Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.02.2004, 15:51   #1
Derton
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2004
Derton w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomocy LITE-ON LTR-40125S

Mam nagrywarkę LITE-ON LTR-40125S. Napęd do tej pory pracował bez zarzutów, ale za namową kolegi postanowiłem go podkręcić - przerobić na LTR-48125W. Postępowałem zgodnie z instrukcją ze strony http://cdrinfo.pl/cdr/porady/liteon_oc/. Wszystko przegiegło prawidłowo. Po restercie komputera windows wykrył nowy napęd LTR-48125W. Niby wszystko było ok. Więc postanowiłem sprawdzić nagrywanie. Włożyłem płytkę RW Memorex ULTRA SPEED CD-RW 700MB 24x i dałem kasowanie nośnika wielokrotnego zapisu w Nero. Napęd dziwnie się zachowywał - lampka sygnalizująca nagrywanie mignęła tylko kilka razy - proces wskażnik kopiowania dochodził do 100% i cofał się do 90% tak ciągle. Nie mogłem nic zrobić. Zrestartowałem kompa. Po uruchomieniu napęd okazał się bezużyteczny - nie czyta żadnych płyt nie mówiąc juz o nagrywaniu. Widzi jedynie to nieszczęsne RW, ale i tak nie mogę na nie nic nagrać.
Później doczytałem że to RW można nagrywać tylko z prędościami 16X-24X, a więc jest nie prawidłowe do mojej nagrywarki (obsługuje tylko do 12X).
Wgrałem poprzedni Bios ale nic to nie pomogło. Próbowałem wgrywać inne wersje ale to też nic nie dało. Nadal jest tak samo. Napęd jest widoczny i nic poza tym.

Bardzo proszę o pomoc. Ktoś wie co się stało i jak to naprawić? Będę bardzo wdzięczy za pomoc.

Derton
sucheckm@ee.pw.edu.pl
Derton jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: