Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.02.2005, 16:42   #1
IRONDARIO
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.02.2005
IRONDARIO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Pomocy!!!! Problem Z Lite-on Ltr-24102b

WITAM. Mam problem z nagrywarką LITE-ON LTR-24102B. Problem polega na tym, że nagrywarka odczytuje prawie każdą płytę jako płytę czystą. Nie ma natomiast żadnego problemu z nagrywaniem płyt. Nie wiem co się dzieje. Zmieniłem już firmware'a na najnowszego, ale to nic nie pomogło. Wyczyściłem także laser. Nic nie pomaga. PROSZĘ O POMOC. IRONDARIO.
IRONDARIO jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2005, 18:56   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
prawdopodobnie laser jest już rozkalibrowany, sprawdż dla pewności na innym kompie.
a czyszczenie samego lasera może nie starczać ...warto wyczyścić całą optykę lasera która składa się z między innymi pryzmatów i soczewek ... więcej o czyszczeniu znajdziesz tutaj...http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=2

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 04.02.2005 o godz. 18:59
Maciej jest offline  
Stary 06.02.2005, 16:09   #3
wkruzel
Bywalec

Data rejestracji: 03.02.2005
wkruzel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez IRONDARIO
WITAM. Mam problem z nagrywarką LITE-ON LTR-24102B. Problem polega na tym, że nagrywarka odczytuje prawie każdą płytę jako płytę czystą. Nie ma natomiast żadnego problemu z nagrywaniem płyt. Nie wiem co się dzieje. Zmieniłem już firmware'a na najnowszego, ale to nic nie pomogło. Wyczyściłem także laser. Nic nie pomaga. PROSZĘ O POMOC. IRONDARIO.
witam, kiedyś tez miałem ten problem z tą samą nagrywarką, poszedłem do serwisu i dali mi nową i po problemi , pozdr
wkruzel jest offline  
Stary 08.02.2005, 22:05   #4
IRONDARIO
Nowy na forum

LITEON LTR-24102B na AMD Duron 750 Mhz płyta główna ECSK7VZA 256 SDRAM dysk twardy 20GBSprawdziłem na innym kompie i nagrywarka działa bez żadnych problemów(czyta i nagrywa płyty). Jest jeszcze coś. Ta nagrywarka nie czyta tylko płyt wypalonych przez samą siebie, poza tym pracuje inaczej na jednym kompie przy odczytywaniu płyt niż na drugim. Może to wina zasilacza. W jednym kompie mam 300W(i na tym kompie chodzi doskonale) a w drugim chyba 200W(na tym są problemy). Nie wiem co się dzieje. Dzięki za pomoc Maciek.
IRONDARIO jest offline  
Stary 08.02.2005, 22:11   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wgraj najnowszego biosa do płyty głównej (ECS )
zainstaluj sterowniki do Via ...via4in1
zainstaluj sterowniki ...ForceAspi 1.7

sterowniki znajdziesz tutaj...http://seba.wsm.wielun.pl/pliki.htm
biosa do płyty K7VZA tutaj...http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloa...uID=45&LanID=0
sprawdż dokładnie jaką masz wersję PCB płyty 1.0 czy 3.0, żebyś nie wczytał złego biosa.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 08.02.2005 o godz. 22:35
Maciej jest offline  
Stary 08.02.2005, 23:31   #6
IRONDARIO
Nowy na forum

Dzięki Maciek ale bios'a do płyty głównej już dawno zmieniłem na najnowszy. Sterowniki VIA4in1 też mam najnowsze. Po prostu ECS to największa kaszana jaką można kupić.
Jeszcze spróbuję z ForceAspi może to coś da.Nie wiem tyko czy to coś pomoże pod XP, ale spróbuję nic nie mam do stracenia.Jeszcze raz dzięki. IRONDARIO.
IRONDARIO jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: