![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
podkręcanie ced-8083b
na cdinfo przeczytałem artykuł, o podkręcaniu tej nagrywarki. postąpiłęm według instrukcji, czyli nagrywarke ustawiłem na secend master, sprawdziłem jej wersje "biosa" (1.05), ściągnołęm odpowiedni plik (w artykule podany jest link do zmodyfikowanego biosa ced-8080b) i przystąpiłem do dzieła. po wszystkim nero wykrywało mi nagrywarkę x8, ale przy szybkościach nagrywania x4 i x8 niechciało mi nagrywać, a dokładnie wyskakiwały takie błędy:
invalid write state could not perform endtrack could not perform fixation current program area empty nagrywała mi tylko z szybkością x2. następnie ściągnąłem bios 1.60 do ced-8083b, zabdeitowałem i wszystko było ok. wszystko wruciło do orginalnych ustawień. miałem szybkości x2 i x4. ale wgrałęm jeszcze najnowszy bios od ced-8080b (niezmodyfikowany). nero znów wykrywało mi x8, ale tym razem nagrywarka nagrywała mi x2 i x4. powyższy błąd wyskakiwał tylko przy szybkości x8. autor artykułu twierdzi, że można podkręcić tą nagrywarke, a z koleii na forum czytam, że nieda się jej podkręcić!!! więc jak jest. poza tym auyor twierdzi, że orginalnego biosu do ced-8080b nieda się wgrać i dlatego go modyfikował, a ja go wgrałem bez problemu ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
naprawde nikt niewie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
przy podkręcaniu nagrywarek korzystaj tylko z "pewnych biosów" jesli na forum ludzie pisali że się nie da podkręcić to najwyraźniej takl jest.
Wpakowałeś jak mówisz bios orginalny z www.lge.pl 1.60 i napisałeś że jest dobrze - pozostań w takim razie przy nim, ja jestem zwolennikiem wgrywania wyłącznie orginalnych biosów LG, przy podkręcaniu jak mówiłem - uważaj, bądź pewny tego co robisz i miej pewny plik z biosem!
|
|