Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.05.2002, 17:07   #1
patol
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 8
patol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
POMOCY- KŁPOT Z NAGRYWANIEM W LOCIE

Witam wszystkich.
Mam kompa z WinXp - pł. gł. Mercury KOB133 (identi jak ECS KVZA ver.1), Duron700, 128Ram, hdd Quantum lct20- 30BG, nagryware LG GCE-8320B -na secendary master i cdrom NEC cd-3002A -sec slave.
Cdrom właśnie kupiłem, z myślą o przegrywaniu w locie, ale zarówno w Nero5.5.80 jak i Clonecd4, podczas nagrywania przy 3% bufor odczytu spada do zera a nagrywa sie przy prędkości 8X (tj. ok 10 minut). Nie jest to normalne bo tego Nec-a mam zamiast LGx52 którego wymieniłem bo sie sp..ł dwa dni po zakupie, a na początku nagrywałem na LG w 4 min (w locie) póki sie nie sp..ł.
Pomóżcie prosze bo mnie juz szlag trafia, a próbowałem już chyba wszystkiego (zamiana kabelków na wszytskie sposoby, włączanie i wyłaczanie DMA)
patol jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.05.2002, 22:55   #2
Kusiu
Bywalec
 
Data rejestracji: 27.03.2002
Posty: 38
Kusiu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem problem leży w sposobie podłączenia napędów. Otóż standart Ide nie pozwala używać obu urządzeń naraz jeżeli są podpięte na jednym kablu (pracują na zmianę).
Spróbuj przepiąć CDrom nadrugi kabel.

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z dodatkowego kontrolera IDE dzięki któremu mam wszystkie urządzenia (hdd, nagrywarę, 2 cdromy) na osobnych kablach.
Kusiu jest offline  
Stary 11.05.2002, 20:33   #3
patol
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 8
patol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Kusiu (10-05-2002 22:55):
Moim zdaniem problem leży w sposobie podłączenia napędów. Otóż standart Ide nie pozwala używać obu urządzeń naraz jeżeli są podpięte na jednym kablu (pracują na zmianę).
Spróbuj przepiąć CDrom nadrugi kabel.

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z dodatkowego kontrolera IDE dzięki któremu mam wszystkie urządzenia (hdd, nagrywarę, 2 cdromy) na osobnych kablach.

Niestety ale wypróbowałem wszystkich możliwych ustawień kabli i sytuacja wyglądała tak samo. Obecnie mam właśnie tak podpiete jak radziłeś (i nic to nie dało). Ciągle nagrywa sie w szybkości 8x (w locie). Najśmieszniejsze (albo nie) jest to że napędy te indywidualnie pracują OK. Sprawdzałem w NeroCd Speed i prędkości so OK. Sam nie wiem co robić , zainstalowałem nawet najnowsze stery ASPI 4.60 i nic, zadnej zmiany. Paranoja. Ludzie poradźcie coś , bo ja już nie mam siły.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i prosze o dalsze propozycje.
patol jest offline  
Stary 11.05.2002, 22:29   #4
puszekp
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.05.2002
Posty: 4
puszekp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a moze sprobuj przeinstalowac windowsa
np na win 98 me??mialem podobny problem
i przeinstalowanie systemu pomoglo.
Uzywalem xpka ale zrezygnowalem i wrocilem
do starego systemu ,nie mam zadnych problemow.
powodzenia
__________________
PuSzKiN
puszekp jest offline  
Stary 12.05.2002, 00:26   #5
Bidi
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 24.02.2002
Posty: 153
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a wlonczyles DMA przy cdromie
a tak w ogole to nagrywaj najpierw image a potem wypalaj szybsze to od wypalania w locie, przynajmniej na teacu 40x- ciekawe czy ktos pamieta nagrywarki 1x...2x---pytanie retoryczne ofcoz
Bidi jest offline  
Stary 12.05.2002, 01:02   #6
patol
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 8
patol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Bidi (12-05-2002 00:26):
a wlonczyles DMA przy cdromie
a tak w ogole to nagrywaj najpierw image a potem wypalaj szybsze to od wypalania w locie, przynajmniej na teacu 40x- ciekawe czy ktos pamieta nagrywarki 1x...2x---pytanie retoryczne ofcoz
Włanczałem i wyłanczałem , próbowałem na wszystkie sposoby i nic. A nagrywanie image z cdromu jest jeszcze dłuższe. Podejrzewam że poprostu to wszystko źle wsołpracuje z lytą główną, a może poprostu za wolny jest kanał (dma66). Nie mam bladego pojęcia. Może spróbuje przeinstalować na win98se, ale nie bardzo mi się chce, poza tym z WinXp jestem zadowolony, przynajmniej do tej pory (pomijajac dziwny transfer przy kopiowaniu z jednej partycji na drugą w tym samym hdd- film 700MB w ok. 10min; trochę długo nie).
patol jest offline  
Stary 12.05.2002, 02:17   #7
Amba
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2002
Posty: 5
Amba w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja miałem to samo z LG (zmieniłem, bo za dużo nerwów mi ta spawarka zjadła) a pomogła dziwna rzecz: wyłączyłem jej rozpoznawanie w BIOSie... Winda XP i tak ją sobie sama znalazła a i obydwa HDD zaczęły mi chodzić z szybkością, jaką obiecywał producent - wcześniej jeździły na 2,5 MB/sec, teraz 7,3 )).
Wiem, że to trochę głupie, jednakże w moim przypadku pomogło

Pozdro
Amba jest offline  
Stary 12.05.2002, 20:10   #8
dragal
Forumator
 
Avatar użytkownika dragal
 
Data rejestracji: 28.02.2002
Posty: 875
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
procek, ram i dysk twrady niestety sa troche slabe aby korzystac komfortowo z XP, jesli mozna czyms takim mowic ( bledy)
__________________
Pozdrawiam dragal
dragal jest offline  
Stary 12.05.2002, 20:44   #9
Weron
All Eyez On Me
 
Avatar użytkownika Weron
 
Data rejestracji: 29.09.2001
Posty: 3,568
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To chyba wina plyty.
Bo ja mam durona 650 ram 128 dysk seagate barracude pracuje na xp professional i nie narzekam.
W locie wszystko pieknie chodzi, transfery sa swietne a plyte mam gigabyta i to ata 66
Lub moze ten nec zawodzi.
Wydaje mi sie, ze nec to badziew lepiej trzeba bylo zostac przy lg.
A takze dziwi mnie to wolne kopiowanie z jednej partycji na druga.
Dysk takze jakis dziwny.
Napewno hardware zle wspolpracuje ze soba.
Powinienes sie pobawic i porobic jakies testy.
Moze w koncu dojdziesz do tego w czym jest problem.
A ta plyta jest na via?
Jak jest to zainstaluj nowe.
10 minut to stanowczo za dlugo.
Weron jest offline  
Stary 12.05.2002, 23:22   #10
dragal
Forumator
 
Avatar użytkownika dragal
 
Data rejestracji: 28.02.2002
Posty: 875
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
przeciez ten twardziel ma mniej niz 5400 obrotow , chyba 4500 do tego ta plyta, moze jakis service pack pomoze
__________________
Pozdrawiam dragal
dragal jest offline  
Stary 13.05.2002, 20:14   #11
patol
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 8
patol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbowałem zaintsalować nowe 4in1 i nic, poza tym Bios do płyty jest uaktualniony (jest to płyta na via kt133 - identyczna jak ECS k7vza v.1.0). Nie wiem sam co jeszcze, ale chyba wymienie płytę na ECS na sis... . Ten CD rom NEC działa OK bo wziąłem go do kumpla i w połączeniu z Teacem cd-w540e w locie wyciąga 4 min. Też mi się wydaje że coś hardware źle ze spbą wsółpracuje, dlatego na początek wymienię płytę z DMA100. Z dyskiem twardym nie miałem jeszcze problemów, pomimo że ma tylko 4500obr/min chodzi doś szybko, a sprawa z transferem między partycjami pojawiła się po przejściu na WinXp (pod Win98 śmigał jak nic). A tak apropos cdroma LGx52 to wymieniałem go dwa razy i dlatego wziąłem Neca, poza tym jak zauważyłem cdromy pochodzą z Chin a nagrywary LG z Korei.
Ciekaw jestem czy ktoś miał taki problem z nagrywaniem w locie?
Pozdrawiam
Patol
patol jest offline  
Stary 13.05.2002, 22:00   #12
Weron
All Eyez On Me
 
Avatar użytkownika Weron
 
Data rejestracji: 29.09.2001
Posty: 3,568
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No to wymien plyte.
Czasami z plytami sa dziwne numery u znajomego np divx sie zacinal a jak wymienil plyte to teraz nie ma problemu(procek celeron 700).
Weron jest offline  
Stary 13.05.2002, 22:02   #13
dragal
Forumator
 
Avatar użytkownika dragal
 
Data rejestracji: 28.02.2002
Posty: 875
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jak wiadomo tego typu problemu sa wina XP wiele osob ma roznego typu problemy z tym systemem, pomimo ze inni z takim samym sprzetem go nie maja nie pozostaje nic innego jak krzykanac ALLELUJAH BILL GATES
__________________
Pozdrawiam dragal
dragal jest offline  
Stary 13.05.2002, 23:36   #14
Bidi
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 24.02.2002
Posty: 153
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dragal (12-05-2002 20:10):
procek, ram i dysk twrady niestety sa troche slabe aby korzystac komfortowo z XP, jesli mozna czyms takim mowic ( bledy)
to fakt ze durony niezbyt sie lubia z Xp, szybiej XP chodzi na Atlonie 850 niz na duronie 1200
Bidi jest offline  
Stary 14.05.2002, 15:09   #15
-=KoWaLiK=-
Gość
 
Posty: n/a
Jak dobrze miec jeden napęd...

Pozdrawiam
 
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.