![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.11.2001
![]() |
Predkosc nagrywania
Czy mozna wypalac plytki z predkoscia np 16x (gry, filmy mpeg, divx) czy lepiej nagrywac z mniejsza predkoscia,
Czy predkosc nagrywania ma w ogole znaczenie |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 12.08.2001
![]() |
Moim zdaniem nie ma znaczenia z jaka predkoscia nagrywasz!!!
Niektorzy gadaja, ze musza nagrywac z mniejsza predkoscia, bo im sie zle wypalaja plytki. Sadze, ze mając stabilny sprzet plytka sie dobrze wypali na najwiekszej predkosci - chyba, ze nagrywa sie na gownianych krążkach! A co Wy myslicie koledzy o tym? Pozdrawiam
#3 |
Gość
|
Predkość nie ma znaczenia można nagrywać z jaka tylko się da. Jednie właśnie chodzi o jaość CD-ków. No i tak mi się wydaje sprzętu czyli nagrywarki....
Pozdrawiam |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Ludzie........
Przecież laser się zużywa. Duża prędkość = duża moc = większe zużycie. Takie jest moje zdanie. Nie mówię, że jeśli ktoś ma palnik x24, żeby nagrywał na x2, czy x4. Ja jak bym miał taki palnik, to bym palił na x16, taka była by optymalna prędkość. Ale róbcie jak uważacie. Pozdrawiam! artoor |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Cytat:
- Moc(24x) > Moc(16x) ale z kolei: - Czas(24x) < Czas(16x) a Praca (co chyba jest odpowiednikiem zużycia): - Praca = Moc * Czas... no i jak to traktowac ? Możliwe, że: - Praca (24x) = Praca (16x) - ale tego raczej nie jestesmy w stanie sprawdzic. Chyba ze wepniemy watomierz do obwodu diody lasera ![]() Ja pale na maksa... uwazam, ze jak juz nagrywarka jest jakiejs predkosci, to jakosc nagrania plytki (oczywiscie jakosc plytki jest bardzo wazna) spelnia jakiestam normy i nie ma sie co martwic. Pozdrawiam Lookas ps. Sorki za wzory, ale jest sesja i jak widzicie ucze sie zamiast grzebac w internecie... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 12.08.2001
![]() |
artoor
jestes w wielkim bledzie!!!! laser w nagrywarce to nie jak wegiel w piecu ze sie spala!!! Wytwarzane źródło lasera jest zawsze takie samo! Jedynie uszkodzenie nagrywarki moze byc przez to ze zostanie fizycznie uszkodzony (o ile chodzi o kwestie lasera). Pozdrawiam
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.02.2002
![]() |
Podejrzewam, że moc lasera musi być uzależniona od prędkości palenia; przecież nośnik musi dostać odpowiednią porcję jadła, aby w efekcie dać czytelną informację o "picie" czy "landzie".
Podobno płyty audio nie lubią zbyt szybkiego (powyżej 4x) wypalania i to wynika nie tylko z późniejszych trudności z odtworzeniem takich płyt w domowym sprzęcie audio, ale również z niedoskonałości samego zapisu na płytach audio: krótko mówiąc - płyty audio mają niedoskonałą korekcję błędów. Zwykłe ucho tego nie wychwyci (analogia do kiepskiego oka przy tolerowaniu jakości VHS). Dla płyt z danymi (Data) korekcja musi być idealna, bo jeden bit błędny i całość idzie na grzybki. I rzeczywiście, nagranie płyty z danymi, np. 16x lub 24x jest możliwe. Sam takie paliłem i są potem odczytywalne, ale jak trwały jest taki zapis, to tego chyba nikt nie wie. Pozdrawiam, Kabat. |
![]() |
![]() |
|
|