Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.11.2002, 19:59   #1
Speed
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.11.2002
Speed w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Podczas nagrywania przy 30% Buffor spada do 0

Witam. Mam nagrywarke LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B i CDROM tez Firmy LG. Do nagrywania uzywam Programu Clone CD. Podczas kopiowania plyty
"w locie" Przy 30% postepu Buffor spada do 0% i nagrywanie wydluza sie czasami do 15 - 20 minut. Znajomu cos mowil o DMA, ale w menedzerze urzadzen nie mam takiej opcji i nie wiem jak to wlaczyc, jestem laikiem w tych sprawach - moze to wina sterownika ? Prosze o pomoc. Zniszczylem juz ponad 20 plyt uzywajac roznych ustawien i nic. Z Gory dziekuje za odpowiedz.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.11.2002, 21:12   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A jaką prędkość ma cd-rom? Może zbyt niska prędkość powoduje wydłużenie się czasu nagrywania. Może przyczyną być też kopiowanie płyty "w locie" ścieżek audio. Niektóre napędy mają ograniczoną prędkośc odczyty ścieżek audio.
SEBAW jest offline  
Stary 07.11.2002, 21:15   #3
Speed
Nowy na forum

CDROM LG 52X MAX - nie nagrywalem Audio tylko Windows XP (robilem sobie kopie zapasowa oryginalu) ;P
Stary 07.11.2002, 21:36   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Speed napisa***322;(a)
CDROM LG 52X MAX - nie nagrywalem Audio tylko Windows XP (robilem sobie kopie zapasowa oryginalu) ;P
Mam taki cd-rom i on w locie w porywach wyciaga 12x, wiele jeszcze zalezy od plytki na jakiej masz ten "oryginal" Ustaw predkosc nagrywania na max 12x i bedzie oki albo kopiuj z obrazem robionym nagrywarka. Nie sugeruj sie tym jego 52x, to wartosc z ksiezyca.
Stary 07.11.2002, 21:39   #5
Speed
Nowy na forum

Ale problem jest taki, ze przy 30% Buffor spada do 0%. Czy nagrywam predkoscia 31x czy 8x jest tak samo, w pewnym momencie Buffor spada i koniec... Czy powinienem sciagnac jakies sterowniki do DEROMU lub nagrywarki, wlaczyc DMA (nie wiem jak) czy cos innego. Prosze rozpaczliwie o pomoc.

P.S. Update w sprawie zniszczonych plyt - 30 sztuk Platinium 700 40x
Stary 07.11.2002, 21:50   #6
Ćwikła
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 05.11.2002
Ćwikła w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Podczas nagrywania przy 30% Buffor spada do 0

Cytat:
Speed napisa***322;(a)
Witam. Mam nagrywarke LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B i CDROM tez Firmy LG. Do nagrywania uzywam Programu Clone CD. Podczas kopiowania plyty
"w locie" Przy 30% postepu Buffor spada do 0% i nagrywanie wydluza sie czasami do 15 - 20 minut. Znajomu cos mowil o DMA, ale w menedzerze urzadzen nie mam takiej opcji i nie wiem jak to wlaczyc, jestem laikiem w tych sprawach - moze to wina sterownika ? Prosze o pomoc. Zniszczylem juz ponad 20 plyt uzywajac roznych ustawien i nic. Z Gory dziekuje za odpowiedz.
Sprawdz czy masz DMA w biosie i jak tak te je włącz
Ćwikła jest offline  
Stary 07.11.2002, 21:51   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No to zacznij myslec...i nagrywac na cdrw, moze po prostu masz juz skopany ten oryginal i nie da sie go odczytac. Zrob odczyt plyty nagrywarka na dysk, jesli tez sie wykrzaczy to plyta do kosza (ten oryginal). Jesli doczyta do konca to juz nie bedzie problemow ze zgraniem tego na plyte. A DMA oczywiscie wlacz, jesli nie masz go w menagerze urzadzen to moze byc w sterach do plyty glownej.
Stary 07.11.2002, 21:53   #8
Speed
Nowy na forum

Na wszystkich plytach sie wysypuje, to choba jakies ustawienia przeszkadzaja. Jak zainstalowac/wlaczuc/uaktywnic czy cokolwiem zrobic z DMA bo ciagne o tym slysze a nie wiem jak to wlaczyc
Stary 07.11.2002, 22:06   #9
Ćwikła
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 05.11.2002
Ćwikła w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Speed napisa***322;(a)
Na wszystkich plytach sie wysypuje, to choba jakies ustawienia przeszkadzaja. Jak zainstalowac/wlaczuc/uaktywnic czy cokolwiem zrobic z DMA bo ciagne o tym slysze a nie wiem jak to wlaczyc
wejdz do biosu,uruchom POWER MANAGEMENT SETUP OPTION dalej WAKE UP EVENTS i przy DMA/MASTER włącz ON.
Ćwikła jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: