![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.05.2003
![]() |
![]()
Witam,
Proszę o pomoc. Mam problem z nagrywarką Lite-On LTR-24102B. Napęd po zaniku zasilania (komputer był wyłączony) nie jest wykrywany przez BIOS, który zatrzymuje się na etapie wykrywania urządzeń IDE. Następuje zwis systemu, tzn. nic już dalej się nie dzieje. Nie można wejść do BIOSu. Napęd nie reaguje na przycisk otwierania. Dioda świeci się w sposób ciągły na zielono. Po odłączeniu taśmy IDE od nagrywarki, komp startuje OK. Próbowałem restartów po odłączeniu, zmieniałem ustawienia zworek (na tej samej taśmie mam cd-rom Lite-On jako slave - pierwsza wtyczka, nagrywarka jest master - druga wtyczka), otwierałem i zamykałem ręcznie przy włączonym i wyłaczonym kompie i inne tego typu rozpaczliwe próby. Bez efektu, jakby się zawiesiła. Mam ten napęd od 2 lat i nie używałem jej zbyt intensywnie - wypaliła może ze 200 płytek. Sprawowała się bez problemów. Nie zmieniałem firmware'u. Pamiętam, że zaraz po kupnie przydarzyło mi się coś podobnego. Mieszałem z kablami i nagle się zablokowała. Ale nie pamiętam, co wtedy zrobiłem, że się odblokowała ![]() ![]() Może ktoś z Was wie, co można zrobić? Nagrywarka nie jest nowa i już nie ma gwarancji, ale wystarczy do moich potrzeb. Kupno nowej na razie nie wchodzi w rachubę. Pomocy! Mój sprzęt: Epox 8RDA+ nForce2, Athlon Thoroughbred 1700+, 2x256MB DDR 333MHz Elixir, Seagate Barrracuda II 30GB (primary master), Lite-On LTR-24102B (secondary master), Lite-On cdrom 48x (secondary slave), Saphire Radeon 9100 64MB, Sound Blaster Live! 1024, Windows XP Pro SP1. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
Miałem kiedys ten sam problem.
Z Epoxem na nForce ten napęd nie chciał nigdy u mnie działać. Na innej płycie było ok. Wymieniłem naped na inny, a tamten sprzedałem! |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jutro spróbuję na innej płycie głównej, ale czy to coś da? Z tą płytą główną nagrywarka działała bezproblemowo od 8 miesięcy, aż do wczorajszego zaniku napięcia. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Bez zmian. Ciągle pali się ta zielona dioda i nagrywarka nie odpowiada na przycisk wysuwania tacki.
Nikt nie ma żadnego pomysłu? Nikt się z tym nie spotkał? |
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wejdz tu http://seba.wsm.wielun.pl/ > artykuły > ratowanie napędu... metoda C
Bios BIN masz na tej stronie http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=26080 lub ściagnij sobie najnowszy z tej strony http://forum.rpc1.org/portal.php i wejdz tutaj http://seba.wsm.wielun.pl/exe-bin.htm aby wyciągnąć bin z exe. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
No i bądź tu mądry - wczoraj zabrałem się za reanimację nagrywarki metodą C (dzięki Seba), ale postanowiłem nie ryzykować i chciałem to zrobić pod dosem z odłączonym twardzielem (na wszelki wypadek - nie jest już na gwarancji).
Tak więc odłączyłem twardziela (primary master), cdrom (secondary slave), podłączyłem tylko zasilanie do nagrywary i włączyłem zasilanie. I tu ku mojemu zdziwieniu nagrywarka, jakby nigdy nic, zamrugała diodą! Od kilku dni była odłączona od zasilania i płyty czekając na reanimację. Wyłączyłem więc kompa, podłączyłem kabel IDE i sprawdzam - BIOS normalnie wykrył litka. Podłączyłem więc resztę i włączam - normalny start, zero problemów, wszystko działa. Nie wiem jak i dlaczego, ale nagrywrka znowu działa. Sprawdziłem firmware - 5s0d (o ile dobrze pamiętam) - i zamierzam go uaktualnić. Komputery to w 60% magia ![]() Seba, dzięki za pomoc. |
![]() |
![]() |
|
|