![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.11.2005
![]() |
Nec 3500 A
witam
mam pytanie a wlasciwie problem z napedem jak w temacie. naped strasznie dociaza sytem (nie tylko windows'a a;e tez np. unixa, linuxa, dos'a) Podczas otwierania i zamykania tacki wszystko sie "muli" procesor jest obcizony na ok. 90% dioda od hdd caly czas swieci otwieranie w tym momencie np Firefoxa trwa chyba z 30 sekund. Podobnie dzieje sie podczas nagrywania CD/DVD, bufor skacze 98% - 6% ale płyt nie psuje. Kopiowanie z napedu na HDD trwa tragicznie dlugo w Total Commanderze pokauje ze pliki ida z 1,5MB/s usnąć idzie. Moj komp to Sempron 2,5GHz 64bit @2100MHz. 1GB Ramu'u dysk 120 GB /8MB cache. Aha podczas startu kompuera daje PAUSE i otwieram tacke i tez dioda swieci caly czas , a jak sie zaczyna uruchamiac system to go stopuje.... pozdr. i dzieki |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Napęd prawdopodobnie chodzi Ci w PIO4.
Zmień na UDMA2, sprawdź sterowniki do IDE (czy są w miarę aktualne) i ew. ASPI. Nie rozpisuję się specjalnie, bo w tym temacie jest mnóstwo odpowiedzi. Uzyj opcji SZUKAJ. 8 )
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
moze zle szukam, ale czy ktos mial podobne doswiadczenia z NEC'iem |
|
![]() |
![]() |
#4 |
OldBoy
![]() ![]() |
NEC czy nie NEC > jakie to ma znaczenie?
Zasady są te same > szukaj o DMA, ASPI, IDE a nie o NECu. Sorry, mam kaca giganta i nie chce mi się dzisiaj specjalnie rozpisywać. 8 )
#5 |
Nowy na forum
![]() |
no i poszukalem, pomienialem w ustawieniach i nic... jest jak bylo i koniec. Naraz to pudło mlotkiem potluke, dziadostwo stare.
|
![]() |
![]() |
#6 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
1 masz UDMA2, 2 założone ASPI, 3 nie masz na tej samej taśmie HDD i NECa to: 1 zdefragmentuj HDD, 2 sprawdź dobrym antywirusem czy nie masz jakiegoś robactwa 2 podaj informacje o płycie głównej i systemie operacyjnym 8 )
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
witam
mam z Nec'iem podlaczone CD-RW LG x8 , zalozone ASPI ![]() System mam winxp i Slackware 10.1, wirusow nie ma, Plyte glowna mam Gigabyte k8nsnxp |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
spróbuj odłączyć lg
![]()
#9 |
Nowy na forum
![]() |
to samo
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
sprawdź czy masz ustawione dma dla napędu (kontrolera ide) w kontrolerze urządzeń,
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez oddwor : 27.11.2005 o godz. 19:53 |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.02.2003
![]() |
U mnie jest dokładnie to samo, a czasem NEC po wyjęciu nagranej płyty zachowuje się tak, jakby płyta ciągle w nim była , a on przez kilka czy nawet kilkanaście minut próbuje ją odczytać i w tym czasie system jest tak obciążony, że nie można nic na komputerze robić. Mam NEC-a i DVD-LG na jednej taśmie. Płyta to 8RDA+ na N-Vidii.
|
![]() |
![]() |
|
|