Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.11.2003, 21:45   #1
Lepur
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.11.2003
Lepur w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Prędkość zapisu

Próbowałem już chyba wszstkiego i nadal nie wiem czemu nie mogę nagrywać z maksymalną prędkością mojej nagrywarki - 12x a musze sie meczyc na 8x. Za kazdym razem kiedy chce wypalic 12x płytka się nie wypala do konca. Kiedy zwolnie do 8x problemów już takich nie ma, tyle że mi się nigdy nie chce czekać i zasatnawiam się co zrobić aby wypalać z 12x. Moim zdaniem mam dobry sprzęt i nie powinno tu być żadnego problemu a jednak.... Słyszałem że może to być zwiazane z tym że mam mojego twardziela podzielone na partycje - czy to prawda? Moge wam powiedziec wiecej o konfiguracji mojego kompa. Otóz dysk twardy jest na odzielnym kablu (80 zyłowym) a nagrywarka jako master i zwykly CD na slave znajduja sie na drugim kablu 40 zylowym.
Lepur jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.11.2003, 22:13   #2
seoman
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.08.2002
seoman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prawdopodobnie masz nagrywarke na "wykończeniu" i za jakiś czas staniesz się
szczęsliwym posiadzaczem nowej nagrywarki.
seoman jest offline  
Stary 14.11.2003, 22:38   #3
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)

Avatar użytkownika ApproachingEvil

Data rejestracji: 09.08.2003
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja bym sie nie zgodzil... moze byc jeszcze tak,ze dysk dyskiem,ale trzeba wlaczyc koniecznie DMA w systemie! sprawdz najpierw czy jest wlaczone...
Stary 15.11.2003, 00:01   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Seoman ma chyba racje, mozesz jeszcze przeczyscic optyke w nagrywarce ale nie spodziewalbym sie wiele. No i w miedzyczasie zacznij czytac cenniki i testy nowych sprzetow.
Stary 15.11.2003, 09:22   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja jeszcze oprócz czyszczenia polecam wgranie nowego biosu. Możesz również wgrać stery ASPI + fixASPI.
SEBAW jest offline  
Stary 15.11.2003, 11:07   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
bios to raczej kwiatek do korzucha - w starych modelach niewiele pomaga na takie problemy z plytami - bo pomysl z bazami nosnikow pojawil si eprzy modelach 26/24x - w starszych polegano tylko na danych odczytanych z plyty

jak dla mnie nagrywarka jest juz raczej na wykonczeniu - po prostu sie konczy - mozna ja przeczyscic - ale to raczej poprawi humor nagrywarce niz jej skutecznosc
Stary 15.11.2003, 20:33   #7
Lepur
Nowy na forum

Predkość

Na wykonczeniu to ona raczej nie jest, bo zwyczajnie mi sie bufor danych oproznia w szynkim tepie i po pewnym czasie nie ma dosyc danych zeby nagrywac. Kiedy nagrywam z 8x to nie ma takich problemow - bufor caly czas jest pełny
Lepur jest offline  
Stary 15.11.2003, 22:34   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jak ci skacze bufor to sprawdź czy masz włączone DMA, bo nie napisałeś o tym. Gdy nagrywasz to wyłącz programy antywirusowe.
SEBAW jest offline  
Stary 15.11.2003, 23:09   #9
Legam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.07.2003
Legam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na 100% jakiś antywirus. Ile to ja się z Nero namęczyłem, a okazało się że to Norton zawinił.
Stary 16.11.2003, 09:12   #10
Lepur
Nowy na forum

Wlaczylem buforowanie zapisu danych na dysku domyslam sie ze to jest to DMA PS. robilem ostatnio format c: i teraz jade na Win XP bez zadnego Antywirusa wiec to na pewno nie to. PS. wszstkie te zmiany nic nie poprawily......nadal to samo przy 12x buffor nagrywarki sie oproznia
Lepur jest offline  
Stary 16.11.2003, 09:22   #11
Lepur
Nowy na forum

Nie wiem co sie stalo ale nastapila drobna zmiana. Otóż nagrywam Nero 6.0.0.23 i teraz bufor odczytu mi sie nie oproznia za to proznia sie dufor nagrywarki (wczesniej mi sie oproznial pierw bufor odczytu a potem nagrywarki). Teraz to juzz kompletnie nic nie rozumiem
Lepur jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: