![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#211 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2004
![]() |
Proszę o rade.
Mam na jendej tasmie 40żyłkowej Liteona SOHW1693S (DVDRW) jako master i LTR40125S (CDRW) jako slave, na drugiej 80żyłkowej dysk twardy. Czy takie podpięcie jest dobre czy można jescze coś poprawić? Np. czy wymiana tasmy do napędów na 80żyłkową coś zmieni? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#212 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Jest bardzo dobrze i nie może być lepiej.
Taśma "80" dla CD-ROMo podobnych to tylko problemy: są delikatne i przez to awaryjne. Chociaż są na rynku napędy które mają tryby wymagające taśmy "80". Ale dla mnie to tylko marketing. UDMA 2 ma taki transfer, że żaden CD-ROMo podobny tego nie obsłuży fizycznie. Przypominam, że nie należy mylić DMA z UDMA (czy ATA). 8 )
![]() |
#213 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2004
![]() |
Tak dal pewności..., dla DVDRW nie będzie lepszego transferu danych na 80żyłokowej?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.09.2004
![]() |
Witam
Mam małe pytanko odnośnie podlączenia. Płyta główna z nforce2 i na niej wykorzystuje sterowniki do nforce2 IDE. Kupiłem nagrywarke DVD liteon 1693S i podlączenie wyglada następująco: IDE1 , taśma 80 zyłowa , twardy dysk działa na udma 6 czyli ata 133 IDE2 , taśma 80 zylowa, Master Liteon 1693S(DVD-RW) i Slave Liteon 48246S(CD-RW). No i tutaj pewna nie jasność.Nagrywarka DVD dziala na udma4 czyli ata 66 a nagrywarka CD na udma2 czyli ata 33. W opisie DVD-RW na cdrinfo pisze ze nagrywarka nie uzywa ata66 tylko 33. Czy cos jest nie tak z podpieciem czy w opisie jest blad, moze ja zle podlaczylem.Prosze o delikatna porade. |
![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Taśmy 80 są bardzo delikatne, a napędy CD-ROMo podobne nie wykorzystują ATA 33 a więc ten ATA 66 to raczej marketing. 8 )
![]() |
![]() |
#216 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.09.2004
![]() |
Spoko, dzieki za odpowiedz. Chodzi mi w sumie o to ze jak pisze u producenta udma 2 a ja mam udma4 to juz jakas anomalia i cos bedzie nie tak. Czyli zaczynam nagrywać. Pozdro for all.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.08.2005
![]() |
![]()
Witam wszystkich!
![]() Mam pytanie, odnośnie podłączenia napędów. Obecnie mam jeden dysk twardy podłączony do SATA, nagrywarkę DVD na Primary Master i nagrywarkę CD na Primary Slave. Czy lepiej zostawić tak jak jest teraz, gdy napędy są na pierwszym kanale, czy może lepiej podpiąć je do drugiego kanału? A może jeden napęd na Primary Master a drugi na Secondary Master? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady i sugestie oraz napisanie dlaczego tak a nie inaczej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
pm nagrywara dvd sm cd najlepsze podpiecie do palenia w locie bo gdy są dwa na taśmie to jak jeden nie daje dostatecznej ilości danych to drugi czeka proste po za tym uzywaj google a nie że jesteś leniwy
![]() |
![]() |
#219 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
@memorando: a kto pali w locie? Jaki to ma sens? Odezwij się na krzynkę... 8 )
![]() |
![]() |
#220 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#221 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.09.2005
![]() |
Mam problemik ktory chyba nie zostal opisany w tym temacie.
Mam do podlaczenia 2 dyski i nagryware. Zwykly kontroler dziala na max ATA 33 ale mam dodatkowy na plycie ktory dziala na ATA66 (plyta Micorostar BX Master). Kiedy podlaczam 1 dysk na ten dodatkowy kontroler i nagryware na podstawowy wszystko dziala pieknie: Dysk UDMA 4 nagrywara 2. Problem jest z 2 dyskiem. Kiedy go podlacze inaczej niz do podstawowego kontrolera wogole nie chce mi sie uruchomic windows, po prostu jest czarny ekran i tak moze sobie stac caly dzien. Kiedy go podlacze na podstawowy kontroler to dziala na PIO. 1 dysk ma max UDMA 4 ten drugi UDMA 5 wiec to chyba nie wina dysku. Jakies pomysly? Acha, nie jest to wina systemu bo kiedy probowalem odpalic instalke systemu z plyty bylo to samo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |