![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
Porysowana płyta audio. - Czy można temu zaradzić?
Witam. Jestem nowicjuszem na tym forum i początkującym amatorem nagrywania płyt CDR. Prosiłbym o pomoc w moim problemie, jest on następujący: Mam nieco porysowaną płytę audio (oryginalna), podczas jej odtwarzania słychać trzaski i przeskoki ścieżki. Czy jest możliwość aby tą płytę jakoś uratować? To znaczy nagrać na nowo eliminując z niej opisane zakłócenia. Z góry dziękuję za pomoc.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
jesli jest to tylko troche porysowana plyta, to da sie to zrobic poprostu koipujac, jednak gdy tak nie jest to trzeba zastosowac jakis program do edycji ( np cooledit) i po ucinac troche szumy i trzaski
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.03.2002
![]() |
Swego czasu próbowałem stosować pasty polerskie dostępne w specjalistycznych sklepach. pomaga to przy niewielkich zarysowaniach spodu płyty przy nieuszkodzonym nośniku. Jeśli płyta jest "białym krukiem" - warto powalczyć.
Radzę spróbować odczytu na róznych sprzętach, gdyż każdy z nich ma inny (lepszy lub gorszy) sposób korekcji błędów. |
![]() |
![]() |
#4 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Pirx - zripuj płyte do wawów na dysk, a potem ją wypal z tych wawów.
Weź do tego celu EACa (Exact Audio Copy) np. z CDRInfo lub z: http://www.exactaudiocopy.de/ Powinien sobie poradzić z ryskami ![]() PS. Ripuj nagrywarką - a jaką masz?
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.11.2001
![]() |
Jeżeli nie masz pasty polerskiej można spróbować wyczyścić tą płytkę płynem do mycia okien Mr. Muscle i miękką szmatką. No i oczywiście czyść płytkę w poprzek a nie na około (chodzi o rysy lepoej jak przecinają ścieżki niż pokrywają się z nimi).
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
Wielkie dzięki!
Witam jeszcze raz i dziękuję za porady, z pewnością skorzystam. Chociaż z tym myciem i polerowaniem to mi się wydaje nieco ryzykowne. Czy wy koledzy nie nabiajcie się ze mnie?
Jaką nagrywarkę mam? - LITE-ON LTR-24102B. Do tego programy: Nero Burning Rom v. 5.5.8.2 i CloneCD v. 4.0.1.3 Hawk! Czy to napradę TY stary druchu? Czy scrackowałeś wreszcie dla mnie ten programik do back-upu? |
![]() |
![]() |
|
|