![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Pomocy! Problem z Plextorem 8/4/32a
Mój PlexWriter ma jakieś pproblemy z CDRW. Dobrze nagrywa tylko na płytkę Plextora, Platinumów i TDK nie chce odczytać po nagraniu, a przy Infodiscach przy nagrywaniu przy każdej prędkości wyższej niż x1 pisze "write error, recovery needed". Czy ktoś z Plextorem też miał takie problemy? Czy to wina nośników czy muszę iść do serwisu? A może ja coś źle robię...
![]() HELP!! |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Gość
|
Cytat:
Co do nagrywania - absolutnie nie uzywaj "szybkiego" kasowania, zawsze przed nagraniem płytę formatuj tzw. pełnym kasowaniem (trwa to około 20 minut), ale mi po tym podobne problemy co twoje zniknęły. Natomiast cytowany przez Ciebie komunikat "write error ..." teź niestety znam, ale trochę z innego powodu - kupiłem płyty CDRW INFODICS 650 MB, które tak naprawdę mają 700 MB. Polecił mi je kolega, u którego chodzą super, a u mnie nie - nie dają się ani nagrać ani sformatować - zawsze dostaję wówczas cytowany komunikat. Owe infodisc u znajomych mojego kolegi też chodzą OK! nawer na nagrywarkach 2x2x6. Niestety, coraz bardziej skłaniam sie ku opinii, że plextor 8x4x32 to szajs, chociaż mam go dopiero 2 tygodznie. |
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Wiecie co? Zamienie się jak chcecie... Mam creative'a 8435E. On jest OEM'ką Samsunga... skoro plex'a uważacie za szajs...
Mój Creative ma trzy tygodnie, gwarancja 18 miesiecy. |
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Nie ccodzi o to, że uważam Plexa za szajs, CDR nagrywa jak burza w trybie RAW. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś inny miał takie problemy.
A co do odpowiedzi Robsona: nie mogę zrobić pełnego wymazania płytek, bo nagrywarka ich nie czyta. Zaczyna mrugać tak, jak przy cd-audio i koniec. |
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Miałem kiedyś Plextora 4/4/20, a później kiedy zaczął ciut gorzej nagrywać (problem z audio) udało mi się go wymienić na Plextora 8/4/32. Obydwa miały zawsze problemy z cdrw. Te gorsze BTC, LG mogłem nagrać lub skasować najwyżej 2 razy. Superblank czasami doraźnie pomógł. Ale na krótko. Po dwóch nagraniach jak się udało płyta zostawała u mnie jako cdr, a jak nie to lądowała do kosza. Z firmowymi cdrw (TDK, BASF, PLEXTOR, YAMAHA) nie mam żadnego problemu. Niektóre mam już ponad póltora roku. Chodzą jak burza. Stąd wiem, że do plextorów muszą być firmowe CDRW. A jeśli chodzi o samą nagrywarkę, uważam że jest bardzo dobra. Ostatnio w ciągu kilku dni musiałem zrobić 100 kopii i nawet nie robiłem specjalnych przerw między nagraniami (pomijam noce). Nie straciłem ani jednej płyty.
|
|
|
![]() |
|
|