Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2001, 11:25   #1
Greg
Gość
 
Posty: n/a
!!! POMOCY !!! Problem z Yamaha CRW 2200 BARDZO PILNE !!!!

Witam

Ostatnio otrzymalem w ramach gwarancji za stary naped Yamaha8x8x24 nowa Yamahe CRW 2200 BOX.
Dodam od siebie, ze za taka przyjemnosc musialem jeszcze doplacic 80 zl oraz 1.5 miesiaca walki ze sprzedawca (coz...)

Naped posiada firmowo wgrany najnowszy bios tj 1.0D a wedlug daty produkcji
ma zaledwie miesiac czyli mozna powiedziec urzadzenie jest nowe ;-)

Niestety, spotkalo mnie wielkie rozczarowanie, na starym napedzie( Yamaha
x8 ) plytke 700 MB wypalalem srednio jakies 9 min z malym hakiem.
Na tym trwa to ponad 10min i nie wazne jest czy zapodam Esperanze, Platinum,
LG czy tez Princo (chodzi mi o te tansze plyty bo Verbatimow, Basfow, Sonych
i innych jeszcze nie testowalem... do gieldy jeszcze kilka dni a w sklepach
drogo naped zawsze nagrywa w czesie wiekszym niz 10 min.

Z opisu wynika, ze naped dobiera predkosci dopiero od x16 (w gore) tak wiec
teoretycznie powinien spokojnie nagrac plytke z predkoscia x 12 a tu takie
rozczarowanie :-/
Na grupie cdrinfo.pl ktos napisal, ze nagrywanie z predkoscia x16 nie powinno sprawiac
problemow... wiec jak to jest, co jest z tym napedem ?!.

Zaznaczam, ze probowalem wylaczac/wlaczac funkcje od Buffer Underrun po Sefe
Write Speed Control w roznych konfiguracjach oraz wybierac predkosci x12,
x16, x20... naped mimo tego wydaje sie ciagle dobierac "optymalny czas
zapisu" czyli troche wolniej od x8 ... moze potrzeba jakis wpis do rejestru aby to ominac ?? :-/

Obecnie uzywam oprogramowanie WinOnCD v5 PE ale na Nero tym otrzymanym z napedembylo tak samo kiepsko...
Moze jakies rady co z tym fantem poczac, a moze ktos rozwiazal przynajmniej
czesciowo ten problem.

Czy uzytkownicy w/w napedu maja az tak kiepskie czasy nagrywania plytki ?
Osobiscie podejrzewam, ze cos jest nie tak, czemu naped teoretycznie "szybszy/lepszy" nagrwwa wolniej od swojego leciwego poprzednika ??

Urzadzenie otrzymalem w czwartek i korci mnie isc go zareklamowac...

Aha, jeszcze konfiguracja kompa

ABIT BE6 ATA66
RW - Yamaha CRW2200 BOX
CD - Teac x40
HD - Segate Barracuda 20 GB
RAM - 448 MB

OS: WinZgroza 98 SE PL (chodzi ladnie, praktycznie zero zwisow)

Napedy CD i RW podpiete do kontrolera ATA 33, HD do ATA 66.

Z niecierpliwoscia czekam na wasze porady...

pozdr.
Greg
ICQ# 70908070
e-mail: biggreg@poland.com
 

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.12.2001, 22:54   #2
jacoob
Jacoob Member
 
Avatar użytkownika jacoob
 
Data rejestracji: 31.08.2001
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 762
jacoob niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
miałem kiedyś podobny problem okazało się że program którego używałem poprostu nie obsługiwał tego modelu ponieważ był zbyt nowy ,może aktualizacja programu pomoże ja czekałem dwie aktualizacje na mój model
__________________
Pozdrawiam Jacoob
jacoob jest offline  
Stary 08.12.2001, 23:56   #3
Greg
Gość
 
Posty: n/a
Zgoda ale sek w tym, ze mam to samo na nero dolaczonym do nagrywarki.
Chyba firma nie dolaczalaby softu do swojego produktu skoro on go nie obsluguje.
Dodam jeszcze ze WinOnCD 5 wykrywa obie funkcje napedu Buffer Underrun Protection oraz Optimum Write Speed Control a o ile wiem ta 2 ma tylko Yamaha....

pozdr.
Greg
 
Stary 18.12.2001, 16:07   #4
Mariusz
Gość
 
Posty: n/a
[quote]Greg (08-12-2001 11:25):
Z opisu wynika, ze naped dobiera predkosci dopiero od x16 (w gore) tak wiec
teoretycznie powinien spokojnie nagrac plytke z predkoscia x 12 a tu takie
rozczarowanie :-/
Na grupie cdrinfo.pl ktos napisal, ze nagrywanie z predkoscia x16 nie powinno sprawiac
problemow... wiec jak to jest, co jest z tym napedem ?!.

Witam
Więc na pociesznie - dodam od siebie, że mam dokładnie to samo (
Win2k - WinOnCD 3.8 i Nero najnowsze. i zawsze wychodzi w okolicach 8x
Sprawdze jeszcze z plytkami z górnej polki - ale pewnie bedzie to samo.
Anyway jesli namierzysz problem mailnij na priv.


Pozdrawiam
Mariusz
 
Stary 18.12.2001, 21:48   #5
Greg
Gość
 
Posty: n/a
Witam

Udalo mi sie czesciowo rozwiazac problem ngrywania szybszego niz x8...
Jak sie okazuje bios jaki posiadalem nie byl chyba tym samym ktory pobralem ze stronki Yamahy mimo tych samych numerow (1.0D). O__o

Obecnie moge juz wypalac wiekszosc plyt x16 i x20 chodz nie z wszystkimi plytkami to wychodzi ;-)

A oto spis tanich i tych lepszych plyt oraz wyniki:

- Verbatim x16 650/700MB kolor obojetny - wypalam spokojnie x16 a nawet x20
- TDK D-View - ponoc ida prawie zawsze na x20 (informacja od innego uzytkownika napedu)
- Princo 700 MB x24/Multispeed - ida spokojnie na x20
- Princo 650 x16 kolor - nie testowalem... jeszcze (powinna isc spoko, dostalem info od innego wlasciciela Yamahy, ze z plytami tego producenta nie ma problemu)
- LG x16 (cd z niebieskim nadrukiem, pudelko) - test pokazal, ze mozna nagrywac x20 ale mnie nagralo plytke x8...
- Ezperanza x16 zielona - nadal x8 (za malo testow... tylko 6 plyt z jednej parti)
- Ezperanza x16 niebieska - idzie na x16 chodz bywaja z tym problemy... zalezy od parti
- Ezperanza x24 ciemnozielona - spokojnie idzie na x20
- Ezperanza x24 jasnozielona - nie sprawdzalem... jeszcze ;-)
- Ezperanza x24 czarna (moim zdaniem najlepsza z plytek tej firmy) - spokojnie x20
- Ezperanza xXX Diamand - nie sprawdzalem
- Platinium 650/700MB (szpindel, pudelko, clip) zawsze x8... ten naped nie trawi plyt tej firmy... coz ja przesiadlem sie na Princo i Ezperanze zielona (od 1.1zl do 1.3zl na gieldzie we Wroclawiu) oraz na Verbatima dla archiwizacji waznych danych.

Jak napisal do mnie uzytkownik tego napedu...
"Jak widac Yamaha ma jakis system oceny nosnika i trzeba sie raczej z tego
cieszyc niz smucic bo po co ci plyta nagrana szybko jak jej potem nie
odtworzysz lub padnie ci ona za 2 miesiace.
Nosniki z nizszej polki cenowej to syf."
... hmm,moze to i racja ale co ma powiedziec osoba ktorej nie stac na plytki za 2.5-3 zl/szt ? ;-)))
Tak czy inaczej nagrywanie na plytkach tanich jest mozliwe a co do platinium to trzeba czekac az panowie z firmy Yamaha zlituja sie i wydadza nowy bios... badz firma "Platinum" (??) zmieni technologie produkcji plytek CD :-P

Jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz smialo

pozdr.
Greg
 
Stary 19.12.2001, 16:20   #6
Mariusz
Gość
 
Posty: n/a
Jak napisal do mnie uzytkownik tego napedu...
"Jak widac Yamaha ma jakis system oceny nosnika i trzeba sie raczej z tego
cieszyc niz smucic bo po co ci plyta nagrana szybko jak jej potem nie
odtworzysz lub padnie ci ona za 2 miesiace.

Witam ponownie
I ja rozwiązałem swoj problem
wiec jest tak nagrywajac na BASF`ach x16 osiągałem mniej ni x8 ,wczoraj natomiast zakupiłem Platinium x24 i o dziwo wypalil z full prędkością tzn. 20x ) A już ja chcialem oddawać z powrotem do sklepu - ehhh.
I chyba cos z ta ocena nosnika jest.

Pozdr.
Mariusz
 
Stary 19.12.2001, 18:03   #7
Greg
Gość
 
Posty: n/a
WItam...

Ty mowisz serio ?!? O_o
U mnie nie poszla jeszcze zadna plytka platinium szybciej niz x8... zreszta u 2 innych osob ktore posiadaja ten naped syuacja jest identyczna :-)

Winoseki sa 2 jak dla mnie:
- zmieniono technologie produkcji i trafily ci sie plytki z tej partii
- masz inny bios niz 1.0D
- ewentualnie zmieniono cos w produkcji tego modelu...

Mozesz zdradzic jaki posiadasz bios ? :-D

pozdr.
Greg
 
Stary 19.12.2001, 21:16   #8
Mariusz
Gość
 
Posty: n/a
[quote]Greg (19-12-2001 18:03):
WItam...
Winoseki sa 2 jak dla mnie:
- zmieniono technologie produkcji i trafily ci sie plytki z tej partii
- masz inny bios niz 1.0D
- ewentualnie zmieniono cos w produkcji tego modelu...

Mozesz zdradzic jaki posiadasz bios ? :-D


Wiec jest tak - bios standard 1.0C
A te plytki to jest jakis 10-pak 80/700 1-24x - zielonkawe takie
notabene kupione przez żonę przypadkowo
Audio poszlo w Nero 16x - natomiast data w locie 20x
 
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.