![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.04.2002
![]() |
Power Calibration Area Error - Problem w wypalarce Philips
Czesc!
Od pewnego czasu pojawiaja sie problemy przy wypalaniu plyt CDR (nie chce zakonczyc sesji) a przy DISCATONCE wogole nie zaczyna nagrywania,takze CDRW usuwanie nie idzie dobrze,swiatelko od nagrywania pali sie jakies 3 sekundy poczym znika i wyswietla sie komunikat jak w temacie,mam nagrywar ke philips cdd3600 scsi,szybszej nie chce kupywac bo i tak wypalam doslownie 1 plyte na miesiac ;-),doradzcie co mam zrobic ? Czy to wina brudnego lasera? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Power Calibration Area Error - Problem w wypalarce Philip
Widziałem już takie komunikaty. Wydaje mi się, iż Twoja nagrywaka "skończyła się", bynajmniej wszystko na to wskazuje.
Może spróbować wyczyścić "oko" (sprężone powietrze, płyta czyszcząca z miękkim włosiem, wacik ze słabym alkoholem). |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Nic z tych rzeczy,mialem ta nagrywarke od nowosci i tez nieraz sie ten komunikat pojawial,byc moze przyczyna lezy w
nosniku... |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.04.2002
![]() |
Zabrzmi to smiesznie, ale moze przyczyna lezy wlasnie w nieuzywaniu nagrywary?
Jak zadko ja uzywasz to moze faktycznie na soczewce zgromadzila sie gruba warstwa kurzu. Kiedys u moich rodzicow stala wieża HI-FI w ktorej czytnik CD byl baaaardzo zadko uzywany... az w koncu przestal czytac plyty. Kiedy z ocem zdjelismy obudowe zeby wyczyscic soczewke, byla na niej tala warstwa kurzu ze az strach. Po wyczyszczeniu znowu wszystko zaczelo elegancko chodzic. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
A moge sie zapytac ,czym czysciles ta soczewke ?
Ja czyscilem wata troszeczke nawilzona woda,a wiec pewnie nie dokonca jest czysta. |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.04.2002
![]() |
Kupilem w sklepie elektronicznym specjalny środek do czyszczenia soczewek (jakby jakis plyn w aerozolu). Nie pamietam teraz nazwy ani skladu tego srodka, no ale to bylo specjalnie przeznaczone do czyszcenia tego typu rzeczy.
W kazdym razie nie woda czy waciki... ![]() Tak na marginesie... wieza dziala do dzis ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
A czy mozesz poszukac tego plynu i podac mi jego nazwe?
Bylbym bardzo wdzieczny ;-) |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Napisze krotko i tresciwie - nagrywarce wypalil sie laser - mialem nagrywarke Delta ODE-6121 i problem byl ten sam - nie nagrywala plyt CD-RW potem juz wypalala tylko plytytki CD-R marki Ricoh - az w koncu przestala odtwarzac plyty CD. Wyladaowala na smietniku ...
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Piszesz glupoty jak *****,ciekawe jak teraz zareagujesz,gdy ci napisze ze nagrywarke przywrocilem do zycia?
I nie stosowalem do tego zadnych srodkow ,hehehe |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Jeżeli czyścić soczewkę to tylko czystym spirytusem lyb wodą destylowaną (żeby nie pozostał osad).Robiłem to wielokrotnie i pomagało.
Niech moc (lasera) będzie z Wami. |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.09.2004
![]() |
Niestety nagrywarki:
Philips CDD3600, HP Writer 7200, JVC X-RW2010 itp. niemogą nagrywać 700MB (co sam sprawdziłem, nawet po wgraniu najnowszego firmwaru. Chybaże koś ma inne pomysły? Czyszczenie optyki tu nic nie pomoże. |
![]() |
![]() |
|
|