![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
![]()
Mam problem ze starą nagrywarą mojej kumeli, której chcę pomóc. Chodzi o to, że ona często wypala płytki cd audio i teraz nie może żadnej już płytki wypalić bo nagrywarka wypala 1 albo 2 piosenki i kończy robotę niszcząc płytkę. Problem w tym, że ta wypalarka (Philips 804) nie ma żadnego zabezpieczenia przed niszczeniem płyt a ma mały bufor 2 MB. Czy jest jakiś sposób aby normalnie wypalać albo program który ma programowe zabezpieczenie przed niszczeniem płyt? Proszę POMÓŻCIE!!! Nero sobie nie daje rady. Jaki inny program mi polecacie
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Jeśli nagrywarka nie jest uszkodzona, to po pierwsze spróbuj zmniejszyć prędkość zapisu. Możliwe, że komputer nie wyrabia z dostarczaniem danych - a na to żaden program nie pomoże, jak skończy się dopływ danych do nagrywarki - to nagrywarka musi mieć sprzętowy układ zabezpieczający przed błędem niedopełnienia bufora.
Poza tym - sprawdź, czy w komputerze jest prawidłowo zainstalowane ASPI, sterowniki do chipsetu płyty głównej. Zdefragmentuj twardy dysk. Nie nagrywaj kopii "w locie" z CD, tylko z pliku obrazu na dysku twardym. A przede wszystkim, jeśli możesz, sprawdź nagrywarkę w innym komputerze. Jeśli będzie tak samo, to najprawdopodobniej żywot jej się zakończył.
![]() |
#3 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
a moze przeczysc optyke nagrywarki tez czasemm pomaga
![]()
![]() |
#4 |
![]() |
Cześć
Sprawdź czy dysk ma włączoną funkcje DMA. Jeśli nie a obsługuje ją to włącz ją powinno to polepszyć transfer danych - jeśli jest on zbyt mały to może właśnie powodować takie problemy z nagrywaniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Cytat:
Miałem kiedyś yamahe 8x4x24 niby przyjmowała DMA, ale jak jej włączyłem to głupiała przy muzyce, właśnie tak jak opisujesz. Powodzenia! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Faktycznie, starsze nagrywarki często pracują tylko w trybie PIO i nie obsługują DMA - dlatego nawet o tym nie wspominałem wyżej.
![]() |
|
|