![]() |
OMG ... łezka w oku ... !! :)
Szukając zupełnie innego tematu w sieci, trafiłem przypadkowo na link do powyższego tematu z powyższymi postami ...
Czytałem przed chwilą wszystkie powyższe wypowiedzi. Normalnie łezka w oku mi się zakręciła ... :) To były cudne czasy ... czasu Counter Strike, czasy końcówki studiów, czasy spokojnego (w miarę) życia, cudne czasy ... na prawdę ... :) Kiedyś tutaj byłem stałym bywalcem, maniakiem tego forum, Moderatorem. Przyszły inne czasy, zrezygnowałem z niektórych "używek" ;) Usunąłem konto (szkoda!!). Niespełna rok po usunięciu założyłem konto na nowo ... Ale już czasy były inne, generalnie czasu było mało ... Jak sobie tak pomyślę, przypomnę Druchów z CDRinfo ... Majonez (Bartek, nadal mieszkasz we Wrocku?) , ThanatoS (co tam ciekawego?? kiedyś przepadło mi GG i się na nie obraziłem, w sumie to do dnia dzisiejszego obrażonym na nie, choć mam jakieś nowe, ale w czasach FB mało przydatne ;) ), Sobal, Surf (ostatnio byłem w Poznaniu i od razu mi się przypomniałeś, ten nasz wypad na piwko nie wypalił, ale co tam, minęła niespełna dekada, zgadamy się jeszcze ... :spoko: ), Aster (pisane /\/\aster - pamiętacie?? Nasz kolega zza oceanu - Miami, Floryda :) ), Zetoxa, Sniper, Sid The Rat, Bartek Danowski (Bartku, Twoją książkę z dedykacją mam do dnia dzisiejszego! :czytaj: Pamiętasz?? :) ) , ZiP, Laser i wielu innych (wybaczcie, że nie wszystkich tak "na gorąco" pamiętam, troszkę czasu upłynęło ... :help:), którzy zawsze i chętnie pomagali rozwikłać różnorakie tematy z naszymi nagrywarkami. Dzięki Panowie! Nigdy tego nie zapomnę! :spoko::piwo: Piękne czasy, których zapewne nie znają lub nie pamiętają co niektórzy "Nowi" Starzy Wyjadacze. Ach, łezka się w oku kręci, no ale te sentymenty plus ten obecny wiek ... ::fiu: ;) Pozdrawiam serdecznie wszystkich aktywnych i obecnych Użyszkodników tego forum, a przede wszystkim moich dawnych Kolegów z CDRinfo :) Nie wiem nawet, ilu z Was tu zostało, ilu z Was nadal "żyje" na tym Forum. Za chwilkę poszukam innych tematów, które powołałem do życia i w których brałem czynny udział :) Strasznie fajnie, że archiwum takich tematów działa, nadal działa (w sumie to zawsze działało ... aż po dzień dzisiejszy :D ). Kurka ... wzięło mnie na sentymenty ... starczy na dziś ... ;) Tomek aka TOMMYx PS. Wybaczcie, Szanowni Admini i Mody, którzy obecnie panują na CDRinfo, za mój offtopic'owy wpis w tym akurat wątku, ale proszę o wyrozumiałość, to były niepowtarzalne czasy :) Dziękuję :piwo: |
Witam, :-)
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim za pomoc. Wszystko jest już ok. Nagrywarka działa poprawnie. Pozdrawiam / TOMMYx |
Przeinstaluj ASPI (do ściągnięcia na cdrinfo.pl).
|
Super panowie, że poruszyliście temat podkręcania CD-ków, ale może któryś z Was w końcu mi pomoże i odpowie na mój post.
Co oznacza komunikat: "Not found ASPI Manager" ??? Czy ktos wie , o co tu chodzi? Pozdrawiam. TOMMYx |
Cytat:
ad 2. Jak w cytacie - CD-ROM'y niektóre - sprawdziłem osobiście regulację na jakichś starych SONY, natomiast globalnie moja wypowiedź dotyczyła czytników AUDIO, i tutaj widzę największy sens regulacji. Pozdro.6 |
Cytat:
1. Trzeba uważać na to co sie tam robi i nie zjechac tego potencjometru gdyż popsucie go moze doprowadzić do konieczności jego zmiany co nie jest takie proste.. - cd nie bedzie czytał nic nawet jesli bedziemy kręcili w "kółko" 2. Skłonny bym był potwierdzić teze ze niektóre firmy tak dobierają mozliwość regulacji mocy lasera w/w potencjometrem by w całym zakresie regulacji potencjometru nic nie uległo zniszczeniu (po to to jest by mozna było regulować) jednak w niektórych przypadkach zakres jest na tyle mały ze poprawa jest znikoma lub żadna (sprawdzone, Pioneer , Teac , Panasonic , Acer , Mitsumi - wszystkie te napedy to CDROMY - co do odtw audio nie zabieram głosu) pragne tylko ostrzec by robić to z głową ..na ramieniu p.s. Matshita Elc --> Panasonic --> Technics pozdro 6 |
Cytat:
Wydaje mi się, że z tym podkręcaniem trzeba uważać. Elementy układów elektronicznych mają pewną tolerancję i jeżeli się jej nie przekroczy to powinno być ok, tak mi się przynajmniej wydaje, ale i tak bym uważał :). |
Ludzie POMOCY!
Nie wiem co sie dzieje, teraz nawet nie mogę przeinstalować firmware-u. Wyskakuje mi komunikat typu: "Not found ASPI MANAGER". O co chodzi?????? Pozdr. TOMMYx |
Cytat:
ups....bardzo duszno w Gliwicach i otwieram zimne piwko..pooozdrowki:-) |
Ten Technics o którym wspomniałem (właściciel nie pamięta modelu - na jutro sprawdzi) ma około 10 lat, więc nie powinno być problemooff.
|
Cytat:
PS. jeśli tak, masz dużo piwa expressową przesyłką :) :) . |
Ja nie sugeruję - ja wiem. Nawet mój współpracownik idąc za moją radą wykonał taką operację na swoim (właśnie Techniksie) odtwarzaczu własnoręcznie (jak chcesz, to podam model) i chodzi 100% RW.
Tak to jest. A w serwisie innemu mojemu kumplowi (ten sam problem) powiedzieli: zrobimy, coś tam wymienimy, będzie kosztować ze 300 PLN. Zgodził się. A mógł oszczędzić - nie ? Pozdro. 6 |
Cytat:
|
Sprawdź nagrę w innym kompie i z innymi płytkami. (czasami takie błędy są tylko objawem np. problemów z ASPI - sam się z tym spotkałem). Jeżeli jest to samo, a czyszczenie nie pomaga - kup nową.
Co do kalibracji, chciałem wyjaśnić kilka nieporozumień: 1. Co to za pomysł żeby kiedy laser jest 'rozkalibrowany' wymieniać soczewkę ??? Albo laser pada, i... po nagrywarce, albo soczewka jest uszkodzona poprzez NIEUMIEJĘTNE CZYSZCZENIE (np. niewłaściwe środki - polecam izopropanol, albo przez zbyt mocne TARCIE przy czyszczeniu, albo poprzez osadzenie się białego osadu, występującego czasami w spr. powietrzu (szczególnie jak go nie trzymasz pionowo)) - i wtedy wymiana soczewki pomoże (ale kto to robi ??? w/g mnie nikt) 2. Kalibracja w programie Clone (jak i w innych) jest próbą dostosowania mocy lasera do konkretnego nośnika (subst. światłoczułej), i na pewnym etapie zużycia nagrywarki kończy się niepowodzeniem. 3. W CZYTNIKACH (komputerowych niektórych, audio - praktycznie 99%) znajduje się potencjometr regulujący moc lasera przy odczycie (np. jak wieża nie czyta CDRW, podkręcasz o 10% i... voila, działa). Nie ma to zastosowania w nagrywarkach (moc dla nagrywania jest dobierana przez automatykę napędu). Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości - wal. Pozdro.6 |
np. przy nagrywaniu clone'em mozna zanaczyc opcje kalibracja mocy lasera
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:09. |