Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.10.2003, 18:02   #1
wjr
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2003
Posty: 20
wjr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z BootMenu

Witam Ludzie pomozcie co mam wstawic w ten "autoexec.bat" aby po wybraniu opcji w CD "Zainstaluj Windows 98..." nie wychodzilo mi do dosa ale uruchamial sie setup Windowsa.


echo.
IF "%config%"=="SETUP_CD" goto AUTOSETUP
GOTO QUIT

:AUTOSETUP
set CDROM=FOO23
FINDCD.EXE
if "%CDROM%"=="FOO23" goto NOCDROM
path=a:\;%CDROM%\
%CDROM%
cd \WINDOWS98SE
echo.
OEMSETUP.EXE /K "/IE /NF"
goto QUIT

:NOCDROM
echo.
echo.
echo.
wjr jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.10.2003, 20:37   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
troche Cie nie rozumie, przeciez setup windowsa jest w dosie ...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline  
Stary 14.10.2003, 23:57   #3
wjr
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2003
Posty: 20
wjr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cd tematu....

taak. ale ja chce po wybraniu z BootMenu "Uruchom instalator Win98...", aby uruchomil mi sie ten instalator od razu(bo teraz wychodzi mi do dosa) bez konicznosci wklepywania pod dosem slowa "setup". Troche kosmetycznie to brzmi ale chce aby wszystko bylo tak fajnie

Ostatnio zmieniany przez wjr : 15.10.2003 o godz. 13:37
wjr jest offline  
Stary 15.10.2003, 13:40   #4
wjr
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2003
Posty: 20
wjr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czy ktos wie czy trzeba cos zmodyfikowac w tych poleceniach w "autoexec.bat"??

Ostatnio zmieniany przez wjr : 15.10.2003 o godz. 13:42
wjr jest offline  
Stary 16.10.2003, 12:14   #5
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
masz cos spaprane, ja na cd z win98 nie mam autoexec'a
Twoj win nie byl bootowalny, ktos zribil sektor startowy uzywajac dyskietki ratunkowej

sektor startowy cz.1:
Dołączone pliki
File Type: rar sektor.part1.rar (488.3 KB, 51 oglądane)
__________________
amiga500site
Patrix jest offline  
Stary 16.10.2003, 12:18   #6
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Skopiuj cala plytke na pulpit, wypal w nero z tym sektorem.
I powinno byc ok.
cz.2:
Dołączone pliki
File Type: rar sektor.part2.rar (248.7 KB, 57 oglądane)
__________________
amiga500site
Patrix jest offline  
Stary 16.10.2003, 17:55   #7
cybermat16
Gość
 
Posty: n/a
Jak nagrac botowalnego Windows 98, wystarczy przekopiować Windows 98 na dysk i dodac ten plik, czy trzeba jeszcze coś ustawiać w opcjach nagrywania (np, ilośc ładowanych sektorów, czy coś w tym stylu)? Zaznaczam że mam pierwszą edycję Windows 98, mimo iż zazwyczaj używam WinXP, ale miło by było mieć botowalnego Win98, i nie była by w tedy potrzebna dyskietka starotowa ^_^
 
Stary 16.10.2003, 19:44   #8
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
robisz to analogicznie

to jest sektor z wersji SE, ale powinno dzialac

Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Problem z BootMenu-yyy.jpg  
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 16.10.2003 o godz. 20:41
Patrix jest offline  
Stary 16.10.2003, 19:58   #9
cybermat16
Gość
 
Posty: n/a
Mówisz że trzeba wpisać w ustawieniach nero ilość ładowanych sektorów: 1
W winXP nalezało wpisać ilość ładowanych sektorów 4, ale to je Win98 to pewnie masz racje ze ma być ładowany tylko jeden sektor
Jak nagram płytę z tym sektorem, to podczasz włożenia płyty do napędu i uruchomieniu z niej kompa, będzie można zainstalowac system tzw, sformatować dysk, ustawić parycje fiddiskiem itp. ?
 
Stary 16.10.2003, 20:05   #10
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
cybermat16 napisał(a)
Mówisz że trzeba wpisać w ustawieniach nero ilość ładowanych sektorów: 1
W winXP nalezało wpisać ilość ładowanych sektorów 4, ale to je Win98 to pewnie masz racje ze ma być ładowany tylko jeden sektor
Jak nagram płytę z tym sektorem, to podczasz włożenia płyty do napędu i uruchomieniu z niej kompa, będzie można zainstalowac system tzw, sformatować dysk, ustawić parycje fiddiskiem itp. ?
nie,
odpali Ci sie instalator win98
od tamtych czynnosci masz wlasnie te dyskietke, ale mozesz dodac zawartosc dyskietki do cd i pokombinowac
__________________
amiga500site
Patrix jest offline  
Stary 16.10.2003, 20:46   #11
cybermat16
Gość
 
Posty: n/a
hm chyba pokombinuję z tą dyskietą, aby dodać ją do cd, tylko jeszcze nie wiem jak, ale gdzieś o tym czytałem jak to zrobić Chyba najlepszym rozwiązaniem bedzie nagranie Win98 na CD-RW, a jak nie wyjdzie to skasowanie CD-RW, i ponowna pruba.
 
Stary 17.10.2003, 05:28   #12
Mirat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Mirat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hej!

Najprościej zrobić to oczywiście w nero. Z menu nero wybierasz tworzenie płyty bootowalnej, w napędzie A: musi być dyskietka startowa (ewentualnie zmodyfikowana). Nero doda ją do sektora rozruchowego i uruchomi się zpłyty dokładnie tak jak z dyskietki.

Lub analogicznie doda pliki z obrazu sektora. Ta druga opcja jest lepsza bo jak wiadomo dyskietki są zawodne, a mając np. WinImage możesz edytować zawartość obrazu dyskietki, dodawać, usuwać pliki itd. KOrzystam od dłuższego czasu z tej drugiej metody i mnie jeszcze nie zawiodła.
Mirat jest offline  
Stary 17.10.2003, 13:11   #13
cybermat16
Gość
 
Posty: n/a
Czyli jak ustawie w nero aby doał plikiz dyskietki do sektora rozruchowego to nadal będę potrzebował dyskietki, do instalacji systemu, czy bedę mógł uruchomić kompa z tak nagranej płyty utworzyć patrycje, sformatować dysk i zinstalowąc system?
Mozna zrobić obraz dyskietki programem UltraISO 6.5 (wersja pełna, zarejestrowana)?
Może mógłby ktoś opisac krok po kroku jak stworzyć płytę botowaną Win98 pierwszej edcji, ale żeby była tak botowana aby można było formatować dysk itp. tak jak jest możliwość po uruchomieniu z dyskietki
 
Stary 17.10.2003, 16:46   #14
Mirat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Mirat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Komp bedzie sie bootował z płyty dokładnie jak z dyskietki. Myślę że w Ultra będzie podobnie.

Dokładny opis masz tu: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/bootcd/bootcd3.php3
Mirat jest offline  
Stary 17.10.2003, 17:40   #15
cybermat16
Gość
 
Posty: n/a
Maiłeś rację w UltraISO jest podobnie, mam już obraz dyskietki i zabieram się do wypalania na razie na płycie CD-RW ale jak dobrze pójdzie to znajdzie się na płycie CDR (na verbatimce)^_^
W końcu mója płytka od Win98 będzie botowalna, a mój kolega zażekał się że to niewykonalne
 
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.