: