Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.06.2002, 23:14   #1
MS
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
MS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podpięcie

Cześć. Wiem, że temat był już 1000 razy. Ale, jakiego tu jeszcze nie było!!??. Ale ad rem. Problem taki: Mam nagrywarę LG 16x, 2 HDD i CD asusa. Płyta Asus Av7 133. Winda 98. Spięte wszytko tak:
HDD razem, nagrywara osobno, CD osobno na raidzie. Kiedy nagrywam (nero) bufor dostaje świra. Wcześniej zrobiłem nie po sportowemu. Na raidzie miałem nagrywarkę. Winda wstawała, że aż miło popatrzeć. Nagrywanie też super. Nagle postąpiłem jak blądyn i postanowiłem poprawić coś co dobrze działa. Poczytałem sobie o Nortonie G. i jego możliwościach co do przygotowania kopii partycji. Załatwiłem go sobie i wgrałem. Próbowałem zrobić płytę bootującą. Niestety seria komunikatów dotyczących błędów w aspi - przy odpaleniu dyskietki zrobionej z Nortona G. Błąd #2. Pomyślałem że potrzebuję nowych sterów adapteca. Ściągnąłem z Cdrinfo. Zapakowałem. Po tych operacjach używanie nagrywary przyczepionej na raidzie nie było już możliwe. Przeszczepiłem na normalny kontroler a CD do raida. Teraz jest niby ok., ale ten bufor, poza tym system wstaje znacznie wolniej. Nie wiem, co jest przyczyną takiego zachowania się systemu i sprzętu. Czekam więc rady: jak to wszystko połączyć, żeby było optymalnie. Z góry dziękuję.
MS jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.06.2002, 09:42   #2
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witaj MS,
Mam bardzo podobną konfigurację do Twojej (tylko płyta ABIT ST6-Raid)
U mnie chodzi to tak:
IDE1 master - dysk systemowy UDMA100
IDE2 master - LG 16/12/40 PIO-4
IDE3 RAid master - Asus S500/A UDMA33
IDE4 Raid master - kieszeń z dyskami (tryb w zależności od włozonego dysku)

Pierwotnie miałem zamienione miesjcami LG i ASUSa ale zauważyłem, że LG chodzi 2x (prawie na kontrolerze płyty głównej - ale nie wiem czemu tak jest) Każde urządzenie jest podpięte osobną tasmą 80 żyłową. A tak przy okazji muszę sprawdzić, czy LG nie ma zworki Reserved i może da się ustawić tryb UDMA33.
Bufor w takim ustawieniu oscyluje między 92 a 96 przy max prędkości, ale w tym czasie ja nic innego nie robię na komputerze - ale testowałem też pod kątem przeszkadzania i buforowi to nic nie robiło Super Link nawet nie zareagował. Może byłem zbyt ostrożny, może trzeba było odpalić jakiś film divx i jeszcze coś.
Fantomas jest offline  
Stary 11.06.2002, 09:48   #3
Hawk
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.11.2001
Hawk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj spiąć cd i nagryware na jednym pasku na zwykłym kontrolerze. Nagrywara master cd slave powinno być ok.
Stary 11.06.2002, 09:54   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tylko po co ma spinać nagrywarkę z CD. Przecież ma RAIDa - tak to tylko spowolni Asusa. Najlepiej wszystko oddzielnie na master. Niech wypowiedzą się może jeszcze inni RAIDowcy.
Fantomas jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: