Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.12.2002, 20:02   #1
andy_777
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2002
andy_777 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
moje doświadczenia z nagrywaniem audio

Witam,
temat doboru softu, nośników, nagry i jej prędkości dla audio pojawia się na tyle często, że niniejszym pozwalam sobie przytoczyć wniski z własnych doświadczeń. Może komuś to pomoże przynajmniej zaoszczędzić nieco czasu na jałową (czasem, IMHO) dyskusję. Mam nadzieję, że temat nagrywania audio z przyzwoitą jakością podniesie na wyższy poziom.
Zacznę od końca, czyli wniosków z testów odsłuchowych.
Testy przeprowadziłam wspólnie z kolegą (Jacek - dzięki) oraz powtórzyłem z Małżonką, jako tzw. blind test, czyli słuchamy nie widząc nośnika wkładanego do odtwarzacza przez drugą osobę.
Zestaw odsłuchowy mogę określić jako wyższa średnia półka (trzy klocki za łącznie ca 20kzł, nieprzepłacone).
Oryginały: płyty referencyjne Chesky, Clarity, DMP i Telarc.
Nośnik kopii: Verbatim Colour x40 super azo.
Wynik: trzy osoby poddane testowi nie potrafiły odróżnić oryginału od kopii dla kombinacji: prędkość odczytu - maksymalna, prędkość zapisu - x16.
Wszystkie osoby rozróżniły natomiast kopie zrobione na maks-maks.
Zapytacie zaraz jaki soft i nagra. Otóż uwaga: cloneCD i yama F1 ext.
Dlaczego clone a nie powszechnie uwielbiane feurio czy eac. Po pierwsze tylko clone póki co supportuje yamę na usb. Po drugie prosty w obsłudze do bólu. Po trzecie nie robię żadnych cudów - kopiuję 1:1 dużą unikalną kolekcję audio. Po czwarte wreszcie - to działa i to słychać.
Pozwolę sobie wysnuć wniosek końcowy:
audio na poziomie jakości tzw. audiofilskim (sorry za wyrażenie) można nagrywać szybko (w moim przypadku średnio 2 min + 3 min = 5 min), warunek - dobra nagra i nośnik.
Zapraszam do dalszej dyskusji,
Andy
andy_777 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.12.2002, 00:46   #2
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Gratuluje przeprowadzonego testu i wniosków - pozwole wtrącić swoje trzy groszę.
Oczywiście można przegrywać Clonem i do tego dość szybko. Jak widać po wypowiedziach róznych użytkowników na tym Forum, istnieją różne szkoły - jedni zalecają przegrywanie (nagrywanie) audio z predkością nie większą niż x8 (do tych się zaliczam), są zwolennicy i niższych prędkości, ale są tacy którzy zalecają prędkość równą połowie prędkości nominalnej nagrywarki.
Niestety za szybkie nagrywanie niesie za sobą niebezpieczeństwa w postaci błędów struktury płyty spowodowane bardzo krótkim "naświetlaniem" nośnika przez laser. Może być to słyszalne od razu, może pojawić się po czasie w wyniku starzenia się nośnika.
Niestety błędy w zapisie audio, w odróżnieniu od zwykłych danych nie są aż tak dobrze korygowalne i w przyszłości może się okazać że taka płyta przestanie być w najgorszym przypadku odtwarzalna.
Inną sprawą związaną z prędkością zapisu i jego jakością, jest fakt iż stacjonarne czytniki posiadają układy optyczne o mniejszej mocy co bezpośrednio może wpływać na ich zdolność odczytu w przyszłości płyt nagranych za szybko.
Co do przegrywania za pomocą Clone. Oczywiście można i nikt tego nie zabrania. Ale Clone nadaje się co najwyżej do kopiowania płyt w idealnym stanie. W przypadku płyt zniszczonych i jeżeli napęd odczytujący oryginał nie poradzi sobie z z korygowaniem błędów, to otrzymamy kopię będącą kalką "zrypanej" płyty.
Inną sprawą jest tzw. Cyfrowa Ekstrakcja Audio (DAE). Jakość tego procesu zależy od zdolności czytnika. Nie jest tajemnicą iż większość napędów nie ekstrachuje idealnie, inne robią to beznadziejnie. Dlatego na Forum często pojawia się EAC. Program ten dzięki dużym możliwością konfiguracji napędów i wewnętrznym funkcjom korygowania błądów DAE występujących nawet w nowych płytach, jest bardzo dobrym narzędziem do ekstrakcji audio.
To że płyta przegrana szybko i za pomocą Clone brzmi dobrze nie świadczy o tym że jest przegrana dobrze. Oczywiście ogólne wrażenie jest jak najlepsze, ale nie możemy zapominać (a jest to fakt udowodniony przez speców od DAE) iż w takiej kopii jednak kryje się wiele błędów.

PS. Rozumiem ból przegrywania hurtowego. Sam kiedyś koledzę przegrywałem ponad 50 płyt na raz i zrobiłem to za pomocą Clona.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 19.12.2002 o godz. 00:53
paput2000 jest offline  
Stary 19.12.2002, 14:55   #3
Milk
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.12.2002
Milk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Paput,

dzięki za input.
dwie kwestie:

1.jak długo trwa proces starzenia, tzn. ewentualnego istotnego narastania błędów nośnika. Interesują mnie nie domniemania, ale fakty. Czy są jakieś publikacje na ten temat.

2.Nie używam płyt do innych celów niż słuchanie lub ripowanie, więc problem ***8222;zrypanej***8221; płyty dla mnie nie istnieje. Dlatego ripuję z maks. prędkością napędu ze stałą prędkością obrotową, co minimalizuje jitter napędu (i moją robociznę).
Każda kopia tak jak każdy oryginał jest nośnikiem błędów. Mam tę świadomość, wcale mi to jednak nie przeszkadza, jeśli tego nie słychać.

Ps. Dodaj półtora zera i widzisz moje wyzwanie.

brgds,
Andy
Stary 19.12.2002, 22:13   #4
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam
Po pierwsze nie inputuje.

ad1 - prędkość starzenia się płyt zależy od ich jakości - w tym rodzaju materiałów fotoaktywnych, zabezpieczenia warstwy czułej itd.
Nie jest tak że obojętne w jakich warunkach nośnik jest eksploatowany. To że nośniki starzeją się nie jest domniemaniem, lecz faktem. Problem w tym iż jedne starzeją się szybciej inne wolniej.
Co do publikacji do poszukaj sam. Ja czytałem kiedyś pracę magisterską z optyki na temat starzenia się substancji fotochemicznych, w tym substancji używanych do profukcji płyt CD-R.

ad2 Jeżeli jesteś zadowolony ze swojego sposobu przegrywania i ci to odpowiada, to jest twoja sprawa. Moją sprawą jest to iż posiadam świadomość która mówi mi abym rippował, nagrywał, przegrywał powoli.
Co do "zrypanej" płyty to wydawało mi się że używałeś Clone do kopiowania i właśnie mój komentarz tego dotyczył - a tak po za tym to nie za bardzo rozumiem "Nie używam płyt do innych celów niż słuchanie lub ripowanie".
paput2000 jest offline  
Stary 20.12.2002, 23:08   #5
Cabrini
Bywalec

Data rejestracji: 30.11.2002
Cabrini w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: moje doświadczenia z nagrywaniem audio

Cytat:
andy_777 napisa***322;(a)
Witam,
temat doboru softu, nośników, nagry i jej prędkości dla audio pojawia się na tyle często, że niniejszym pozwalam sobie przytoczyć wniski z własnych doświadczeń. Może komuś to pomoże przynajmniej zaoszczędzić nieco czasu na jałową (czasem, IMHO) dyskusję. Mam nadzieję, że temat nagrywania audio z przyzwoitą jakością podniesie na wyższy poziom.
Zacznę od końca, czyli wniosków z testów odsłuchowych.
Testy przeprowadziłam wspólnie z kolegą (Jacek - dzięki) oraz powtórzyłem z Małżonką, jako tzw. blind test, czyli słuchamy nie widząc nośnika wkładanego do odtwarzacza przez drugą osobę.
Zestaw odsłuchowy mogę określić jako wyższa średnia półka (trzy klocki za łącznie ca 20kzł, nieprzepłacone).
Oryginały: płyty referencyjne Chesky, Clarity, DMP i Telarc.
Nośnik kopii: Verbatim Colour x40 super azo.
Wynik: trzy osoby poddane testowi nie potrafiły odróżnić oryginału od kopii dla kombinacji: prędkość odczytu - maksymalna, prędkość zapisu - x16.
Wszystkie osoby rozróżniły natomiast kopie zrobione na maks-maks.
Zapytacie zaraz jaki soft i nagra. Otóż uwaga: cloneCD i yama F1 ext.
Dlaczego clone a nie powszechnie uwielbiane feurio czy eac. Po pierwsze tylko clone póki co supportuje yamę na usb. Po drugie prosty w obsłudze do bólu. Po trzecie nie robię żadnych cudów - kopiuję 1:1 dużą unikalną kolekcję audio. Po czwarte wreszcie - to działa i to słychać.
Pozwolę sobie wysnuć wniosek końcowy:
audio na poziomie jakości tzw. audiofilskim (sorry za wyrażenie) można nagrywać szybko (w moim przypadku średnio 2 min + 3 min = 5 min), warunek - dobra nagra i nośnik.
Zapraszam do dalszej dyskusji,
Andy

Podaj więcej szczegółów na temat "zestawu odsłuchowego".

U mnie niestety słychać-nie są to duże różnice-ale są.

Wkótce być może ukaże się artykuł na ten temat-nie mogę zdradzić szczegółów.

Pozdrawiam
Cabrini jest offline  
Stary 30.12.2002, 08:26   #6
andy_777
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2002
andy_777 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: moje doświadczenia z nagrywaniem audio

Cytat:
Cabrini napisa***322;(a)
Podaj więcej szczegółów na temat "zestawu odsłuchowego".

U mnie niestety słychać-nie są to duże różnice-ale są.

Wkótce być może ukaże się artykuł na ten temat-nie mogę zdradzić szczegółów.

Pozdrawiam
Zestaw: Rotel 991AE, DAC ArtDIO (opcjonalny), preamp Foreplay (opcjonalny), Struss S2 (+tweaks), Triangle Zays (+tweaks), wszystkie druty DIY srebro 0,9999 w teflonie, pokój 40mkw.

Wspomniane testy wykonałem również na zestawie z niższej półki (CD i amp Technics, pozostałe te same), trzy pary uszu nie usłyszały różnicy między oryginałem a kopią maks-maks.
andy_777 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: